Oro temperatūrai nukritus žemiau 15–20 laipsnių, padidėja rizika, kai daugiabučiuose gali užšalti vamzdynai arba atsirasti įtrūkių. Nors daugiabučiuose šiltuoju metų laiku turėjo būti atlikti atitinkami prevenciniai darbai, rizika patirti šaltuko išdaigų išlieka. Ypač – senos statybos namuose, rašoma pranešime spaudai.

Daugiabučius, atėjus šalčiams, prižiūri juos administruojančios bendrovės arba bendrijų atstovai, tačiau, užplūdus šalčio bangai, budrūs turėtų būti ir daugiabučių namų gyventojai.

Anot bendrovės „Mano BŪSTAS“ atstovo J.Žilinsko teigimu, nuo kiekvieno sąmoningumo priklauso, ar pastate neįvyks avarija. Jis pataria žinoti keletą pagrindinių dalykų, kurie užtikrins, kad speigas namo gyventojams nepridarys papildomų rūpesčių.

„Labai svarbu, kad namo gyventojai per didelius šalčius nepalikinėtų atvirų laiptinės durų ir langų. Taip pat namuose, kuriuose yra rūsiai, reikėtų sandariai uždaryti visus langus bei duris. Mat pasitaiko atvejų, kai dėl pravertų lauko durų laiptinėse nuo šalčio sprogsta radiatoriai ir sutrinka viso namo šildymo sistema“, – sako J.Žilinskas.

Speiguotu ir vėjuotu oru daugiabučiai namai netenka daug šilumos. Specialistai pataria gyventojams pasirūpinti, kad ne tik bendrojo naudojimo patalpose, bet ir butuose būtų šilta net per didžiausius šalčius.

J.Žilinsko teigimu, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į bute esančius langus bei duris. Jeigu jie seni ir nesandarūs, greitoji pagalba – užlipdyti tarpus izoliacinės medžiagos juostomis, o naujuose languose nustatyti vadinamąjį žiemos režimą.

J.Žilinskas sako, kad ypač daug šilumos daugiabučiuose namuose iššvaistoma per senas balkonų duris. Šaltuoju metų periodu jų ertmes rekomenduojama sandarinti šilumos nepraleidžiančia medžiaga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)