Nepaisant šito, tikėtina, kad tam tikrų klaidų vis dar padarome. Toliau – keletas pastabų apie dezinfekavimą. Tik su jomis susipažinę, tikrai žinosite, kaip šią svarbią užduotį atlikti tinkamai – taip, kad ji duotų rezultatą.

1. Pirmiausia nuvalykite, tada – dezinfekuokite

Ar žinojote, kad dezinfekantai nėra veiksmingi, jeigu paviršius, kurį reikia dezinfekuoti, nešvarus? Dalykas tas, kad virusai ir bakterijos gali pasislėpti organinėse medžiagose ir nešvarumuose, jei jų dalelės bus nuklojusios baldus ar kitus daiktus. Štai kodėl dezinfekuojant nešvarius paviršius maksimalaus efekto tikėtis neverta. Prieš imantis dezinfekanto, būtina panaudoti ploviklį ar valiklį. Puikiausiai tiks universalios priemonės ar paprasčiausias muilinas vanduo.

2. Baliklį skieskite tiktai prieš pat naudojimą

Balikliai puikiai kovoja su mikrobais, įskaitant ir koronavirusus, tačiau norint, kad ši priemonė išties pasiteisintų, ją skiedžiant nevalia persistengti: baliklis turi likti pakankamai stiprus. Dar viena žmonių dažnai daroma klaida – didelio baliklio kiekio atskiedimas iš anksto ir laikymas kur nors supylus, kol prireiks. Tiktai teoriškai tokia idėja gali atrodyti geneali, o iš tikrųjų atskiestas baliklis netenka kompozicinio stabilumo ir jo kokybė daug labiau prastėja nuo temperatūros, šviesos ir kt. Taigi, atskieskite tik tiek baliklio, kiek tikitės tuojau pat sunaudoti.

Paviršių dezinfekcija

3. Nepilkite baliklio į purkštuvą

Baliklis, deja, ypač greitai reaguoja su kitomis medžiagomis. Tos, iš kurių gaminami purkštuvai, – jokia išimtis. Baliklis tikrai gali sureaguoti su metaliniais purkštuvo antgalio komponentais ir nulemti rūdijimo procesą, dėl kurio mąžta valomosios priemonės efektyvumas. Taigi, užuot naudojęsi purkštuvu, pasitelkite šluostę ir darbuokitės suvilgę ją praskiestu balikliu.

4. Alkoholis turi sudaryti 70, o ne 91 proc.

Baliklis toli gražu nėra vienintelė atitinkamų inspekcijų aprobuota priemonė. Naikinti virusus ir įvairias bakterijas galima ir alkoholiu. Nors ir atrodo logiška, kad priemonės stiprumas tiesiogiai lemia jos efektyvumą, yra ne visai taip. Pavyzdžiui, 90 proc. stiprumo (arba stipresnis) alkoholis tam tikrais atvejais gali būti pernelyg agresyvus. Dezinfekante turi būti tinkama dalis vandens, kad skystis prasiskverbtų pro bakterijos ląstelės sienelę ir ją sunaikintų.

Stalo valymas

5. Nepulkite iš karto valyti dezinfekanto

Momentinio dezinfekanto sąlyčio su paviršiumi tikrai nepakanka, todėl nepulkite iš karto valyti ką tik panaudotos priemonės: palaukite, kol ji atliks savo darbą. Minėtina, kad skirtingų rūšių produktų išlaikymo trukmė nėra vienoda. Kiek laukti, palikus paviršių akivaizdžiai drėgną nuo panaudoto dezinfekanto, paprastai nurodoma ant produkto etiketės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)