Realybėje dauguma šeimininkų dažniausiai laikosi taisyklių. Tačiau visuomet egzistuoja tikimybė, kad papulsite į košmarišką kiekvienam nuomininkui situaciją, kai jūsų šeimininkas be įspėjimo įžengia į butą, pačiame žiemos vidury atsisako remontuoti šildymo sistemą ar nesutinka apmokėti santechniko paslaugų, užsikimšus dušo kanalizacijai, todėl jums kiekvieną kartą, kai norite nusimaudyti, iki čiurnų tenka stovėti drungname vandenyje.

Taigi kaip sužinoti, ar buto savininkas bus geras ir sukalbamas? Anot Niujorke ir Havajuose dirbančio teisininko Andrew Cheno, kuris taip pat nuomoja nekilnojamąjį turtą ir į jį investuoja, tai padaryti yra gana lengva, rašo svetainė apartmenttherapy.com.

„Norėdami sužinoti, ar jūsų šeimininkas gerbs jūsų, kaip nuomininko, teises, stenkitės žiūrėti, ar jis pats laikosi taisyklių, - sako A. Chenas, kuris taip pat yra įkūręs asmeninių finansų svetainę „Hack Your Wealth“. – Taisyklių besilaikantys asmenys parodo, kad jie aiškiai supranta taisykles ir joms paklūsta. Tai liečia ir nuomotojo / nuomininko įstatymus“.

Taip, atrodo paprasta. Tačiau kaip iš tikrųjų atrodo asmuo, besilaikantis taisyklių? Juk su potencialiu šeimininku būsto ieškantis žmogus nepraleidžia daugybės valandų, kad galėtų jį pažinti ir perprasti.
A.Chenas sako, kad egzistuoja daug mažų užuominų, išduodančių šeimininko charakterį. Daugelį šių ženklų galima pastebėti per trumpas sąveikas, kol jums aprodomas būstas ar kol tariamasi dėl būsto nuomos.

„Ar jis laiku atsako į jūsų elektroninius laiškus ir žinutes? Ar jis pasirodo sutartu laiku, kad aprodytų jums būstą? Ar jis elgiasi profesionaliai ir dalykiškai? Ar atsakydamas į jūsų klausimus, jis kalba aiškiai, konkrečiai ir nuosekliai? Ar jo nuomos skelbimas bei nuomos dokumentai yra aiškūs, konkretūs ir tvarkingi? Ar jie surašyti suprantama, įskaitoma kalba?“, - galimus ženklus vardijo A. Chenas.

Be to, potencialaus šeimininko visuomet reikėtų paprašyti naujausių rekomendacijų – galbūt prieš tai buvusio nuomininko ar dar ankstesnio. Jis ar ji neturėtų atmesti tokio prašymo (jei tai padaro, jums iš karto turėtų kilti įtarimų).

Jeigu jums patikęs būstas yra dideliame, garsiame komplekse, atsiliepimų galite rasti ir internete. Įsitikinkite, kad šios apžvalgos nėra senos ar parašytos tuomet, kai būstas priklausė kitam šeimininkui (nuomojamų būstų savininkų kaita nėra retas reiškinys). Jei jums pavyko rasti atsiliepimą internete, atkreipkite dėmesį, kaip šeimininkas reagavo į problemas. Žinoma, įrengimai bei technika genda ir visiems iškyla nenumatytų atvejų. Tačiau jums šiuo atveju svarbu išsiaiškinti, kaip savininkas sprendė šiuos klausimus.

Jeigu jums nepavyko rasti jokių atsiliepimų ar dėl kažkokių priežasčių nepavyko susisiekti su ankstesniais nuomininkais, pamėginkite pasikalbėti su kaimynais. Be bendros nuomonės apie šį kvartalą, kartais jie gali kai ką atskleisti ir apie šeimininką.

„Pasiteiraukite kaimynų nuomonės apie buto savininką ir paklauskite, ar buvę nuomininkai buvo patenkinti“, - pataria A. Chenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)