Pelės automobiliuose ir garažuose – ne naujiena

Anot kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ specialisto, žiemos švenčių metu nusiskundimų gyventojus kamuojančiais graužikais padaugėja kasmet. Į mūsų namus graužikus vilioja ne tik šiluma, bet ir maistas, kurio šventiniu laikotarpiu gaminame gausiau. Pelės ir žiurkės turi puikią uoslę, tad iš virtuvių sklindantys aromatai ir neapdairiai palikti maisto likučiai juos labai vilioja. Visgi teigti, kad graužikai dažniausiai šturmuoja gyvenamąsias patalpas, būtų klaida, rašoma pranešime spaudai.

„Iš gyventojų gauname pačių įvairiausių su graužikais susijusių užklausų. Daugiabučių gyventojai dažniausiai skundžiasi pelėmis ir žiurkėmis rūsiuose ir sandėliukuose, kurie virsta žiemojimo buveinėmis, o privačių gyvenamųjų namų savininkai dažniausiai praneša apie palėpėse „šėlstančius“ graužikus. Pastaruoju metu gauname daug iškvietimų, susijusių su graužikais garažuose. Pavyzdžiui, per nesandarius vartus pelės pirmiausia pateko į garažą, čia neužsibuvo ir laikui bėgant paplito po gyvenamąsias patalpas. Kitas gyventojas skundėsi, kad pelės įsitaisė automobilyje – nei mėgėjiški spąstai, nei lipnios priemonės nepadeda, baimintasi, kad automobilis nebūtų visiškai nuniokotas. Panašių iškvietimų gauname daug, todėl džiaugiamės, kad gyventojai kenkėjų naikinimą patiki į profesionalų rankas“, – situaciją komentuoja Ž. Žalnerauskas.

Kas išduoda graužikus?

Pasak eksperto, pelės ir žiurkės itin dažnai įsikuria tarp sienų, pastogės plokščių, perdangų, po lauko terasomis, grindimis. Kadangi šių graužikų dantys auga visą gyvenimą, jie be didelio vargo gali pragraužti skyles sienose, pertvarose, taip patekdamos ten, kur yra maisto ir galima šiltai praleisti žiemą. Peles ir žiurkes išduoda krebždesiai, stiprus jų šlapimo kvapas ir išmatos, skylės ir apgriaužti laidai.

„Kadangi būtina laikytis karantino, žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, tad ir kenkėjai pastebimi greičiau. Neseniai konsultavome gyventojus, kurie skundėsi graužikų skleidžiamais įkyriais garsais sienose. Paaiškėjo, kad pelės į karkasinio namo konstrukcijos vidų pateko prasigraužusios angas lauko terasoje,“ - pasakoja ekspertas.

Kaip išvengti graužikų šventiniu laikotarpiu?

Ar žinojote, kad subrendusi pelė per metus gali atsivesti iki 100 jauniklių per metus? O kad pelės ir žiurkės platina tokias žmonėms bei gyvūnams pavojingas ligas kaip salmoneliozę, leptospirozę, tuliaremiją, jersiniozę ir kt.? Tiesa ir tai, kad žiurkės taip pat platina blusas, erkes, galinčias pernešti infekcinių ligų sukėlėjus.

Šie faktai kelia nerimą, todėl gyventojams kenkėjų kontrolės specialistas Ž. Žalnerauskas net ir žiemos švenčių metu pataria išlikti budriems ir imtis pagrindinių prevencijos priemonių, kad namai būtų apsaugoti nuo graužikų invazijos.

· Būtina palaikyti švarą, tinkamai šalinti maisto likučius, reguliariai išnešti šiukšles, kad lengvai pasiekiamas maistas nepriviliotų graužikų.

· Patartina vengti valgomų dekoracijų ant eglučių, nes puikios „alpinistės“ pelės gali lengvai pasiekti sausainius ar saldainius net kabančius ant eglės šakos.

· Apsaugokite papuošimų ir girliandų elektros laidus, kad graužikai negalėtų jų nugraužti. Tai itin aktualu, nes nenorime, kad pelės jų „paragautų“ bei sukeltų gaisrą.

· Net dovanų pakavimo priemonės yra tinkama statybinė medžiaga pelių lizdams, tad rekomenduotina atsikratyti jų likučiais, o dar naudotinos priemonės turėtų būti saugiai supakuotos iki kitų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)