Daugiau laiko leidžiant namuose, daugiau naudojamės ir jų patogumais – elektra, vandeniu. Bendrovės „Vilniaus vandenys“ duomenimis, įprastai per parą Vilniaus mieste ir aplinkiniuose rajonuose sunaudojama apie 94 tūkst. kubinių metrų vandens, tačiau per pirmąjį karantiną jo sunaudota maždaug 7 proc. mažiau. Karantinui įpusėjus, bendrovė fiksavo apie 5 proc. mažesnį vandens suvartojimą lyginant su laikotarpiu iki karantino, o karantinui einant į pabaigą, sumažėjimas išaugo iki 7 proc. Tačiau reikėtų pabrėžti, kad vandens suvartojimas sumažėjo centrinėje Vilniaus miesto dalyje, o miegamuosiuose mikrorajonuose – išaugo.

„Didžiausias vandens suvartojimo kritimas buvo jaučiamas centrinėje miesto dalyje – Senamiestyje ir Naujamiestyje – kur vyrauja paslaugų sektorius, o gyvenamuosiuose rajonuose priešingai – vandens suvartojimas išaugo, labiausiai – Kalnėnuose, Trakų Vokėje, Gulbinuose, Verkiuose. Tokias vandens suvartojimo tendencijas natūraliai siejame su šiuo periodu pasikeitusiomis gyvenimo aplinkybėmis. Restoranams, viešbučiams ir kitiems verslams sustabdžius veiklą, kuri labiausiai sutelkta centrinėje miesto dalyje, natūraliai krito ir vandens suvartojimas. O štai gyventojai, daugiau laiko nei įprastai praleidę namuose, jo vartojo daugiau“, – pabrėžiama „Vilniaus vandenų“ pateiktoje informacijoje.

Vandens taupymas

Tam, kad sąskaitos už vandenį nebūtų pernelyg didelės, „Vilniaus vandenys“ dalijasi keliais patarimais, kurie padės sunaudoti mažiau vandens.

„Gyventojams, norintiems labiau taupyti ir sąmoningiau kontroliuoti vandens suvartojimą, galioja paprasti, tačiau laiko išbandyti sprendimai. Galvojantiems kaip sutaupyti pirmiausiai patariame sekti vandens suvartojimą. Ir ne tik kiek vandens suvartojama per mėnesį, bet tarkime vandenį gerti iš čiaupo prieš tai jį įsipilant į tam tikrą indą – taip tiksliai žinosite, kiek litrų vandens maistui gaminti ar atsigaivinti suvartoja jūsų šeima“, – pataria bendrovė.

Dar vienas naudingas patarimas – atsakingai prižiūrėti ir rūpintis savo buitine technika, ypač vandens nuleidimo bakeliais, kad jie veiktų tinkamai, o jei kyla bėdų, nedelsti ir kviesti meistrą, nes jo paslaugos gali atsieiti pigiau nei nuolat patiriami vandens nuostoliai, už kuriuos tenka susimokėti.

Rankų plovimas

„Taip pat rekomenduojame skalbti drabužius ir plauti indus tik pilnai užpildžius skalbykles ir indaploves, o valantis dantis ar muilinantis rankas be reikalo nelaikyti atsukto čiaupo. Vandenį taupyti galima ir renkantis maudynes duše, o ne vonioje. Remiantis oficialia statistika, prausiantis vonioje sunaudojama apie 100 litrų vandens, duše – trečdaliu mažiau. Vandenį, ypatingai jei nenaudojate agresyvios buitinės chemijos galite naudoti ir antrą kartą – pavyzdžiui laistyti augalams“, – rekomenduoja ekspertai ir priduria, kad vandenį taupyti buityje išties reikia, tačiau to nereikėtų daryti higienos ir sveikatos sąskaita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)