Dėl įvairių veiksnių nuomotojai ir nuomininkai kartais tampa dviem priešiškomis stovykloms. Šiaip ar taip, būsto nuomos santykiai – verslo santykiai. Būsto savininkai linkę daug ko nepasakyti nuomininkams, bus ir tokių, kurie norės pasinaudoti nuomininkų neišmanymu.

„Apartment Therapy“ pasakoja, ką linkę nutylėti nuomotojai:

1. Kreditingumo vertinimo mokestis

Sumokėjote nuomą, užstatas taip pat sumokėtas, tad iš kur atsirado papildomų mokesčių? Kai kurie mokesčiai įvedami, siekiant gauti kelis papildomus dolerius (mokestis už laikomą naminį gyvūną, vajė), o dažnai nuomotojai nori patikrinti nuomininko finansinę padėtį, o tai kainuoja.

Tiesa, šis dalykas labiau aktualus ir praktikuojamas JAV.

2. Prieš pasirašydami nuomos sutartį apžiūrėkite, ar būste nėra remontuotinų dalykų.

Žinodami, kad savininkas atsakingas už kosmetinį remontą ir gedimų šalinimą, veikiausiai nesijaudinsite, pamatę kreivai kabančią spintelę – juk ją vėliau sutvarkys. Be to, kraustymasis į naują būstą ir taip kelia streso.

„Gali būti, kad po nuomos sutarties pasirašymo savininko noras sutaisyti nedidelius gedimus stipriai sumažės“, – teigia R. Shetmanas. Jis rekomenduoja surašyti viską, kas turi būti suremontuota, prieš įsikraustant nuomininkams.

3. Galite prašyti leidimo kažką keisti.

Nemanykite, kad vos pasirašius nuomos sutartį, savininkas dings. Taip pat nemanykite, kad tik jo galite prašyti kažką sutaisyti. Jūs patys galite pasiūlyti kažką atnaujinti arba paprašyti leidimo perdažyti sieną, pakabinti lentyną ar pan. Pasak agento Gerardo Splendore, savininkas gali netgi būti dėkingas už pasiūlymą – bus paprasčiau nupirkti naują šaldytuvą dabar, o ne imtis ilgo patobulinimų sąrašo, jums išsikėlus.

Be abejo, bus ir tokių šeimininkų, kuriems nuomininkų iniciatyvos nepatiks, ypač jei jos neįprastos, keistokos. Šiaip ar taip, galite paklausti (tik jokiu būdu neimkite įžūliai reikalauti).

4. Jie dažnai nori, kad nuomininkai pratęstų nuomos sutartį.

Būsto savininkai dažniausiai norės, kad geri nuomininkai pratęstų nuomos sutartį.

„Nėra lengva rasti gerų nuomininkų, tad nuomos nevėluojantis mokėti nuomininkas, toks, su kuriuo lengva ir malonu bendradarbiauti, yra tikras džiaugsmas nuomotojui, tai turėtų būti motyvacija ilgą laiką nedidinti nuomos mokesčio“, – teigė nekilnojamojo turto agentas Billas Samuelis.
Be to, tai reiškia, kad galite pasiderėti dėl nuomos mokesčio dydžio.
Pasak nekilnojamojo turto agento Janiso Benstocko, nuomotojams labiau reikalingi nuomininkai, o ne atvirkščiai.

5. Jie gali neinformuoti nuomininkų apie jų teises

Pasitaiko ir tokių savininkų, kurie panorės jus iškraustyti, net jei esate pavyzdingi nuomininkai. „Medallion Capital Group“ įmonės nekilnojamojo turto agentė Jesse Harris pataria susipažinti su savo teisėmis, kad jums nepasinaudotų ir kad nenukentėtumėte. Tarkime, turite susitarti, prieš kiek laiko savininkas pasižada pranešti, jei norės, kad išsikraustytumėte, susitarti dėl nuomos didinimo sąlygų, dėl užstato grąžinimo datos ir pan.

„Kiekvienoje jurisdikcijoje – savo taisyklės. Nuomininkas turi išmanyti savo teises, kad neliktų apgautas“, – pabrėžė J. Harris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)