Gera žinia ta, kad jos nėra neišsprendžiamos, o ir be santechniko apsieiti tikrai įmanoma, jei tik žinosite tai, ką žino specialistai. Toliau – keletas patarimų, kaip elgtis, kad kanalizacija neužsikimštų, ir ką daryti, jei taip visgi nutiktų.

1. Jokių skystų vamzdžių valiklių

Kemšasi kriauklė? Santechnikos paslaugų įmonės „Gotelli Plumbing“ San Rafaelyje, Kalifornijoje, vadovė Laura Lee Pokavich nerekomenduoja naudoti skystų kanalizacijos valiklių. Ji teigia, kad nuo jų kamštis tik sutvirtėja, ir perspėja apie neigiamą poveikį vamzdžiams.

„Skystų kanalizacijos valiklių sudėtyje esančios cheminės medžiagos pernelyg agresyviai veikia iš polivinilchlorido (PVC) pagamintus vamzdžius, todėl kur kas geriau naudotis kanalizacine pompa arba kanalizacijos valymo trosu“, – sako ji.

2. Nepilkite į kriauklę aliejaus arba riebalų

Kaip teigia Chrisas Manariti, įmonės „Manariti Plumbing“ direktorius, į kriauklę pilami riebalai tolydžio kaupiasi vamzdžiuose, todėl šie ima kimštis. Štai kodėl riebių, gausiai aliejuotų indų plauti virtuvės kriauklėje nėra patartina. Užuot pylę riebalus į kriauklę, išvarvinkite juos į aliuminio folija išklotą dubenį. Kai dubuo prisipildys, foliją su visu turiniu išmeskite.

3. Lėkštes, puodus ir keptuves skalaukite šaltu vandeniu

Jei visiškai akivaizdu, kad bent šiek tiek riebalų tikrai pateks į virtuvinės kriauklės vamzdį, keptuvę (ar kitą riebaluotą indą) pirmiausia praskalaukite pačiu šalčiausiu vandeniu. Nustebote?

„Šaltas vanduo padės riebalams išlikti kietos konsistencijos, todėl jie lengviau nukeliaus kanalizacijos vamzdžiais, – tvirtina Doyle Jamesas, įmonės „Mr. Rooter Plumbing“ prezidentas. – Šiltas vanduo paverčia riebalus emulsija, kuri, nutekėjusi į vamzdį, ima dengti vidinį jo paviršių. Ilgainiui taip susiformuoja kamštis.“

Keptuvė keraminiu paviršiumi

4. Nepervertinkite atliekų utilizavimo mechanizmo pajėgumo

Vien tik todėl, kad virtuvės kriauklės vamzdyje sumontuotas atliekų utilizavimo mechanizmas, dar anaiptol nereiškia, kad į vamzdį turi patekti visos įmanomos atliekos. Tai, kas po valgio lieka lėkštėse, puoduose ir keptuvėse, pirmiausia privalu nubraukti į šiukšlių dėžę.

„Jei šito nepamiršite, atliekų utilizavimo mechanizmas tarnaus kur kas ilgiau, o vamzdžiai kimšis daug rečiau“, – nurodo Paulas Abramsas, įmonės „Roto-Rooter Plumbing & Water Cleanup“ atstovas.

5. Pasistenkite, kad į kriauklės vamzdį nepatektų krakmolingų arba ląsteliena gausių produktų

Dar viena auksinė taisyklė, kurią privalo įsidėmėti kriauklių su atliekų utilizavimo mechanizmais savininkai, yra susijusi su atliekų sandara. Taisyklė skelbia, kad į vamzdžius neturi patekti daug ląstelienos turinčių maisto produktų (pvz., salierų, rabarbarų, bulvių lupenų) arba tokių, kuriuose gausu krakmolo (pvz., makaronų, ryžių, bulvių).

„Tokios atliekos po kurio laiko vamzdyje pavirsta į želę, iš kurios gali susiformuoti kamštis, kurį pašalinti ne ypač paprasta“, – perspėja P. Abramsas.

6. Užsiimkite profilaktika naudodami fermentines priemones

Norint, kad kanalizacijos vamzdžiai būtų nepriekaištingos būklės, būtina reguliariai juos pravalyti. P. Abramsas rekomenduoja naudoti švelnias, fermentų pagrindu pagamintas priemones, kurių sudėtyje yra vamzdžiuose besikaupiančias organines medžiagas, pvz., riebalus, maisto atliekas, naikinančių gerųjų bakterijų.

„Šio tipo priemonių efektyvumas ypač padidėja po profesionalios vamzdžių valymo procedūros. Jos padeda ilgiau išlaikyti vamzdžius švarius“, – tikina P. Abramsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)