Kaip rašoma pranešime spaudai, neslūgstant prognozėms apie rudenį gresiančią antrąją viruso bangą, galima spėti, kad ir artimiausiu metu Lietuvos gyventojai aktyviai domėsis individualios statybos būstu. Jeigu jūs ketinate statyti namą ir šiuo metu renkatės žemės sklypą namo statybai – šis straipsnis kaip tik jums.

Žemės sklypo gyvenamajai statybai pasirinkimas toli gražu nėra lengva užduotis: siekiant teisingai išsirinkti žemės sklypą, labai svarbu laikytis tam tikrų taisyklių ir rekomendacijų, kurias pateikia UAB „Projektavimo sprendimai“ vadovas Karolis Sankauskas.

1. Lokacija.

Lokacijos aspektas susideda iš dviejų labai svarbių faktorių, kuriuos būtinai turite įsivertinti: (1) emocija; (2) perspektyvios teritorijos su geru kainos ir kokybės santykiu bei gera infrastruktūra.

Nors renkantis žemės sklypą reikia atsižvelgti į visą eilę svarbių aspektų, visgi pats svarbiausias kriterijus yra emocija. Jeigu žmogui patinka sklypo vieta, kaimynystė, sklypą supanti gamta, gyvenimas tokioje vietoje žmogui teiks tikrą malonumą. Todėl atvažiavus į sklypą, labai svarbu jį „pajausti“. Rekomenduočiau aplankyti sklypą ne vieną, bet keletą kartų, siekiant suprasti, kad tai iš tiesų yra vieta, kuri jums tinka ir atitinka jūsų emocinius lūkesčius. Šiame sklype jums teks praleisti ne vienerius metus, todėl šis emocinis pojūtis yra išties svarbus. Visi žmonės yra skirtingi, todėl skirtingi yra ir jų lūkesčiai žemės sklypams. Daliai žmonių svarbu, kad sklypą suptų medžiai, kitiems tai visiškai nesvarbu. Visgi, turite išsirinkti tokį variantą, kuris jums tinka ir patinka emociškai.

Negana to, nagrinėdami skelbimus apie parduodamus žemės sklypus, turite atidžiai įsivertinti sklypo lokaciją ir susisiekimo aspektus. Prieš perkant sklypą, rekomenduočiau panagrinėti bendruosius planus ir suprasti, kokios perspektyvos yra numatomos jūsų pasirinktoje vietovėje.

Būtinai įvertinkite atstumus iki būsimų kelių, būsimų komercinių zonų. Šiame kontekste galėčiau skaitytojams rekomenduoti dvi perspektyvias lokacijas, pasižyminčias geru kainos ir kokybės santykių bei geru susisiekimu.

Pirma – žemės sklypai aplink Minsko plentą. Šios lokacijos privalumas – patogus ir greitas susiekimas su Vilniaus centru, kurį pasieksite gerais ir erdviais keliais, bei santykinai pigi žemė.

Antra – rekomenduočiau teritoriją aplink Grigiškes, o ypač teritorijas aplink Lentvarį. Šiuo metu tai yra teritorijos, į kurias žmonės nėra linkę keltis dėl neigiamų išankstinių nusistatymų ir stereotipų. Tačiau aplink šias teritorijas yra visa reikalinga infrastruktūra, o žemės kaina yra santykinai maža. Pavyzdžiui, žemės sklypas prie vandens Lentvaryje arba Grigiškėse kainuos tiek pat, kiek sklypas Tarandėje arba Gineitiškėse tarp gyvenamųjų namų, kurie buvo pastatyti prieš 20-30 metų!

2. Sklypo dokumentai.

Dalis žemės sklypų Lietuvoje yra suformuoti sudarant detalųjį planą, formavimo-pertvarkymo projekte arba apskritai yra gražinti pagal išvadas. Jeigu jūsų pasirinktas sklypas yra suformuotas pagal detalųjį planą, tokiu atveju labai svarbu gauti patvirtintą detalųjį planą, kurio pagrindu ir buvo suformuotas žemės sklypas. Jame bus pavaizduoti tokie sklypo rodikliai kaip plotas, intensyvumas, inžinerinių tinklų lokacijos ir kiti svarbūs aspektai. Jeigu jūsų pasirinktas sklypas yra suformuotas pagal detalųjį planą, taip pat pamatysite gretimus sklypus ir jų pobūdžius. Jeigu sklypas yra suformuotas pagal formavimo-pertvarkymo projektą, rekomenduočiau gauti dokumentus, kurie parodytų sklypo servitutus ir gretimybes. Kitas labai svarbus dokumentas – žemės sklypo planas.

Turint šį dokumentą, galite įsivertinti jūsų pasirinkto žemės sklypo ribas. Jeigu žemės sklypo matavimai yra preliminarūs (nėra kadastrinių matavimų), privalote juos pasidaryti prieš projektuodami namą ir gaudami statybos leidimą. Kitas svarbus aspektas: iš preliminarių matavimų darant tiksliuosius žemės sklypo matavimus, jūsų sklypas gali nežymiai sumažėti. Jeigu visi jūsų kaimynai turi pasidarę tiksliuosius matavimus, jūsų žemės sklypo dydis gali sumažėti, pavyzdžiui, nuo 7 iki 6,7 arų.

Galų gale, rekomenduočiau išsiimti naujausią žemės sklypo nuosavybės pažymėjimą. Jame pamatysite ar sklypas nėra areštuotas, ar įkeistas. Tačiau neturėtumėte išsigąsti ir šių apribojimų, kuriuos galite pamatyti nuosavybės dokumente – tam tikrus apribojimus turi išties daug žemės sklypų.

3. Komunikacijos.

Skelbimuose dažnai rašome, kad parduodamas žemės sklypas yra su visomis reikalingomis komunikacijomis. Tačiau nuvykus į vietą, paaiškėja, kad elektrą reikia vestis už 300 metrų, vandentiekis su nuotekomis yra „už Petro sklypo ir per kelią“. Turėkite omenyje, kad komunikacijų atvedimas kainuoja, todėl prieš perkant sklypą, siūlyčiau išsiaiškinti (užklausti pardavėjo), ar pardavėjas yra išsiėmęs technines sąlygas komunikacijų atvedimui. Techninės sąlygos leidžia suprasti, kur tiksliai ir kaip jūs galite prisijungti prie reikalingos infrastruktūros. Šiuo atveju reikia turėti omenyje du niuansus.

Prisijungimas prie elektros tinklų yra santykinai paprastesnė procedūra, kadangi ESO teikia kompensaciją už atvedamus elektros tinklus. Tačiau prisijungimas prie kitos infrastruktūros (pavyzdžiui, vandentiekis, nuotekos, šviesolaidinis internetas, dujos) yra kiek sudėtingesnis kadangi didžiąją dalį investicijų turėsite prisiimti ant savo pečių. Jeigu prisijungti prie komunikacijų galimybių visgi nėra, nenusiminkite: centralizuotą vandentiekį pakeis artezinis gręžinys; centralizuotus nuotekų tinklus – vietiniai nuotekų tinklai; esant poreikiui šildytis dujomis, teks pagalvoti apie dujų talpyklą. Būtinai pasidomėkite, ar dabartinis sklypo savininkas prisidės prie šių išlaidų! Pasikalbėkite ir su jūsų būsimais kaimynais – galbūt šalimais gyvenantys žemės sklypų savininkai susiduria su panašiomis problemomis ir bus linkę kooperuotis su jumis.

4. Privažiavimas.

Kaip susisieksite su jūsų būsimais namais? Neretai parduodami sklypai būna su dar neasfaltuotu privažiavimu, todėl būtinai įsivertinkite kelią, kuris veda prie jūsų pasirinkto žemės sklypo. Jei tai keliukas pievoje – sveikinu, jūs turite nuostabią išlaidų eilutę. Jeigu sklypas turi gerai sukonfigūruotą privažiavimą – jums pasisekė gerąja to žodžio prasme. Pakalbėkite su dabartiniu žemės sklypo savininku ir pasidomėkite, kam priklauso gretimi žemės sklypai (jeigu perkate sklypą sklypų masyve). Jeigu gero privažiavimo nėra, galbūt gretimų sklypų savininkai bus linkę kooperuotis ir tokį privažiavimą pasidaryti? Galbūt jau yra parengtas techninis privažiavimo projektas? Taip pat pasidomėkite, ar netoliese yra viešojo transporto stotelių – sklypai su geru priėjimu prie viešojo transporto stotelių yra gerokai patrauklesni, juos galėsite lengviau realizuoti ateityje keisdami gyvenamąjį būstą ir vietą.

5. Kaimynystė.

Kaip ir minėjau straipsnio pradžioje, sklypą reikia „prisijaukinti“ ir pajusti emocinį ryšį su jūsų pasirinkta vieta. Todėl siūlau praeiti per gretimas teritorijas ir įsivertinti šalimais gyvenančius kaimynus. Panagrinėkite, ar aplinkui nėra „apsileidusių“ kaimynų, ar kaimynystė yra tvarkinga. Šis aspektas iš pradžių gali atrodyti ne toks svarbus, tačiau ilguoju laikotarpiu netvarkingi ir triukšmaujantys kaimynai pradeda erzinti.

6. Pasaulio kryptys ir reljefas.

Atvykus į sklypą pamąstykite apie savo būsimo namo lokaciją jame. Atminkite, jog dažniausiai pati nepatraukliausia Pasaulio kryptis yra šiaurė – joje dažniausiai stengiamasi suprojektuoti parkavimą, įvažiavimą, palikti kuo mažiau vietos, kad galima butų turėti daugiau ploto kitose pusėse, t.y. tose, kuriose yra daugiau saulės apšvietimo. Atminkite, kad kiekvienas žmogus yra skirtingas ir vienam gali patikti rytiniai saulės spinduliai miegamajame vos tik prabudus, o kitam atvirkščiai. Vienam patinka terasą turėti vakarinėje kryptyje, o kitam pietinėje. Atminkite – tokie dalykai labai svarbūs formuojant namo vidinį išplanavimą ir parenkant pastato vietą sklype.

Atvažiavę apžiūrėti sklypo, įvertinkite ir jo reljefą. Šlaite projektuojamas namas vienam patiks, o kitam – ne, todėl tą dalyką galite įsivertinti patys, pagal save. Bestebėdami reljefą, pasidomėkite grunto tyrimais. Nemažai sodų bendrijų yra įrengta tose vietose, kuriose anksčiau buvo numelioruotos pelkės. Tačiau tai nėra tragedija, bet atminkite – už pamatus mokėsite daugiau.

7. Būsimo būsto ateitis.

Neretai pirkdami sklypą, pirkėjai susigundo itin žema sklypo kaina – tačiau įsikelia į vietą, turinčią mažiau perspektyvų. Atsiminkite, kad jūsų gyvenamasis būstas yra ne tik jūsų gyvenamoji vieta, bet ir investicija. Todėl svarbu, kad ilguoju laikotarpiu jūsų būsto vertė augtų, o ši investicija – atsipirktų. Šį tikslą pasieksite atidžiai išanalizavę viršuje paminėtus punktus ir nusipirkę sklypą ten, kur matomos puikios rinkos perspektyvos. Taip ne tik neprarasite lėšų, bet norėdami po kurio laiko parduoti būstą – dar ir uždirbsite.

Apibendrinant, pastaruoju metu COVID-19 pandemijos realijų tiek Lietuvoje, tiek ir kitose pasaulio valstybėse fiksuojamas paklausos individualios statybos objektams šuolis. Jeigu šiuo metu jūs ieškote tinkamo sklypo namo statybai, turite atsižvelgti į tokius kriterijus kaip lokacija, sklypo dokumentai, komunikacijos, privažiavimas, kaimynystė bei investicinės jūsų būsimo būsto perspektyvos. Teisingai atsižvelgę į šiuos kriterijus, galėsite mėgautis jūsų žemės sklypo pasirinkimu, o ateityje sėkmingai realizuoti jūsų būstą rinkoje ir užsidirbti. Sklypas – brangus pirkinys, kurį tinkamai pasirinkus džiaugsitės ilgai. Tačiau kaip ir visuomet – prieš įsigyjant verta pasikalbėti su projektuotojais, kurie gali tiksliai įvertinti objekto teigiamas ir neigiamas savybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)