Atkreipkite dėmesį į šiuos 7 daiktus savo namuose, kurie gali netgi sukelti ligas, ir čiupkite valymo įrankius.

Telefonas

Net jeigu ir nesinešate telefono į vonios kambarį, kad turėtumėte, ką veikti, atlikdami gamtinius reikalus, jis vis tiek pasidengia bakterijomis nuo visų paviršių, kuriuos liečiate jūs ir kur padedate telefoną.

Valymas yra labai paprastas: reikia spirito, distiliuoto vandens ir mikropluošto šluostės be pūkelių. Valydami telefoną, nepamirškite išvalyti ausinių bei kitų aksesuarų.

Klaviatūros ir nuotolinio valdymo pulteliai

Kiek kartų per dieną liečiate kompiuterio klaviatūrą arba bet kokį nuotolinio valdymo pultelį? Kaip ir telefonas, šie daiktai taip pat kaupia visas bakterijas, kurios buvo ant rankų.

Valyti galima dezinfekcinėmis servetėlėmis, kurios skirtos elektronikos prietaisams. Valyti turėtumėte bent kartą per dieną ir netgi dažniau, jeigu kažkas namuose pasigavęs virusą ar infekciją.

Vonios kambario durų rankenos

Ar kiekvienas žmogus jūsų namuose kruopščiai išsiplauna rankas po to, kai pasinaudoja tualetu, išsipučia nosį ar ruošia maistą? Greičiausiai ne.

Durų rankenos valymas

Žinoma, ne tik vonios kambario durų rankenos knibžda bakterijų bei virusų, tai galioja visoms durų rankenoms, šviesos jungikliams bei kitiems dažnai visų liečiamiems objektams. Greitas perbraukimas dezinfekcine servetėle išspręs šią problemą. Tačiau naudokite vieną servetėlę vienam kambariui, nes ji tikrai neišvalys visų namų!

Pjaustymo lentelė

Maiste esančios bakterijos virtuvėje yra dažniausios įvairių ligų sukėlėjos, kurios pasitaiko namuose. Netinkamai paruoštas, žalias maistas, neplauti produktai ir netinkama maisto laikymo temperatūra yra pagrindas bakterijų veisimuisi.

Pjaustymo lentelės, o ypač medinės, bakterijas kaupia mažyčiuose įpjovimuose ir paviršiaus plyšeliuose. Pjaustymo lentelės turi būti plaunamos karštame ir muiluotame vandenyje po kiekvieno naudojimo. Taip pat reikėtų turėti atskiras lenteles mėsai ir daržovėms.

Virtuvės kempinės

Jeigu nuo kempinės indams plauti plūsteli nemalonus kvapas, jūs užuodžiate koliformines bakterijas, įsitaisiusias kempinės porose. Ir kai kempinę naudojate nuvalyti stalviršiams, bakterijas paskleidžiate per visus paviršius.

Girdėtas patarimas pakaitinti kempinę mikrobangų krosnelėje nepadės. Kempinę reikia dezinfekuoti tikrai stipriu valikliu bei verdančiu vandeniu. Paprasčiausia imti ir pakeisti ją kas keletą savaičių.

Kempinėlė indams

Augintinių žaislai ir maisto dubenėliai

Augintiniai yra šeimos dalis ir mes visi norime, kad jie liktų kiek įmanoma sveikesni. Dauguma mūsų juk plauna indus po kiekvieno jų panaudojimo, kad apsisaugotų nuo bakterijų dauginimosi ir nuo jų sukeliamų ligų. Ar tą patį darote ir dėl savo augintinių?

Gyvūnų dubenėliai taip pat pilni bakterijų, atsiradusių ten iš augintinių burnos ir maisto likučių, kurios dauginasi po kiekvieno panaudojimo. Dubenėliai turėtų būti plaunami po kiekvieno naudojimo karštame muiluotame vandenyje. Tą patį reikėtų padaryti ir su augintinių žaislais.

Rankinės ir kuprinės

Rankinės ir kuprinės dažnai būna paliekamos ant grindų parduotuvėse, biuruose, klasėse ir tualetuose. Taigi, įsivaizduokite, kas dar lietėsi prie tų grindų. Rankenos ir petnešos kaupia visas bakterijas, kurios pakliūna nuo visko, ką liečiame per visą dieną.

Kai numetame kuprinę ar rankinę ant virtuvės stalviršio arba stalo, visi mikrobai ir bakterijos atkeliauja kartu. Jeigu įmanoma, kuprinę bei rankinę skalbkite kuo dažniau, arba naudokite dezinfekcines servetėles. Be to, krepšius laikykite kuo atokiau nuo maisto bei valgymo vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)