Kaip teigiama pranešime spaudai, apklausoje išsiaiškinta, kad populiariausias ir paprasčiausias būdas taupyti elektrą – išjungti šviesą vos tik išėjus iš patalpos, tačiau nevengiama ir mažiau tradicinių metodų – pvz., skalbti drabužius žemesnėje temperatūroje ar jungti indaplovę tik visiškai prikimšus indais. Apklausą inicijavusios elektros tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga pastebi, kad, bendrovės skaičiavimais, elementarių įpročių namuose pakeitimas gali padėti sutaupyti iki 10 proc. elektros energijos.

„Apklausa atskleidė, kad 87 proc. šalies gyventojų vienokiu ar kitokiu būdu elektrą taupo. Tai natūralu žinant, kokie šie metai elektros vartotojams buvo sudėtingi. Pirma, metų pradžioje juos pasitiko 15 proc. kainų šuolis, o tada šalies gyvenimą sukaustęs karantinas lėmė didesnes sąskaitas dėl nuolat namuose leidžiamo laiko“, – komentuoja M. Giga.

Remiantis tyrimo duomenimis, didžioji dalis gyventojų taupo elektrą išjungdami šviesą vos tik išėję iš patalpos. Taip elgiasi 62 proc. respondentų. Išjungti šviesos dažniau nepamiršta moterys, 36 m. ir vyresni respondentai, mažiausių pajamų grupės atstovai ir kaimo vietovių gyventojai.

Elektros jungiklis

50 proc. apklausos dalyvių mažina išlaidas lemputes keisdami į taupiąsias – tokį taupymo būdą dažniau renkasi vyresni (46 m. ir daugiau) respondentai ir vidutinių pajamų grupės atstovai.

Taip pat populiaru taupyti elektrą ištraukiant įkroviklius iš rozečių, pasikrovus prietaisus, virdulyje verdant vandens tik tiek, kiek reikia – taip elgiasi po 36 proc. apklaustųjų. Įkroviklių rozetėse labiausiai nelinkę palikti mažiausias pajamas gaunantys respondentai, o virdulį vandeniu apdairiau pripildo moterys ir vyriausi (56 m. ir daugiau) tyrimo dalyviai.

Trečdalis gyventojų taupydami elektrą nenaudoja televizoriaus kaip fono. Dažniau taip elgiasi namų šeimininkės, mažiausių pajamų grupės atstovai ir vyriausi (56 m. ir daugiau) tyrimo dalyviai.

„Džiugu, kad žmonės vis labiau domisi, kokios priemonės yra efektyvios racionalizuojant energijos vartojimą. Pavyzdžiui, dar visai neseniai buvo tikima, kad šviesos įjungimas kainuoja daugiau nei pastovus lemputės degimas – iš apklausos matyti, jog šis mitas pagaliau subliuško. Tradiciniai energijos taupymo būdai yra pirmas žingsnis, po kurio vartotojai neretai ima ieškoti ir alternatyvių sprendimų. Tokių kaip pasinaudoti atsiradusia konkurencija bei pasirinkti norimą elektros tiekėją arba tapti saulės elektrą gaminančiu vartotoju“, – sako M. Giga.

Remiantys tyrimo rezultatais, elektros energijos jokiais būdais netaupo 13 proc. šalies gyventojų.

Statistika rodo priešingą rezultatą

„Delfi Būstas“ pasiteiravo Energijos skirstymo operatoriaus (ESO), ar pastebimi gyventojų elektros energijos vartojimo įpročių pasikeitimai. ESO duomenys rodo, kad elektros energijos suvartojimas balandžio-birželio mėn. (liepos mėn. duomenys dar apdorojami), lyginant su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, deja, išaugo 10,1 proc.

„Kas lėmė tokias priežastis – ar darbas iš namų, ar sugrįžimas į biurus, ar kitos – nesiimame vertinti. Kartu nenorėtume komentuoti apklausos rezultatų, nes nežinome ir neturime duomenų, kokiais kriterijais apklausiamieji teikė tokius vertinimus ar nuomonę“, – pabrėžiama ESO atsakyme.

„Delfi Būstas“ jau anksčiau dalinosi ESO pranešimu, kuriame pateikti keli patarimai, kaip taupyti elektrą:

  • Išnaudokime dienos šviesą. Baldus reikėtų išdėstyti taip, kad į namus (ypač darbo vietas) patektų kuo daugiau dienos šviesos ir šilumos. Taip pat reikėtų išjungti šviesą kambariuose net tuomet, kai iš patalpos išeinama vos kelioms minutėms.
  • Įsitikinkime, kad visi nenaudojami elektros prietaisai yra išjungti iš elektros lizdo. Budėjimo režimu veikiantys įrenginiai (net ir į elektros tinklą įjungtas mobilaus telefono kroviklis!) nuolat naudoja elektros energiją. Taigi, nors prietaisu ir nesinaudojama, tenka mokėti už elektros energiją.
  • Kompiuteriuose, mobiliuosiuose telefonuose, planšetėse įjunkime energijos taupymo funkcijas. Paprasčiausiai patikrinę įrenginių nustatymus, atlikę keletą pakeitimų bei išjungę nenaudojamas programas, taupysime ir elektros energiją, ir įrenginių baterijas.
  • Skalbkime tik prikrovę pilną skalbyklę ir pasirinkę ekonominį skalbimo režimą. Sunaudosime mažiau vandens ir elektros energijos jam pašildyti. Nustatykime mažiausią galimą vandens temperatūrą. Apie 90 proc. energijos, kurią naudoja skalbyklė, naudojama vandeniui pašildyti.
  • Virtuvėje šeimininkaukime sąmoningai: Virdulyje virkime tiek vandens, kiek reikia vienam kartui. Norint išgerti puodelį arbatos, tikrai nereikia virinti pilno virdulio vandens. Įpraskime išjungti elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto gaminimo pabaigos. Stenkimės gaminti patiekalus vieną po kito – pasigaminę vieną patiekalą, ant tos pačios kaitvietės statykime kitą puodą. Sutaupysime ir laiko, ir elektros. Jei naudojatės orkaite, kepimo procesą stebėkite per stiklą. Kiekvienas durelių atidarymas sumažina temperatūrą orkaitėje ir verčia prietaisą naudoti daugiau energijos, kad temperatūrą atstatytų.
  • Šaldytuve pasirinkite optimalią temperatūrą – +3,5 pačiame šaldytuve ir -18 šaldiklyje. Atšildykite šaldiklį, jei susidarė 5 mm ledo sluoksnis. Kuo daugiau šaldiklyje ledo, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)