Dauguma augalų karščio nemėgsta

Karščio bangos mus gali džiuginti arba varginti, priklausomai nuo to, kaip mes reaguojame į karštį. O didžioji dauguma kambarinių augalų neperneša per didelio karščio. Išskyrus galbūt dykumų augalus – kaktusus ar sukulentus, kurie sukurti aukštai temperatūrai, ir ruošdamiesi jai kaupia vandenį mėsinguose lapuose. Tačiau lapuočiai augalai nesugeba patys ištverti ekstremalių karščių, tad jiems reikia padėti.

Jei užėjus karščio bangai paliksite kambarinius augalus likimo valiai, tikėtina, kad turėsite sudžiūvusių augalų kolekciją. Laimei, iš anksto pasiruošus karščio bangai, augalus galima išsaugoti. Svarbiausia plano dalis – vanduo (nieko keista, tiesa?)

Sukulentai

Vanduo daro stebuklus

Visi žino, kad prieš užslenkant karščio bangai, reikia dosniai palaistyti sodo ir daržo augalus, kad jie nenudžiūtų, nes aukštoje temperatūroje iš žemės išgaruoja visa drėgmė.

Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie kambarinius augalus.

Kai prognozuojama aukšta oro temperatūra, kambariniams augalams reikia daug vandens, nes jis išgaruoja per lapus. Vis dėlto nereikėtų augalų paskandinti. Visų pirma, patikrinkite, ar visi augalai pasodinti į vazonus su skylute vandeniui nutekėti, ir persodinkite tuos augalus, kurie iki šiol augo vazone be skylutės. Augalai, ilgą laiką mirkstantys vandenyje, pasmerkti pražūčiai, nes ima pūti jų šaknys.

Augalus geriausia laistyti ryte arba vakare, niekada nelaistykite vidurdienį, per pačią kaitrą. Vandens liekite tiek, kad jis imtų tekėti pro skylutes vazono apačioje. Palaikykite vazoną virš kriauklės arba lauke, kad nubėgtų vandens perteklius, tada pastatykite į lėkštelę. Svarbu laistyti dirvą, o ne lapus, kitaip lapai gali perkaisti.

Tinkama vieta – svarbu

Tinkamoje vietoje pastatyti augalai lengviau ištvers vasaros karščius. Kambariuose, kurių langai nukreipti į pietus ar į vakarus, paprastai būna karščiau nei kituose. Perkelkite visus vazonus iš šių kambarių į vėsesnius kambarius.

Tačiau nelaikykite augalų prie ventiliatoriaus, nors ir atrodo, kad jis augalus turėtų atvėsinti taip pat, kaip atvėsina mus. Augalams ventiliatoriaus poveikis kitoks – jis juos gali perdžiovinti, o per karščius augalui kaip niekad svarbi drėgmė. Jei turite sodą su medžiais ar krūmais, išneškite vazoninius augalus į lauką ir pastatykite juos tokioje vietoje, kur visą popietę jie būtų šešėlyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)