Dažnas gyventojas šiltuoju metų laiku ima tvarkyti savo namus. Remontuoja būstą, keičia, tvarko kiemą. Atliekant įvairius darbus, dažnai kyla klausimų, kur galima vežti remonto metu susidariusias atliekas, ir kokie kiekiai jų priimami nemokamai. Taip pat šiuo metų laiku aktualus klausimas, kur dėti šviežiai nupjautą žolę, jeigu nėra galimybės jos kompostuoti.

Aplinkos apsaugos instituto (AAI) direktorius Alfredas Skinulis aiškina, kad kiekviena savivaldybė nustato atliekų tvarkymo taisykles jos teritorijoje, vadovaudamasi šalyje galiojančiais reglamentais ir principu, kad už atliekų tvarkymą sumoka gyventojas. O atliekų surinkimo aikštelės savo ruožtu, saugosi nuo per didelių atliekų kiekių, todėl gali riboti gyventojų atvežamų stambiagabaričių atliekų kiekį.

„Kiekviena savivaldybė priima sprendimus, kaip ji geriau surinks, administruos, kaip gyventojus skatins rūšiuoti ir pan. Tačiau atliekų aikštelės saugosi ne dėl komunalinių atliekų didelio srauto, o dėl gamybinių arba verslo atliekų didelio galimo kiekio. Pavyzdžiui, padangos. Gali susidaryti ir pas gyventoją, ir automobilių remonto dirbtuvėse. Baldai – gali susidaryti ir pas gyventoją, ir biure“, – aiškina pašnekovas ir priduria, kad dėl šios priežasties kiekviena aikštelė turi teisę nuspręsti, kiek atliekų priims, kada priims ir pan.

Baldų atliekos išmestos lauke

Į stambiagabaričių atliekų aikšteles galima atvežti ir komunalinių, ir kitų buityje susidarančių atliekų: baldų, automobilio padangų, buityje susidariusių pavojingų atliekų (alyva, dažų likučiai ir pan.), buitinės chemijos medžiagų, naudojimų namuose, likučių, elektronikos atliekų (nuo šaldytuvo iki viryklės), smulkaus remonto atliekų (senos durys, cementas, glaistas ar pan.). Taip pat į šias aikšteles galima pristatyti ir nedidelius kiekius šviežiai nupjautos žolės.

„Žolę, kaip ir kitas žaliąsias atliekas, geriausia kompostuoti. Jeigu nėra galimybės, galima nedideliais kiekiais nuvežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, būna ir specialios žaliųjų atliekų priėmimo aikštelės, tačiau ne visose savivaldybėse, todėl reikėtų pasidomėti“, – akcentuoja pašnekovas.

Stambiagabaričių aikštelių vietas pagal savivaldybes, jų kontaktus ir atliekų pristatymo taisykles galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)