Musės gyvenamosiose patalpose šiltuoju metų laikotarpiu tampa tikru galvos skausmu. Jos ne tik erzina, bet ir gali būti pavojingos: musės nešioja ir platina įvairias bakterijas, nešvarumus, todėl nekaltai nutūpusios ant jūsų maisto, jos gali pakenkti jūsų sveikatai.

Kaip pasakoja biologas L. Grigaliūnas, šiltuoju metų laiku prabunda labai daug vabzdžių rūšių. Tarp jų ir musių. Labiausiai gyventojams pažįstamos vaisinės muselės ir paprastos laukinės musės. Vaisinės muselės, pasak pašnekovo, aktyviausios antroje vasaros pusėje, kai žmonių namuose padaugėja vaisių, daržovių.

Musės namuose

„Kai atsiranda prisirpusių vaisių ir uogų aplinkoje, atsiranda pūvančio maisto. Atsiranda krituolių ir jie traukia tas vaisines museles. Kadangi jų daug aplink, tai jos patenka ir pas mus, pajaučia papuvusį vaisių ar daržovę pas mus namuose ir atskrenda. Tai jas traukia“, – priduria L. Grigaliūnas.

Musės namuose

Pasak biologo, čia pat atsiranda ir paprastos laukinės musės, kurios yra pavojingos žmonėms, nes perneša bakterijas, nešvarumu. Labiausiai jas traukia maistas.

Kaip atsikratyti ir išvengti musių?

Išvyti muses lauk, gali būti labai sunki užduotis. Anot L. Grigaliūno, paprasčiau yra pasistengti jų neįsileisti į vidų.

„Sodyboje ar kaimo vietovėje, už miesto, jų natūraliai yra daugiau, todėl ant tų langų, kuriuos mes varstome, reikėtų užsidėti tinklelius. Jeigu vis tiek priskrenda, tai praktiškai vienintelė priemonė, netaikant chemijos, lipdukai. Ant langų ar kabantys. Jie neatrodo estetiškai, tačiau kitų priemonių nelabai yra“, – pataria biologas.

Lipni juosta nuo musių

Jis pabrėžia, kad musių reikėtų vengti ir vyti nuo lėkščių, maisto ir pan.: „Jos gali palikti nemalonių dovanėlių. O jei dar randa kokį ne visai išvalytą šiukšlių kibirą, kuris jį traukia, tai ir kiaušinėlių gali pridėti. Tai reikia jų neprisileisti.“

UAB „Dezinfa“ biologas sako, kad profesionaliai naikinti musių dažniausiai važiuojama į maitinimo įstaigas. Taip pat, anot L. Grigaliūno, žmonės kreipiasi patarimų, kaip kovoti su musėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)