Vazonas – jūsų augalo namas, kuriame jis augs ir klestės, taigi labai svarbu, kad vazonas būtų tinkamo dydžio. H. Carteris sako, kad vazonas turėtų būti apie 5 cm didesnis ir platesnio skersmens nei ankstesnis vazonas. Jokiu būdu nevalia persodinti augalo iš mažo vazonėlio į didžiulį vazoną.

H. Carteris taip pat rekomenduoja apgalvotai rinktis vazoną, nes nuo to, iš kokios medžiagos jis pagamintas, priklausys, ar augalas gaus užtektinai drėgmės. „Negalima sodinti kaktuso ar sukulento į bet kokį vazoną, juos reikia sodinti į tokius vazonus, iš kurių greičiau išgaruos drėgmė“, – pabrėžė H. Carteris.

Sausumą mėgstantiems augalams (kaip antai, kaktusams, sukulentams) jis rekomenduoja vazonus iš terakotos ar iš molio (su skylute dugne išbėgti vandeniui). Paparčiui tiktų glazūruoto molio ar plastikinis vazonas be drenažo skylutės dugne, kad augalui grįžtų jam reikalinga drėgmė.

Augalų persodinimas

Jei įsigijote tinkamo dydžio vazonų, metas imtis persodinimo. Keli H. Carterio patarimai, kaip sklandžiai persodinti augalus:

1. Parinkite tinkamos rūšies žemę.

Vazoną augalui renkate kruopščiai, ne mažiau kruopščiai turite parinkti žemę, kurioje jūsų kambariniai augalai klestėtų. H. Carteris aiškino, kad sukulentams reikia sausos žemės, kad po laistymo greitai išgaruotų drėgmė. „Jiems patinka sausa žemė, taigi reikia greitai džiūvančios žemės“, – sakė jis ir pridūrė, kad reikia įmaišyti į žemę perlito (akmenėlių), santykiu 1:5.

2. Pripildykite trečdalį vazono žemių.

Priberkite į trečdalį vazono reikiamos rūšies žemių.

3. Atsargiai išimkite augalą iš seno vazono.

Atsargiai iškelkite augalą iš seno vazono, kad nepažeistumėte šaknų. Jei augalas tebėra plastikiniame pirktiniame vazone, paspaudykite iš šonų, kad žemė suminkštėtų – tada bus lengviau augalą išimti.

4. Nutrupinkite kietas senos žemės dalis.

Prieš įstatydami augalą į naują vazoną, nutrupinkite kietus senos žemės gumulėlius. Šaknys tada bus laisvos, joms bus lengviau kvėpuoti.

5. Prie kraštų užberkite šviežios žemės.

Įstatę augalą į naują vazoną, tuščias vietas vazone užpildykite nauja žeme, kad augalas stovėtų tiesiai, tvirtai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)