Dabar frazė „socialinė distancija“ jau tapo įprasta mūsų leksikone. Tiesa, jūsų ir buto draugas galite skirtingai ją traktuoti.

Viena moteris uždavė klausimą „The New York Times“ etikos skilčiai, ar gali nesutikti, kad buto draugės vaikinas kasdien ateitų į svečius. Teko girdėti įvairių anekdotinių istorijų – vienas vaikinas grįžo namo ir rado bute vakarėlį su 10 dalyvių, kito vaikino buto draugas nesutiko atsisakyti pasimatymų karantino laikotarpiu, trečios buto draugė nesutiko laikytis karantino...

„Pew Research Center“ tyrimų centro duomenimis, beveik trečdalis suaugusių žmonių dalinasi būstu su kitais. Gyvenant bute ar name su kažkuo neišvengiamai tenka vienas kitu pasitikėti, priimant tinkamiausius bendram labui sprendimus. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai pateikia rekomendacijų besidalinantiems būstu, kita vertus, konkrečių taisyklių buto draugams nėra.

Ką daryti, jei buto draugas žiūri pro pirštus į apsaugines priemones nuo COVID-19? Vadovaukitės keliais toliau pateikiamais patarimais.

Susitarkite su buto draugu dėl socialinės distancijos

Inžinierė Ansley Barnard aštuonis mėnesius gyveno name su kitais NASA mokslininkais – taip buvo imituojama kelionės į Marsą patirtis. Ji pasakojo „The Guardian“, kad „būtina kuo anksčiau pasikalbėti apie galimus konfliktus, kad nesutarimai neįsisenėtų“. Įmonės „Common“ komunikacijos specialistė Kendra Lehner siūlo sudaryti susitarimą dėl socialinės distancijos.

Vakarėlis namuose

Idealiu atveju, jūs turėjote susitarti dėl karantino taisyklių pačioje karantino pradžioje. Kita vertus, tokiam pokalbiui tarp buto draugų niekada ne vėlu.

Turite aptarti švaros klausimus (dažnai liečiami paviršiai, kaip antai durų rankenos, kriauklė ir pan.), asmeninės erdvės ribas, ką daryti, jei kas nors susirgs, jūsų socialinių kontaktų ratą.

Pokalbį konstruokite taip, kaip pataria psichologė, klinikos Sinsinatyje savininkė Nikki Winchester.

  • Nupasakokite su situacija susijusius faktus. Pvz., „tu prisikvietei draugų, nors dar neatšauktas socialinės distancijos punktas“.
  • Išsakykite savo nuomonę ir jausmus: „Jaučiuosi negerbiamas, nes tu keli grėsmę mano sveikatai, šitaip pažeidinėdamas taisykles.“
  • Pasakykite, ko norite. Geriausia – būti kuo konkretesniems.
  • Patikslinkite, kaip klostysis jūsų santykiai toliau. Tarkime, šiuo atveju galėtumėte pasakyti, kad jūsų santykiai išliks geri, o jūs jausitės gerbiami.
  • Būkite sąmoningi – nenuleiskite negirdomis išpuolių, kritikos savo adresu.
  • Atrodykite pasitikintys savimi. Kai pateikiate savo buto draugui prašymą, darykite tai aiškiai, su pasitikėjimu. Balso tonas turi būti natūralus, neatsiprašinėkite dėl to, kad prašote laikytis socialinės distancijos taisyklių.
  • Derėkitės. Pasak N. Winchester, galima derėtis, kai kur nusileisti – galbūt ir jūsų buto draugas / draugė turės pageidavimų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)