Atrodytų, kad savaime suprantama, ką galima, o ko ne, mesti į kanalizaciją. Tačiau kaip rodo „Aukštaitijos vandenų“ ir „Vilniaus vandenų“ informacija, kai kurie gyventojai į kanalizaciją išmeta neįtikėčiausius dalykus.

Pirmiausia, bendrovės visuomet akcentuoja ir saugų bei atsakingą elgesį su namuose esančia santechnika. Kaip informuoja „Aukštaitijos vandenys“, Per pirmąjį 2020 metų ketvirtį bendrovė likvidavo 27 avarijas bei 11 gedimų vandentiekio ir 1 avariją bei 118 gedimų nuotekų tinkluose.

„Klozetas – ne šiukšliadėžė. Daugiausia gedimų nuotakyne – vamzdynų užsikimšimai riebalais, vandenyje netirpiu popieriumi (popieriniais rankšluosčiais, servetėlėmis ir pan. Vandenyje tirpsta TIK tualetinis popierius). Daugiausia tokių užsikimšimų fiksuojama ir šalinama šalia medicinos įstaigų: ligoninių, klinikų, poliklinikų, odontologijos kabinetų. Kita užsikimšimų priežastis – į nuotekų šulinius sumetamos statybinės atliekos, akmenys ir kitas šlamštas“, – akcentuoja bendrovė.

Kanalizacija

Taip pat UAB „Aukštaitijos vandenys“ prašo į klozetus neišmesti ir neišpilti: tamponų, tvarsčių, higieninių paketų, popierinių servetėlių, popierinių rankšluosčių, laikraščių, popierinių etikečių, audinių, naftos produktų, nuorūkų, klijų, plaukų dažų, vandenilio peroksido, adatų ir švirkštų, dažų, dažų skiediklių ir lako valiklių, pesticidų, insekticidų ir herbicidų, baseinų chemikalų, žiurkių ir kitokių nuodų, terpentino, langų valymo skysčio, plaukų, kačių kraiko, valymo kempinėlių ir kitų dalykų, ne tik užkemšančių nuotekų vamzdynus, bet ir trikdančių nuotekų valymo procesą.

Kanalizacija

Patarimų turi „Vilniaus vandenys“. Teigiama, kad gyventojų ir verslo sąmoningumas tvarkant nuotekas yra kritinės svarbos. Nemažai gedimų ir avarijų nuotekų tinkluose yra susiję būtent su užsikimšimais, kuomet žmonės negalvodami meta į klozetą šiukšles ir įvairias atliekas.

„Privalome atsikratyti įpročio į klozetą mesti bet ką. Vandenyje tirpsta TIK tualetinis popierius. Drėgnos servetėlės, sauskelnės, popieriniai rankšluosčiai skirti sugerti drėgmei, bet patys vandenyje nesuyra – juos reikia mesti į šiukšlių kibirą. Kita dažna užsikimšimų priežastis – į nuotekų šulinius sumetamos statybinės atliekos, akmenys ir kitas šlamštas. Tai – ypatingai ydingas įprotis, kai šiukšlių atsikratoma greičiausiu ir paprasčiausiu keliu, tačiau sukuriamos didelės bėdos ateityje, užkemšant nuotekų tinklus. Tokie veiksmai „atsirūgsta“ patiems gyventojams, kai nuotekų vamzdynas neatlaiko tokių sąnašų ir užsikemša ar net lūžta. Visas atliekas reikia šalinti į atliekoms skirtus konteinerius”, – aiškinama bendrovės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)