Nesibaiminkite – turėdami tinkamų priemonių, galite dezinfekuoti savo drabužius ir kitus tekstilės gaminius, įskaitant patalynę, neišeidami iš namų. Skalbiant rankomis (jei tai daroma teisingai) įmanoma sunaikinti daugumą mikrobų – tereikia virtuvės kriauklės, šilto vandens ir trupučio muilo, rašo apartmenttherapy.com.

Dezinfekuoti patalynę (pvz., paklodes ir apklotus) neturint skalbyklės kiek sunkiau. Viena vertus, marškinėlių ko gero turite daugiau nei paklodžių ir pagalvių užvalkalų, o tai reiškia, kad patalynę teks skalbti daug dažniau. Be to, kruopščiai išskalbti didelį daiktą kriauklėje gali būti sunku, ypač jei reikia skalbti dažnai. Ir net jei jūs reguliariai skalbiate patalynę rankomis (ar skalbyklėje), ko gero pravers papildomos dezinfekavimo ir priežiūros priemonės, kad netektų tiesiogine prasme miegoti lovoje su mikrobais.

Laimei, patalynės ekspertas Patricas Richardsonas, Mineapolyje (JAV) įsteigęs butiką „Mona Williams“, sako, kad ko gero visi namuose turime tobulą dezinfekavimo priemonę – garintuvą arba lygintuvą.

Patalynės dezinfekcija

Kaip naudoti audinių garintuvą dezinfekuojant paklodes, pagalves ir antklodes

Jei neturite galimybių išskalbti patalų aukštoje temperatūroje skalbyklėje ir išdžiovinti džiovyklėje – ypač jei kuris iš namiškių serga – jums tereikia karštų garų (tik jei ant audinio nėra didelių dėmių, nes nuo garų jos dar labiau įsigers į audinį).

„Jei rūpinatės sergančiu artimuoju arba jei sergate patys, patalynę dezinfekuoti galite audinių garintuvu – šito visiškai pakanka“, – sako P. Richardsonas.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, 75 laipsnių Celsijaus temperatūros pakanka, kad žūtų kvėpavimo takų ligas sukeliantys virusai, tokie kaip gripo virusai, o dauguma garintuvų ar lygintuvų kaista iki 90 laipsnių ir daugiau. Yra viena gudrybė: jei naudojate lygintuvą dezinfekuoti patalynę, nustatykite garų funkciją, nes mikrobus žudo ne tik aukšta temperatūra, bet ir karšti garai, prasiskverbiantys į audinį. Garai taip pat žudo ir nemalonų kvapą sukeliančias bakterijas bei dulkių erkutes.

Skalbimas

Tad jei turite audinių garintuvą, naudokite ir jį, ne vien lygintuvą – taip bus dar veiksmingiau. Garintuvas taip pat yra universalesnis, pavyzdžiui, juo galite dezinfekuoti ir čiužinį arba sofą, jei baiminatės, kad ant minkštų paviršių gali būti patogenų. Be to, naudojant garintuvą nėra pavojaus sudeginti audinius.

Visa laimė, kad naudoti garintuvą labai paprasta. Pakabinkite paklodę ant drabužių džiovyklės skersinio ar dušo užuolaidos karnizo ir pripilkite į garintuvą vandens. Kai prietaisas įkais, nukreipkite garintuvą į paklodę ir vedžiokite jos paviršiumi. Prieš užvelkant patalynę, kruopščiai ją išdžiovinkite. Taigi, galite ramiai miegoti išlygintuose ir išdezinfekuotuose pataluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)