Nelaukti svečiai

Pavasaris jau veržiasi į Lietuvą o kartu su juo bunda ir gamta. Vadinasi, mestas prisiminti ištikimiausias nuosavų namų ir butų pirmuose aukštuose gyventojų bičiules – skruzdėles, kurios po žiemos miego yra ypač aktyvios ir ieško maisto bei stato lizdus. Aktyvūs tampa ir gyventojai, kurie jau domisi, kaip išvyti nelauktus svečius iš savo kiemo. „Delfi Būstas“ skaitytojas Remigijus teiraujasi, kaip paprastai ir greitai atsikratyti skruzdėlių, ypač dabar, kai gauti priemonių skruzdžių naikinimui yra sunkiau. Anot skaitytojo, jam kasmet vis iš naujo tenka kovoti su skruzdėlėmis.

Biologas Liutauras Grigaliūnas tikina, kad, norint atsikratyti skruzdėlių, pirmiausia reikia pašalinti viską, kas traukia skruzdėles. Tai galioja ir tuomet, kai skruzdėlės kankina kieme, lipa namo sienomis ir pan., ir tais atvejais, kai jos jau pradeda ropinėti namuose – patalpoje.

„Jeigu jos jau lipa į namus, tai reikia išsiurbti, išvalyti, iššluoti valgomąją zoną“, – pabrėžia pašnekovas.

Skruzdėlės

Kas traukia skruzdėles? Maistas, ypač saldūs maisto produktai, maisto atliekos. Todėl patartina kiemą (ypač teritoriją prie pat namo) laikyti švarų.

Tačiau, pasak UAB „Dezinfa“ biologo L. Grigaliūno, tikėtina, kad atsikratyti skruzdėlių nebus taip lengva, nes ne jos atsikrausto į mūsų kiemą, o žmonės į jų teritorijas. Miestai ir gyvenamosios teritorijos plečiasi ir žmonės atsikrausto į vietas, kur kadaise buvo laukinė gamta.

Kokiomis priemonėmis naikinti skruzdėles?

Jeigu jau sutvarkėte savo kiemą ir pašalinote visus objektus, kurie gali vilioti skruzdėles, tikėtina, jums vis tiek reikės imtis skruzdėlių naikinimo priemonių. Jų yra ir cheminių, ir vaidinamųjų „liaudies“.

Pasak L. Grigaliūno, žmonės skruzdėlių naikinimui naudoja įvairias priemones, randamas kiekvieno namuose, pavyzdžiui, aplink namą palei pamatus barsto druską, kavos tirščius. Kai kurie pasitelkia džiovintas žoleles – levandas, mėtų šakeles. Tačiau, pasak biologo, jos padeda ne visada.

„Naudoja tokias priemones, kurios, kaip manoma, apsaugo ir nuo kitų kenkėjų. Kai kada tos priemonės padeda, kai kada ne. Žmonės pasidalina tomis patirtimis, tai vertinimai įvairūs“, – pabrėžia specialistas.

Skruzdėlės

Prekybos centruose ir sodo prekių parduotuvėse galima rasti specialių cheminių preparatų skruzdėlių naikinimui. L. Grigaliūnas pabrėžia, kad jas privaloma naudoti labai atsakingai ir atsargiai, kad nebūtų pakenkta namiškių sveikatai. Geriausia šias priemones naudoti tik lauke, pavyzdžiui, jeigu skruzdėlės veržiasi į namus, aerozoliniais purškikliais arba specialiais milteliais ar kitomis priemonėmis apipurkšti, apibarstyti zonas palei namo pamatus, vietas, kuriose, tikėtina, yra skruzdėlių lizdas. Taip pat, pasak pašnekovo, purškiami preparatai nėra tokie efektyvūs kaip barstomi ar tie, kurie maišomi su vandeniu ir pilami ant vietų, kuriose yra daug skruzdėlių.

Skruzdėlės

„Palei pamatus, pastato perimetrą, kad chemijos nenaudotume namų viduje. Pasibarstyti tų parduodamų priemonių, ar papurkšti pastato išorėje, nes jos ir ateina iš išorės. Kur jos būna? Po trinkelėmis, palei namo pamatus, ar tiesiog iš pievelės ateina. Jeigu išorėje mums pavyks sėkmingai sunaikinti tą koloniją, panaudojus priemonę tose vietose, kur yra jų lizdeliai, nereikės namų viduje naudoti chemijos“, – aiškina L. Grigaliūnas.

Biologas tęsia, kad paprastai skruzdėles reikia naikinti kiekvieną pavasarį, nebent jums pasisekė ir radote po trinkelėmis ar kitur jų lizdą, kur yra jų nauja karta, ir jums pavyko jį sunaikinti.

„Bet jeigu su chemija purškiame tik pastato išorę, kur jos lipa, tai galbūt tą vasarą padės, keliems mėnesiams į vidų nebeis, bet tai nereiškia, kad jos negyvena pievelėje jūsų kieme ir praėjus tam tikram laikui jos vėl nepradės eiti. Tai tos kolonijos sunaikinimas labai svarbus, aišku, tai nereiškia, kad mes turime eiti ir pievelę barstyti chemija, tai būtų neatsakinga“, – aiškina L. Grigaliūnas.

Specialistas priduria, kad jeigu židinys pievelėje, tokiu atveju reikia apsaugoti namą: „Jos aktyviausios pavasarį, kada nutirpsta sniegas ir jos atsibunda po žiemos miego. Joms reikia maisto, ieško lizdui medžiagų. Tai pirmieji pavasario mėnesiai yra žmogui didelė problema. Vasarai įsibėgėjus, tiek problemų nebūna.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)