Laimė, susidarius strategiją (ir dažnai plaunant bei dezinfekuojant rankas), sumažinsite tikimybę parnešti namo virusų ir bakterijų, rašo apartmenttherapy.com.

Ekspertė pataria, kokius penkis dalykus reikia padaryti, vos parėjus namo:

1. Prieš įžengdami į namus, dezinfekuokite rankas.

Atsiminkite, kad po išėjimo į viešas vietas, ant rankų galite parsinešti mikrobų. Kol nenusiplovėte rankų, nelieskite jomis veido. Nešiokitės rankų dezinfekavimo skystį, kad neperneštumėte pavojingų patogenų ant automobilio vairo ar ant namų durų rankenos.

Mikrobiologijos profesorė Elizabeth Scott iš Bostono Simmonso universiteto sako, kad kur nors eidama, nešasi rankinėje dezinfekavimo skystį: „Kai išvažiuoju su automobiliu, apsipirkusi parduotuvėje ir įlipusi atgal į automobilį, dezinfekuoju rankas. O jei pasivaikščiojusi grįžtu namo, prieš įeidama į namus, dezinfekuoju rankas.“

2. Padėkite pirkinių maišus ant žemės, pakabinkite rankinę ir raktus

Parėjus iš parduotuvės su pirkinių krepšiais, reikalingas kitas budrumo lygmuo. Kadangi ant maišų paviršiaus bakterijos išlieka kelias valandas, neiškraukite pirkinių ant spintelės, nebent ketinate juos tuoj pat dezinfekuoti. Tas pats pasakytina apie į namus pristatytus paketus, kuriuos įprastai padėtumėte ant virtuvės stalo.

Parėjusi namo ir dezinfekavusi rankas, E. Scott pastato maišus ant grindų, kol atliks kelis būtinus veiksmus. Pakabinkite rankinę, raktus, kad neperneštumėte bakterijų ant komodų, stalų ir pan.

Būstas

3. Nusiaukite batus ir nusivilkite drabužius

Nesvarbu, kur buvote, ant batų ir ant drabužių galėjo patekti mikrobų. E. Scott visada nusiauna, nusivelka viršutinius drabužius ir padeda juos į karantino vietą (ne ant sofos, ir ne ant kėdės valgomajame). Jeigu norisi maksimalaus saugumo, galite apskritai persivilkti kitus drabužius. Vilkėtus drabužius sudėkite į nešvarių drabužių pintinę ar iš karto išskalbkite.

4. Kruopščiai nusiplaukite rankas, tada iškraukite pirkinius

Dabar, kai jau nusivilkote drabužius, metas nusiplauti rankas, kad bakterijos nuo jų nepatektų ant namų paviršių. Kai rankas nusiplausite, galėsite sudėti į vietas pirkinius, atplėšti laiškus. Jei buvote pasivaikščioti su pirštinėmis, dėl visa ko nusiplaukite rankas ir galite ilsėtis.

Rankenų valymas alkoholiu

5. Vėl dezinfekuokite arba nusiplaukite rankas

Tiems, kas buvo apsipirkti, ir išdėliojo namuose pirkinius, patartina vėl nusiplauti rankas. Jei netyčia padėjote ant spintelės ar stalo galintį bakterijas pernešti daiktą, jei galimai pernešėte bakterijų ant durų ar spintelių rankenų, dezinfekuokite tuos paviršius dezinfekavimo skysčius su alkoholiu. E. Scott pataria namuose pataupyti dezinfekavimo skystį, juk jo atsargos mažėja, be to, jis bus reikalingas išėjus iš namų. Galiausiai muilas ir vanduo – pačios veiksmingiausios valymo priemonės, jei tik jos pasiekiamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)