Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (LKPC) ekspertai ir sveikatos apsaugos srities darbuotojai pateikia patarimų ir dalinasi žiniomis:

„Spinteles ir kt. paviršius virtuvėje reikėtų nuvalyti kartą per dieną, – teigė mikrobiologas, knygos „The Germ Code, tells Hunker“ autorius Jasonas Tetro. – Visus kitus paviršius pakaktų nuvalyti kartą per savaitę, jei namuose visi sveiki. Jei kažkas serga, retai liečiamus paviršius užtenka nuvalyti kartą per dieną, o dažnai liečiamus – kelis kartus per dieną.“

LKPC patvirtino rekomendacijas namams, kuriuose – įtariami ar nustatyti užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Būtina valyti su muilu ir vandeniu, su plovikliais, o dažnai liečiamus paviršius – mobiliuosius telefonus, durų rankenas, kt. rankenėles, kietas kėdes, stalus, elektros jungiklius, klozetus, kriaukles – dezinfekuoti skiestu balikliu, skysčiu alkoholio pagrindu (mažiausiai 70 proc. alkoholio) arba specialiais dezinfekuojamaisiais skysčiais.

Jei namuose yra įtariamas užsikrėtęs ar tikrai sergantis asmuo, patariama kasdien valyti dažnai liečiamus paviršius. Jei sergantis asmuo turi atskirą miegamąjį ar tualetą, juos reikia valyti bent kasdien, o kitiems namiškiams – vengti nebūtinų kontaktų. Jei atskiro tualeto nėra, patariama valyti kas kartą, kai juo pasinaudojo sergantis asmuo.

„Ligoniu besirūpinantis asmuo turėtų nuvalyti ir dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius“, – rašoma rekomendacijose. Ligoniams reikia nupirkti asmeninių valymo priemonių, jei jie pajėgia valyti namus.

Svarbu įsidėmėti, kad namų valymas ir dezinfekavimas yra dviejų etapų procesas. Pirma, paviršių reikia nuvalyti muilu su vandeniu ar su plovikliu. Po to naudokite kokią nors dezinfekuojamąją priemonę, o ją palaikykite ant paviršiaus tiek laiko, kiek rekomenduojama. Paisykite visų saugumo nurodymų ir atidžiai skaitykite instrukciją ant etiketės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)