Bostono Simmonso universiteto Simmonso namų higienos ir sveikatos higienos ir sveikatos centro mikrobiologijos profesorė dr. Elizabeth Scott sako, kad kiek ilgai mikrobai gyvena paviršiuose, priklauso nuo konkretaus patogeno, ar tai yra bakterija, ar virusas, ir nuo, paviršiaus, ant kurio jis yra.

Ji aiškina, kad dauguma bakterijų ir grybelių ant sausų paviršių gali išgyventi ištisus mėnesius. Virusų išgyvenimo trukmė priklauso nuo viruso ląstelės pobūdžio. Virusai, turintys išorinį sluoksnį, vadinamą „vokeliu“, yra labiau pažeidžiami, tuo tarpu virusai be išorinio sluoksnio išsilaiko ilgiau. Neapsaugoti virusai, tokie kaip adenovirusas ir rinovirusas (kurie sukelia peršalimo simptomus) ir hepatitas A gali ant paviršių gali gyventi iki trijų mėnesių. Herpesas, gripas ir koronavirusą, ant sausų paviršių gali išlikti ir kelis mėnesius.

Kiek laiko koronavirusas gyvena paviršiuose?

Tyrėjai tik pradeda suprasti, kiek laiko naujas koronavirusas gali išgyventi ant paviršių. Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad COVID-19 ant kietų paviršių, tokių kaip plastikas ir nerūdijantis plienas, gali išlikti gyvybingas iki 72 valandų, o ant kartono - iki 24 valandų. Tačiau mažiau tikėtina, kad naujasis koronavirusas ilgai gyvens ant kitų paviršių: tyrime virusas ant varinių paviršių išliko gyvybingas maždaug keturias valandas. Tiesa, laboratorijos rezultatus reikėtų vertinti turint omeny nedideles paklaidas, nes ne visada tai, kas vyksta laboratorijoje, identiškai atitinka realų gyvenimą.
Remiantis Tarptautiniu namų higienos forumu, naujojo koronaviruso užkrečiamumas laikui bėgant intensyvėja ir greičiausiai žmonės galės juo užsikrėsti iš karto po to, kai virusas bus išsiųstas iš užkrėsto asmens. Labiausiai tikėtina, kad užkrėstų gleivių lašelius anksčiau ar vėliau ims skleisti ir paviršiai. Tarp jų ir maišytuvai, durų rankenos, tualeto sėdynės, telefonai, kiti mobilieji įrenginiai ir TV nuotolinio valdymo pultai. Tiesa, mokslininkai teigia, kad kol kas nėra fiskuota jokių atvejų, kai žmonės užsikrėtė naujuoju koronavirusu nuo užkrėstų paviršių.

Kaip dažnai turėtumėte dezinfekuoti savo namų paviršius?

Jei kas nors serga jūsų namuose, svarbu dezinfekuoti paviršius, kurie dažnai liečiami.

E. Scott sako, kad nėra griežtos ir greitos taisyklės, kaip dažnai dezinfekuoti namų paviršius, ar kada tinkama nustoti dezinfekuoti. Ji rekomenduoja vadovautis sveiku protu, kad sutelktumėte dėmesį į vietas, kurias liečia labai daug žmonių.

„Tikslinė dezinfekcija turėtų būti vykdoma nuolat, kad būtų sumažinta infekcijų rizika namuose“, - sako E. Scott.

Naujojo koronaviruso atveju vis dar nėra aišku, kiek laiko žmonės toliau skleidžia virusą, kai jau nebėra aiškų ligos simptomų. Kitaip tariant, nuolat valant ir reguliariai dezinfekuodami namų paviršius būsite labiau apsaugoti.

„Mano patarimas būtų, visada vadovaukitės tikslinėmis dezinfekavimo gairėmis, skirtomis įprastiems liečiamiesiems ir sąlyčio su maistu paviršiams“, - sako mikrobiologė. „Ir esant dabartinei situacijai, laikykitės to, kol epidemija pasibaigs“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)