Atsakingas drabužių saugojimas susijęs su tam tikrais darbais, pareikalausiančiais ir laiko, ir pastangų, todėl geriau jais užsiimti daug negaištant. Žieminius paltus, šalikus, kepures, batus, pirštines ir t. t. būtina kruopščiai išvalyti, išplauti ir išdžiovinti. Tik tai atlikę, galėsite jaustis ramūs, kad kitai žiemai jau pasiruošta, rašoma portale apartmenttherapy.com.

Kaip paruošti žieminius drabužius ilgesniam saugojimui

Pirmiausia privalu atlikti generalinę drabužių atranką. Nėra jokios prasmės toliau saugoti drabužius, kurių jau šią žiemą nė karto neapsivilkote: juk jie bereikalingai užims vietą spintoje, be to, teks gaišti, kol tinkamai juos sutvarkysite. Tai, ko, manote, nebenešiosite, galite kam nors atiduoti, paaukoti ar pan.

Antras žingsnis – pasirūpinti, kad ilgiau saugomi drabužiai būtų maksimaliai geros būklės. Įsigėrusius kvapus arba dėmes – net tas, kurių bemaž neįmanoma pastebėti, privalu kuo skubiau pašalinti, kitaip jie įsisenės ir taps tiesiog nepanaikinami. Svarbu ir kitkas: kandis ir kitus parazitus kur kas labiau traukia nuo maisto, prakaito ar dar ko nors atsiradusios dėmės, nei pats audinys.
Šalikus ir kepures išskalbkite rankomis, o paltus – nugabenkite į valyklą. Išplauti reikia visus bent kartą nuo paskutinio plovimo vilkėtus drabužius. Dar viena pastaba apie parazitus: juos traukia audinių minkštiklis, baliklis ir krakmolas, todėl švarindami drabužius pasistenkite naudoti pačias elementariausias, kuo mažiau priedų turinčias priemonės. Rūpinantis žieminio garderobo švara galima pašalinti nuo megztinių iš siūlų pūkelių susiveliančius burbuliukus. Dėmesio reikia skirti ir avalynei: batus reikia nušveisti ir nublizginti. Prieš pakuojant daiktus, būtina įsitikinti, kad jie visiškai sausi.

Netvarka

Lankstyti ar kabinti?

Su ilgesniu drabužių saugojimu susiję nurodymai, ką derėtų kabinti ant pakabų, o ką – sulankstyti, nesiskiria nuo įprastai galiojančių taisyklių. Bendriausias principas skamba taip: tuos drabužius, kurie gali išsitampyti arba deformuotis, reikia lankstyti, o tuos, kurie lengvai lamdosi – sukabinti. Kalbant apie žieminius drabužius, galima paminėti, kad paltus, šiltus klostuotus sijonus ir panašius apdarus geriau sukabinti – jei tik drabužinėje yra pakankamai vietos. Kitu atveju teks juos sulankstyti, tiktai nesumanykite jų dėti į vakuuminius maišus. Pernelyg užgrūsti drabužių dėžių taip pat nereikia.

Kraudami sulankstytus drabužius ar net juos lankstydami, naudokite šilkinį pakavimo popierių. Jeigu taip elgsitės, vintažinių arba iš gležno audinio pasiūtų drabužių kokybė nukentės minimaliai. Pakavimo popierius taip pat apsaugo nuo spalvų atsispaudimo arba siūlų ištampymo, jeigu drabužis – su kabliukais, kokiomis nors aplikacijomis ar pan.

Optimalus būdas

Renkantis optimalų žieminių drabužių saugojimo būdą, svarbiausia sugalvoti, kaip užtikrinti maksimalią aprangos apsaugą, atsižvelgiant į laikymo vietos apribojimus ir konkrečių drabužių charakteristikas.

Drabužių spintos tvarkymas

Dažniausiai patariama rinktis užspaudžiamus maišus ir plastikines dangčiais uždengiamas dėžes. Tai yra populiariausios, universaliausios, be to, palyginti nedaug vietos užimančios pakavimo talpos. Sandariai užspaudžiami maišai ir plastikinės dėžės suteikia didžiausią apsaugos nuo parazitų garantiją. Taigi, pirmiausia drabužius reikia sukišti į maišus, o tada – sudėti į dėžes. Šis pakavimo metodas – pats tinkamiausias daug vietos užimantiems daiktams, tokiems kaip slidinėjimo kelnės arba striukės su poliesterio užpildu, saugoti.

Vis dėlto pūkinių striukių į vakuuminius maišus kišti nereikia. Jei turite pakankamai vietos, jas pakabinkite, o jeigu ne – tiesiog sulankstykite ir dėkite tiesiai į plastikines dėžes, tik pernelyg nespausdami – striukės neturi būti ypač suslėgtos. Nesvarbu, ar drabužius kabinsite ant pakabų, ar lankstysite ir dėsite į dėžes, visos jų sagos turi būti užsagstytos, o užtrauktukai – užtraukti. Taip sutvarkyti gaminiai išsaugos pirminę formą, be to, nekils rizikos įplėšti audinio atsitiktinai užkibus užtrauktukui. Jei drabužinėje pakanka vietos drabužiams sukabinti, parsigabentus iš valyklos paltus reikia ištraukti iš polietileno maišų ir įvilkti į specialius maišus drabužiams saugoti.

Greitai išsitampančių, delikačios faktūros megztinių taip pat geriau nekišti į vakuuminius maišus: ilgiau juose pagulėję megztiniai atrodys tarsi supresuoti. Juos rekomenduojama sulankstyti ir dėti tiesiai į dėžę. Sunkiausi megztiniai turi atsidurti apačioje. Jei lankstydami naudojate pakavimo popierių, maišų taip pat nereikia – drabužius guldykite tiesiai į dėžes.

Ilgaaulius ir kitokius batus taip pat geriausia laikyti plastikiniuose konteineriuose. Apavas turi būti švarus ir sausas. Batų į dėžes negrūskite. Kad jie išlaikytų formą, naudokite pakavimo popierių ir specialius kurpalių pavidalo ir kitokius įdėklus.

Spinta, drabužinė

Kad ir kokį saugojimo būdą pasirinktumėte, tarp drabužių būtinai pridėkite parazitus atbaidančių priemonių, tik vietoj naftalino rutuliukų, rinkitės maišelius su levandomis arba kedro rutuliukus. Nemalonius kvapus puikiai sugeria medžio anglies maišeliai, taigi, jei juos naudosite, saugomi drabužiai ir batai neįgaus nemalonaus kvapo, o atvirkščiai – padvelks gaiva, kai juos išpakuosite.


Ar garažas ir palėpė – tinkamos vietos?

Trumpiausias atsakymas būtų neigiamas. Žieminius drabužius reikia sudėti į vėsią, sausą ir tamsią vietą. Patalpoje, kurioje saugomi drabužiai, turi laikytis atitinkama temperatūra, todėl akivaizdu, kad geriausia sandėliavimo vieta – namuose. Paprastai rekomenduojama rinktis viršutines sieninės spintos arba drabužinės lentynas, taip pat vietą palovy.

Drabužių spinta

Keletas išradingų patarimų

Jeigu gyvenate nedideliame bute ir esate priversti taupyti vietą arba tiesiog mėgstate vadovautis sumaniais patarimais, veikiausiai susidomėsite toliau pateiktais išradingais sprendimais.

• Į batus ir ilgaaulius prigrūskite sulamdytų laikraščių arba pakavimo popieriaus – taip apavas išlaikys savo formą.
• Drabužius galite laikyti lagaminuose. Jei lagaminų prireikia retai, be to, juos, šiaip ar taip, laikote užkeltus ant viršutinių drabužinės lentynų, kodėl gi jie turėtų būti tušti? Išnaudokite lagaminus kaip vietą į maišus supakuotiems drabužiams.
• Jei drabužius ketinate sukabinti, įsigykite specialių vakuuminių maišų su pakabomis.
• Atšviežinkite levandų pagalvėles, jas suspausdami arba palaikydami saulėkaitoje.
• Kedro rutuliukams atšviežinti puikiai tiks švitrinis popierius.
• Pripučiami batų įdėklai užima mažiau vietos, kai nėra naudojami.
• Po lova pastumiamos dėžės leidžia efektyviai išnaudoti palovius, kurie paprastai – tušti. Ypač patogios dėžės su ratukais.
• Jei rinksitės permatomas dėžes, vos į jas pažvelgę žinosite, kas viduje.
• Apie dėžių turinį gali sufleruoti ant jų užklijuoti daiktų sąrašai. Tada iškart žinosite, kur ko ieškoti ir kur dėti pavienį, per generalinį tvarkymąsi nepastebėtą drabužį.
• Į žieminius batus įmeskite dezodoruojamųjų pagalvėlių.
• Į dėžes, kuriose laikomi drabužiai, įdėkite drėgmę sugeriančių paketėlių: taip apsaugosite daiktus nuo kenksmingo drėgmės poveikio ir ypač nemalonaus pelėsių kvapo.
• Kad megztiniuose neliktų dar neišsiperėjusių parazitų, sudėkite juos į sandarius polietileninius maišus ir kelias dienas palaikykite šaldiklyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)