Tikriausiai pirmą kartą svečiuodamiesi pas draugus namuose instinktyviai šiukšlių dėžės ieškome virtuvėje po ar šalia plautuvės. Įprastai esame įsitikinę, kad būtent ten turi būti ir visos talpos rūšiuojamoms atliekoms. Vis dėlto, turint ribotą erdvę galima ir paeksperimentuoti – savo bandymais sutilpti į nediduką butuką dalijasi Dalia, kuri per daugiau nei trejus metus atrado ne vieną būdą, padedantį priimti tvaresnius sprendimus.

1 būdas. Šiukšlinės – nebūtinai vienoje vietoje

Gyvenant mažame bute ir norint rūšiuoti tenka pasukti galvą, kaip spręsti talpų problemą – juk tradicinėje spintelėje viskas netilps.

„Pradėjus rūšiuoti supratau, kad stiklo atliekų kaupiasi kone trigubai mažiau nei plastiko ir popieriaus, todėl nemačiau reikalo stiklą kaupti ten, kur ir kitos – buitinės, popieriaus ir plastiko atliekos. Susiradau paprastą plastikinį maišelį ir stiklines pakuotes kaupiau balkone. Tokio tipo atliekų neveikia nei sniegas, nei lietus, o maišą ištuštindavau tikriausiai kartą per mėnesį“, – sako Dalia.

Jai antrina ir atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ tiekimo vadovas Mindaugas Šeštokas. Prieš pradedant rūšiuoti ekspertas pataria įsivertinti, kokių pakuočių susikaupia daugiausiai. „Pavyzdžiui, vieni sultis pratę pirkti stiklinėje taroje, o kiti – vadinamuosiuose „tetrapakuose“. Būtent tai antrinių atliekų rūšiai, kurioje produktų perkate daugiausiai, ir vietos skirti reikia atitinkamai“, – pataria jis.

Rūšiavimas

2 būdas. Plastiko ir popieriaus draugystė

Įsirengiant rūšiavimo vietas mažuose butuose svarbu apsižvalgyti, kokia rūšiavimo konteinerių infrastruktūra yra arčiausiai jūsų namų. Pavyzdžiui, stiklas visuomet metamas į atskirą konteinerį, tačiau, priklausomai nuo miesto ar net rajono, popierių, plastiką, metalą vienur galima mesti į vieną konteinerį, o kitur popieriaus pakuotės ir makulatūra turi būti metamos atskirai.

„Šalia namų esantys konteineriai įprastai diktuoja ir atliekų rūšiavimo tvarką. Jeigu stovi konteineris popieriui, atskiras plastikui – taip atliekas reikėtų skirstyti ir namuose. Trys atskiros talpos: popieriui, plastikui ir stiklui. Tiesa, dabar vis intensyviau plėtojama infrastruktūra, kai į vieną konteinerį galima mesti popieriaus, plastiko ir metalo atliekas, tuomet namuose prireikia tik dviejų talpų“, – teigia M. Šeštokas.

Mažų butų ar virtuvių savininkams Dalia taip pat turi sprendimą. „Nepaisant to, kokia infrastruktūra šalia namų, atliekų rūšiavimą galima prisitaikyti savo patogumui ir, žinoma, erdvės galimybėms. Pavyzdžiui, nors šalia mano namų reikėjo rūšiuoti tris skirtingas atliekų rūšis, plastiką ir popierių namuose kaupiau vienoje vietoje, o prie konteinerio per kelias minutes tas atliekas greitai išskirstydavau. Taip savo mažytėje virtuvėje ir jos spintelėje sutaupiau vienos dėžės ar maišo vietą“, – patarimais dalijasi mergina.

Mažas butas

3 būdas. Išmanios ir gamtai draugiškesnės rūšiavimo talpos

Tikriausiai retam kuriam yra tekę susimąstyti, kad į vieną spintelę lengviau tilps trys popieriniai maišeliai negu trys metaliniai ar plastikiniai kibirai atliekoms. Būtent tokį sprendimą savo namuose pritaikė ir Dalia. Merginos rūšiavimui dedikuotoje spintelėje turėjo sutilpti ne tik buitinių atliekų kibiras, rūšiavimo talpos, bet valikliai, šluostės ir šluotelės.

„Priėmusi sprendimą namuose rūšiuoti, pradėjau mąstyti ir apie mano virtuvėje išsiteksiančią rūšiavimo sistemą. Jokios madingos ir elegantiškos talpos spintelėje netilpo. Tada supratau, kad nebūtina turėti dviejų kibirų. Juk vienas kibiras buitinėms atliekoms ir vienas popierinis maišelis tikrai paprasčiau sutilps į ribotą erdvę nei du kibirai. Taip po kriaukle, šalia buitinių atliekų kibiro, atsirado kartais keičiami popieriniai maišeliai iš maisto prekių, drabužių parduotuvių, restoranų – būtent tuose maišuose kaupiau plastiko ir popieriaus atliekas“, – sako Dalia.

Tai ne tik padeda taupyti vietą spintelėje, bet ir yra gamtai draugiškesnis būdas rūšiuoti. Popieriniai maišeliai yra šiek tiek geresnė alternatyva nei plastikiniai, taip pat jų visuomet susikaupia, tad vietoje to, kad tiesiog išmestume – galime panaudoti antrą ar net trečią, ketvirtą kartą.

Rūšiavimas

4 būdas. Teisingai rūšiavimui paruošiamos atliekos

Norint rūšiuoti mažoje erdvėje yra taip pat svarbus ir teisingas atliekos paruošimas. M. Šeštokas primena, kad popieriaus ir plastiko pakuočių į maišą ar kibirą tilps gerokai daugiau, jeigu jos bus suspaudžiamos. Taip pat iš skirtingų medžiagų pagamintas pakuotes reikėtų išardyti. Pavyzdžiui, iš popierinės saldainių dėžutės išimti plastikinį įdėklą, nuo plastikinio indelio nuplėšti popierinę etiketę ir folijos dangtelį. Taip ne tik sutaupysite vietos namuose, bet ir prisidėsite prie rūšiavimo konteineriuose kaupiamų žaliavų kokybės gerinimo.

„Žinoma, jeigu jau nusprendėte rūšiuoti – nesvarbu, mažame ar dideliame bute – svarbu tai daryti teisingai. Į rūšiavimo konteinerius turi būti metamos tik pakuotės ir makulatūra, bet mes vis dar randame netinkamų atliekų. Pavyzdžiui, daugiabučių gyventojai į rūšiavimo konteinerius dažnai meta iš plastiko pagamintus elektronikos prietaisus, žaislus, pasitaiko ir plastikinių dailylenčių, kitų į plastiką panašių remonto atliekų. Šių atliekų vieta yra viena – didžiųjų atliekų aikštelėje, o ne rūšiavimo konteineryje“, – primena M. Šeštokas.

Ekspertas taip pat akcentuoja, kad atliekos, patenkančios į rūšiavimo konteinerius, turi būti neužterštos ir sausos. Nebūtina pakuočių švariai išplauti – užtenka praskalauti, kad jose nebebūtų maisto likučių. Tai būtina padaryti vien todėl, kad iškritę ar išsipylę likučiai gali užlieti konteineryje esantį turinį ir, pavyzdžiui, visos teisingai išrūšiuotos popieriaus atliekos gali tapti netinkamos perdirbti dėl vienos neteisingai paliktos atliekos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)