Tačiau jei tik susimąstytume, kokį pavojų sveikatai ir aplinkai kelia dauguma plačiai parduodamų skalbiklių ir valiklių, ko gero nebenorėtume jų naudoti savo namuose. Visų pirma, daugumoje šiuolaikinių skalbiklių ir valiklių yra toksiškų medžiagų, kurios kenkia ir žmonių, ir gyvūnų sveikatai. Nemažai žinomų prekės ženklų žymi savo produkciją kaip „bio“ ar „eko“, tačiau joje vis vien yra abejotinų priedų, tokių kaip dažikliai ir kvapikliai – jie gali kelti pavojų vaikams ar asmenims, sergantiems astma, rašo thehappyhousecleaning.co.uk.

Laimei, praktiškai kiekvienuose namuose yra stebuklingų priemonių, tokių kaip maistinė soda, actas ir druska. Šie produktai yra daugumos brangiausių ekologiškų buitinių valymo priemonių pagrindas. Valymui jos naudojamos nuo senų senovės. Švarinamąjį acto potencialą atrado dar Senovės Babilono gyventojai, o egiptiečiai tūkstančius metų iki Kristaus naudojo natrio karbonatą (maistinės sodos darinį) kūno šveitimui. Tad kodėl gi mums nepadarius to paties? Pasitelkime naudingąsias šių produktų savybes ir pasigaminkime nebrangių, bet veiksmingų naminių valymo priemonių.


Soda

Sodos naudojimas valymui nėra nei nauja, nei originali idėja. Visi jau nuo seno žino, kad soda yra puiki abrazyvinė priemonė, kuria galima veiksmingai nušveisti vonios plyteles. Taip pat ji padeda pašalinti nemalonius kvapus (pavyzdžiui, po augintinio „avarijos“), nušveisti riebalų dėmes nuo viryklės ir orkaitės.

Actas

Baltasis actas labai universalus produktas. Visų pirma, jis sustiprina salotų, padažų, net mėsos skonį. Be to, jis yra puikus konservantas, tad jo yra daugumos konservuotų produktų sudėtyje. Ir galiausiai, actas yra nuostabus valiklis! Jis ne prasčiau nei pirktinės buitinės chemijos priemonės pašalina nešvarumus ir pelėsius iš šaldytuvo. Jis taip pat puikus insekticidas, padedantis išbaidyti vorus ir kitus neprašytus svečius. Sumaišę actą su vandeniu gausite nebrangią ekologišką langų valymo priemonę.

Actas


Druska

Senovėje druskos vertė prilygo auksui – ji buvo itin vertinama už savybę apsaugot produktus nuo gedimo, tad buvo naudojama kaip valiuta. Šiais laikais žinome, kad druska būtina mūsų sveikatai – žmogaus organizmo skysčiuose turi būti tam tikras pH lygis, kad jis funkcionuotų. Tačiau druska naudinga ne tik organizmui – ji puikiai valo ir dezinfekuoja namus! Ji veiksmingai pašalina riebalų dėmes nuo drabužių, baldų apmušalų ir kilimų (tereikia druskos ir šalto vandens). Sudrėkinkite suteptą vietą, gausiai ant jos užberkite druskos ir palikite kokią valandą susigerti. Per šį laiką druska, betraukdama į save skystį, iškels riebalus į audinio paviršių, o tuomet tereikės ją susiurbti dulkių siurbliu ar sušluoti.

Valymas, druska

Druska veiksmingai pašalina ne tik riebalų, bet ir kraujo dėmes! Pamerkite suteptą drabužį į šaltą vandenį, įberkite puodelį druskos. Palikite mirkti porą valandų, tada išskalbkite skystu skalbikliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)