1. Klaida: neįvertinti infrastruktūros

Viena dažniausių klaidų, renkantis sklypą būsimam būstui, – neįvertinti infrastruktūros išplėtojimo. Taip sutaupoma šiandien, tačiau prarandama ilguoju laikotarpiu.

Socialinė infrastruktūra

• Elektros, dujos, vandens tiekimo tinklai, nuotekų sistema;

• Vietos pasiekiamumas ir aplinkos sutvarkymas – gatvės, šaligatviai, perėjos, apšvietimas, žaliosios erdvės;

• Gatvių išasfaltavimas.

Kodėl tai svarbu? Prireikus visa tai įsirengti ir prižiūrėti pačiam savininkui, atsiranda papildomų didelių kaštų. Aplinkos tvarkymo darbai – itin brangūs ir ne visada įmanomi privačia iniciatyva. Neasfaltuotos gatvės neretai tokios lieka ilgus metus, patiriama nepatogumų.

Socialinė infrastruktūra

• Parduotuvės, paslaugų centrai;

• Vaikų priežiūros įstaigos: darželiai ir mokyklos; pomokyklinės veiklos įstaigos.

Kodėl tai svarbu? Galimybė arčiau namų apsipirkti, netolimi ir saugūs atstumai iki vaikų priežiūros ir veiklos įstaigų, galimybė leisti laisvalaikį netoli namų – visa tai reiškia sutaupytą laiką, finansus ir mažesnę kasdienę įtampą.

PATARIMAS. Prieš įsigyjant sklypą, detaliai išsiaiškinti, kokia infrastruktūra jau yra toje vietoje ir kaip plėtotojas dar ketina ją pagerinti ateityje.

2. Klaida: pasirinkti nefunkcionalų būstą

Nebūtinos ar nereikalingos erdvės būste, pavyzdžiui, nefunkcionalus koridorius, neapgalvotai erdvus miegamojo ar vonios kambarys, gali apkartinti pasirinkimą, ypač jei butas – nedidelės kvadratūros. Esant dabartinėms NT kainoms, svarbu įsigyti kuo funkcionalesnį būstą už racionalią kainą.

PATARIMAS. Apgalvoti savo poreikius, išstudijuoti planuojamo įsigyti būsto planą ir įvertinti, ar būstas šiuos poreikius atitiks.

Būsto pirkimas

3. Klaida: neįvertinti apdailos lygio

Pirkėjas gali skaudžiai nusivilti, jei prieš pirkdamas būstą iki galo neišsiaiškina, kokius dalinės apdailos darbus įsipareigoja atlikti plėtotojas. Įsitikinkite, kokį apdailos baigtumo lygį siūlo plėtotojas, įvertindami šiuos aspektus:

• Šildymo būdas (radiatoriai, grindinis šildymas, dujų katilas);

• Elektros instaliacijos įrengimo lygis;

• Vėdinimas (natūralus ar rekuperacinė sistema).

PATARIMAS. Įsigilinti į statytojo pasiūlymą ir pasikonsultuoti su specialistu. Sudaryti sąrašą, kas dažniausiai įeina į dalinės apdailos darbus ir jį palyginti su plėtotojo pateiktomis techninėmis specifikacijomis. Į siūlomos dalinės apdailos sąrašą neįeinančius dalykus paversti būsimų išlaidų sumomis – taip sužinosite, kiek apdailos darbai išpūs perkamo turto kainą.

4. Klaida: paisyti stereotipų

Dažniausiai pasitaikantys stereotipai: pirmame aukšte esantis būstas – mažesnės vertės, nes jame stinga šviesos; kampinis butas – šaltas; viršutinis aukštas – nelikvidus ir taip pat šaltas. Nuolat augant statybų kokybės reikalavimams, o technologiniams ir architektūriniams sprendimams žengiant į priekį, šie įsitikinimai tampa nebeaktualūs.

Pirmas aukštas neretai turi savų privalumų – nuosavą kiemelį, gyvenimo kotedže pojūtį. Kampinis būstas A+ energetinės klasės name tikrai bus šiltas, o įrengta rekuperacija užtikrins kokybišką vėdinimą. Viršutinis aukštas apskritai tampa prabangos preke ir yra vienas brangiausių projektuose, nes iš jo atsiveria gražiausi vaizdai, nėra kaimynų viršuje ir suteikiama daugiau privatumo.

PATARIMAS. Pagrindiniai kriterijai, renkantis būstą, turėtų būti: jo vieta, kokybė ir kaina; racionalus, funkcionalus suplanavimas.

5. Klaida: pirkti būstą visam gyvenimui

Pirmąjį būstą žmogus paprastai perka, kai gyvena vienas ar dviese, paskui atsiranda šeima – reikia didesnio būsto. Kitais gyvenimo etapais kyla naujų poreikių, o istoriniai duomenys rodo, kad žmogui apskritai genetiškai nebūdinga prisirišti prie vienos gyvenamosios vietos, nes žmonija šimtus tūkstančių metų klajojo.

Pagrindiniai gyvenimo etapai, lemiantys poreikį keisti būstą, yra šie:

• Šeimoje atsiranda vaikų, jaunai šeimai prireikia erdvesnių namų;

• Norisi daugiau ramybės, kraustomasi atokiau nuo miesto centro;

• Vaikai užauga, sumažėja erdvaus būsto poreikis, tampa lengviau keisti būsto
lokaciją.

PATARIMAS. Ne gyvenimą taikykite prie adreso, o adresą – prie gyvenimo. Racionaliai keisdami būstą, kiekviename gyvenimo etape turėsite tokius namus, kurie geriausiai atitiks jūsų poreikius.