O visgi norisi turėti ekonomiškesnį, saugesnį ir šiuo metu labai aktualų būdą – ekologiškesnį, švaresnį šildymo būdą. Tad tiems, kurie naudoja kieto kuro katilus, UAB „Medinčius“ direktorius Jonas Slauzgalvis įvardijo taupų ir ekologišką būdą – kūrenimą medžio pjuvenų briketais, rašoma pranešime spaudai.

Šis būdas yra pakankamai jaunas, ir iš pradžių buvo skeptiškai vertinamas. Tačiau laikui bėgant šis būdas tapo itin priimtinas, turintiems kietojo kuro katilus ir nenorintiems investuoti pernelyg didelių investicijų į naujesnes technologijas. Ypatingai kai pastaruoju laiku skiriamas didesnis dėmesys į šylantį orą, didėjančią taršą.

Žmonės raginami priimti sprendimus, galinčius paveikti ne tik juos, bet ir platesnę aplinką, todėl daugumai yra svarbu koks kuras bus naudojamas žiemą apšiltinti namus. Taigi ekologišką ir švarų šildymo būdą gali užtikrinti medžio pjuvenų briketai. Faktas, jog briketai gaminami dar ir iš medienos atliekų, padaro šį šildymo būdą dar ekologiškesniu.

Kaina ir atsiperkanti investicija

Medžio pjuvenų briketai yra labai sausi, dėka to, jei yra daug kaitresni nei malkos, todėl norint išlaikyti šilumą, briketų prireiks daug mažiau ir jų taip pat nereikia papildomai džiovinti. Be to, gyventojams yra taikoma PVM lengvata pjuvenų briketams, todėl investicija lengvai atsipirks.

Nauda aplinkai ir namams

J. Slauzgalvis teigia, jog medžio pjuvenų briketai ne tik tausoja aplinką savo ekologiškumu, bet taip pat tausoja namo kaminą, kieto kuro katilus, o taip yra svarbu, nes namų ūkiams tai nepigiai kainuoja – „Krosnių pakuros greičiau išdega dėl drėgmės, medienoje esanti rūgštis jas greitai suėda. O briketai yra labai sausi.“ Taip pat medžio pjuvenų briketų labai mažas peleningumas, ko pasėkoje, namų ūkio savininkams reikia daug mažiau pastangų prižiūrint kaminus bei kuro katilus, todėl medžio pjuvenų briketams tai padeda lyderiauti tarp kitų rūšių briketų.

Kaip pasirinkti briketus pagal esamus standartus

Kokybiški briketai pažymimi tam tikrais raidžių trumpiniais: RUF, NESTRO ir PINY KEY. Šie užrašai nurodo gamybos liniją, kuria jie buvo pagaminti, tai yra briketų forma: RUF – plytų formos, mažesnių išmatavimų, NESTRO – cilindro formos, PINY KEY – pailgi ir gali būti kelių formų – keturkampio, šešiakampio ir aštuonkampio. Svarbu perkant briketus atidžiai apžiūrėti pakuotę, kad briketai dedami į kieto kuro katilą išliktų sausi ir kokybiški.

Siekiant šiltų namų, pirkėjas gali apsvarstyti šildymo būdų pasirinkimus, privalumus ir minusus, taip atsižvelgdamas ne tik į savo namų naudą, bet ir jį supančios aplinkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)