Patirti per daug streso gali būti žalinga ne tik psichinei, bet ir fizinei sveikatai. Sumažinti streso pojūtį namuose galima vos keliais paprastais veiksmais, o pokyčiai jūsų tikrai nenuvils.

Kodėl namuose patiriame stresą?

Namų tyčia nestatome taip, kad keltų nerimą. Juk negalvojame: „O, žinau, padarysiu taip, kad čia nuolat patirčiau stresą ir niekad negalėčiau pailsėti.“ Taip nutinka netyčia, pavyzdžiui, dėl to, kad netinkamai sudėliojame baldus, prikaupiame pernelyg daug daiktų, o kartais pasirenkame protui atsipalaiduoti neleidžiančias spalvas. Įtampą sumažinti ar padidinti gali ne tik pasirinkimas, ką valgyti ir kiek miegoti, bet ir kaip tvarkyti savo daiktus.

Fengšui mokymas gali padėti atvesti sėkmę į tą sritį, kurioje jos trūksta

Kas yra fengšui?

Fengšui – tai jau tūkstančius metų taikoma senovinė kinų praktika. Tai – erdvės organizavimo menas, padedantis žmonėms susikurti ryšį su gyvenama aplinka. Svarbiausia šios praktikos idėja – kad namuose turi laisvai tekėti energija, vadinama či. Či – tai gyvybinė jėga, prasiskverbianti į kiekvieną daiktą ir suteikianti pasauliui gyvybės. Kad namuose būtų ramu, reikia leisti či energijai po namus tekėti netrukdomai.

Nors egzistuoja trys skirtingos fengšui mokyklos, galima išskirti kelis pagrindinius šios praktikos principus. Svarbiausia – atpažinti pagrindines namų zonas ir baldus statyti tinkamose vietose. Paprastai tariant, reikia laikytis šių patarimų:

Atsikratykite nereikalingų daiktų

Netvarkingai sudėti nereikalingi daiktai sukelia daugiausiai streso. Pasak fengšui, jie sugeria visą teigiamą namų energiją. Jei norite pasijusti geriau, jų reikėtų atsikratyti. Kinų namai minimalistiniu dizainu pasižymi ne dėl to, kad jų toks skonis – tai gilaus tikėjimo, kad nereikalingi daiktai sukelia stresą, išraiška.

Kambariuose sukurkite darną

Kad namuose būtų ramu, reikia palikti vietos kiekvienam iš penkių elementų. Vadinasi, reikės vietos ugniai, žemei, vandeniui, metalui ir medžiui. Pusiausvyros erdvei dažnai suteikiame uždegę žvakių. Jei nerimaujate, kad įtraukus visus penkis elementus namai taps chaotiški, juos galite perteikti per paveikslėlius arba simboliką.

Jaukumas, žvakė, namų kvapas

Naudokite veidrodžius

Veidrodis atspindės kambario energiją. Geriausia veidrodį pastatyti taip, kad atspindėtų gamtą lauke. Tačiau veidrodžiai neturėtų atspindėti neigiamais laikomų vaizdų, pavyzdžiui, šiukšlių dėžės.

Prižiūrėkite sodą

Prižiūrėkite sodą, nes jis turėtų būti ramiausia namų vieta. Tvarkant aplinką lauke reikėtų taikyti tuos pačius principus, kaip ir namuose.

Ne tik fengšui

Jei fengšui idėja jums nepatinka, yra ir paprastesnių būdų užtikrinti, kad namuose nejusite streso. Pavyzdžiui, galite vieną namų kambarį skirti tik atsipalaidavimui ir ten neužsiimti jokia kita veikla. Tas kambarys turėtų būti lyg traukinio vagonas, kuriame negalima triukšmauti. Jame nebūtų galima be reikalo kalbėtis ir naudotis elektroniniais prietaisais. Kambarys būtų skirtas puoselėti tylą ir ryšį su grožiu. Tokia erdvė padėtų atsipalaiduoti, nes įpratintumėte kūną ir protą tą kambarį sieti su ramybe.

Modernus interjero dizainas

Stresą sumažinti galite ir susikūrę namų rutiną. Pirmiausia galite paskirti dieną ir laiką tam tikroms užduotims, pavyzdžiui, siurbti namus antradienio ir penktadienio rytais. Po kiek laiko siurbti taps įpročiu, todėl stresą jusite tik tada, kai šios užduoties neatliksite. O jei siurbsite bet kokiu metu, ši veikla stresą kels visada.

Paskutinis patarimas – įsigykite ir namuose pasistatykite augalų. Sąmoningumas arba meditacija padeda susitelkti ties jausmais, o ne vidiniu triukšmu, o matydami gėles ar kitus augalus nerimą ir stresą pamirštame lengviau. Be to, augalai daugelyje kultūrų garbinami dėl to, kad iš erdvės pašalina neigiamą energiją. Mokslininkai teigia, kad augalai iš oro pašalina toksinus ir taip gerina fizinę savijautą, o tada gerėja ir protinė savijauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)