Šie patarimai tiks ne tik tada, kai norite, kad kambarys greitai atrodytų gražiau. Jais galite pasinaudoti vieną ar du kartus per dieną, nes taip kambarį greitai grąžinsite į „pradinę būseną“, o tai ypač naudinga tada, kai jame praleidžiate daug laiko.

Jei per šventes atvyko svečių, galite nusistatyti žadintuvą ir kasdien vidurdienį šiek tiek apsitvarkyti. Jei dirbate namuose, reguliariai padarykite penkių minučių tvarkymosi pertraukėles. Reikės atlikti tik keletą nesunkių užduočių, tačiau taip namuose neįsiviešpataus visiška netvarka, be to, tvarkytis įprastai irgi taps lengviau.

Manote, kad per penkias minutes neįmanoma padaryti nieko ypatingo? Nusistatykite laikmatį ir pažiūrėkite, kiek visko galite padaryti – nustebsite, kiek galite suspėti per tokį trumpą laiką! O jei penkias minutes apsitvarkyti skirsite po kelis kartus per dieną (arba po penkias minutes kiekvienam kambariui), nešvaistydami laiko pasieksite dar geresnių rezultatų.

1. Dieną įleiskite daugiau šviesos, o naktį kambarį patamsinkite

Ar už lango diena? Tuomet atitraukite visas užuolaidas, pakelkite žaliuzes ir į namus įsileiskite kaip įmanoma daugiau natūralios šviesos. Galbūt manote, kad taip tik dar geriau matysis, kad namai ne itin tvarkingi, tačiau kai pro langus sklinda dienos šviesa, viskas atrodo gražiau. Turite dar kelias minutes? Greitai pavalykite langus, kad įeitų daugiau šviesos. O jei lauke naktis? Tuomet darykite priešingai. Išjunkite palubės lempas ir įjungę kelias lemputes ar uždegę žvakių sukurkite jaukių šviesos salelių.

2. Laužykite tvarkos taisykles

Dažnai teigiame, kad reikėtų atsikratyti šlamšto pilnų stalčių ar visokiausių daiktų prikimštų pintinių, tačiau jei turite tik penkias minutes, į šią taisyklę nekreipkite dėmesio ir visus daiktus kuo greičiau paslėpkite, kur tik galite. Tačiau pasižadėkite, kad kai turėsite daugiau negu penkias minutes, tas vietas sutvarkysite.

Tvarkymas

3. Viską ištiesinkite

Nežinau kodėl, bet mano namuose kiekviena kėdė, knyga ar stalas visą laiką būna pastatyti ar paguldyti kreivai, todėl norint, kad kambarys atrodytų maloniau, dažnai reikia tiesiog juos ištiesinti. Taigi pastatykite į vietą visus pufus, grąžinkite į vietą nustumtus stalus (ypač kavos staliuką), palyginkite knygų ar žurnalų krūvą, ištiesinkite net paveikslus ar statulėles. Nenoriu pasakyti, kad reikia bandyti visada gyventi tobulai ir stengtis, kas niekas kambaryje nestovėtų kreivai. Tačiau truputį pataisę kreivai stovinčius daiktus lengvai pagerinsite kambario išvaizdą ir atmosferą.

4. Pavalykite purvinas vietas arba nubraukite matomas dulkes

Pavalykite kavos staliuką ar kilimėlį, kurio medžiaga dulkių kamuolėlius traukia kaip magnetas. Naudokitės bet kokiais po ranka turimais įrankiais (arba tiesiog rankomis) ir greitai sutvarkykite vietas, kurios aiškiai atrodo nešvarios. Surinkite nuo grindų popierėlius arba šiukšles. Nušluostykite gerai matomo stalo paviršių. Žinoma, jei susitvarkytumėte įprastai, puikiai atrodytų visi namai, tačiau penkių minučių tvarkymosi pertraukėlė skirta tam, kad namai švarūs atrodytų ir tada, kai nuo įprasto tvarkymosi praėjo šiek tiek laiko, tačiau nenorite gaišti laiko tvarkymuisi ir norite kuo greičiau vėl mėgautis gražiais namais.

5. Pasirūpinkite geru kvapu

Straipsnio pavadinime sakėme, kad padėsime kambarį „pagražinti“, bet štai staigmena – pagerinti reikia ir kvapą! Mūsų nosys ir akys taip susijusios, kad maloniai ir gaiviai kvepiantis kambarys iš karto atrodo tvarkingesnis ir švaresnis. Tai – galinga iliuzija, todėl patartina įsigyti į rozetę kišamų oro gaiviklių (o tvarkantis juos patikrinti ir pakeisti), ant medžiaginių paviršių papurkšti savo mėgstamos nemalonius kvapus šalinančios priemonės arba tiesiog papurkšti ekologiško gaiviklio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)