Kad mums padėtų, tinklalapio BillyOh.com sodininkystės ekspertai atskleidė, kokias klaidas dažniausiai daro nepatyrę sodininkai ir kaip jų išvengti.

„Pirmą kartą užveisę sodą tikrai pridarysite klaidų ir iš jų pasimokysite. Tačiau keleto klaidų lengva išvengti. Pati paprasčiausia – pernelyg dažnai laistyti. Sėjinukams reikia daug dėmesio ir vandens, tačiau paaugus šaknys ir taip puikiai sugers drėgmę, – aiškina BillyOh.com komandos nariai. – Be to, kartais nespėjame atlikti visų reikalingų darbų, tačiau jų pamiršti nevalia. Galite pradėti nuo kelių minučių apžiūros kiekvieną dieną. Tada sudarykite sąrašą, kokius darbus reikia nudirbti ir viską atlikite iš eilės.“

Štai devynios dažniausios sodininkų klaidos.

1. Pernelyg dažnai laistome

Per dažnai laistyti augalus taip pat blogai, kaip ir išvis pamiršti palaistyti. Kai laistote, nepamirškite, kad reikia laistyti šaknis, o ne lapus. Ką tik pasėtus sėjinukus reikia laistyti gausiai, tačiau išdygus šaknims drėgmę iš dirvožemio jie sugers patys.

2. Laiku neatliekame visų darbų

Prižiūrėti sodą – sunkus ir atsidavimo reikalaujantis darbas. Dauguma žmonių ima auginti įvairius augalus, gėles ar daržus, tačiau netrukus nustoja, nes supranta, kad šis darbas daug sunkesnis, negu manė. Todėl pasidarykite darbų sąrašą, o atliktus darbus išbraukite.

Vasara

3. Neduodame augalams vietos

Kartais augalus lengviau susodinti į vieną nedidelį plotelį, tačiau jiems reikia vietos augti ir tiesti šaknis. Prieš sodindami patikrinkite, kiek augalui reikia vietos.

4. Augalams trūksta saulės

Dar vienas paprastas, bet labai svarbus patarimas – kad augalai būtų sveiki, jiems reikia saulės (ir kuo daugiau). Patikrinkite, kas patinka jūsų augalams (kiek reikia saulės, priklauso nuo rūšies).

5. Supainiojame augalus su piktžolėmis

Ravėdami sodą būkite labai atidūs, kad netyčia neišrautumėte savo augalų. Netrukus išmoksite atskirti ir išravėti žoles, kurių sode nereikia.

6. Sodiname netinkamu laiku

Visada patikrinkite, kada sodinti tam tikrą augalą. Jungtinėje Karalystėje sodininkai augalus dažnai pasodina netinkamu metu.

7. Per trumpai pjauname žolę

Stenkitės žolės nenupjauti per trumpai. Jei jūsų žoliapjovėje yra ilgio nustatymai, kad žolė būtų sveika, pjaukite nustatę vidutinį trumpumą.

8. Pasirenkame netinkamą dirvą

Prieš pirkdami augalą patikrinkite, kokio tipo jūsų sodo dirva ir įsitikinkite, kad ji tinkama norimam augalui. Skirtingose šalies dalyse dirva skiriasi, todėl gali netikti jūsų išsirinktiems augalams.

9. Pamirštame kenkėjus

Verta pasidomėti, kada kokie kenkėjai gali užpulti jūsų sodą. Pavyzdžiui, šliužams labai patinka šiltas oras po lietaus, tad pasirūpinkite savo augalų saugumu ir rinkitės ekologiškas apsaugos priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)