DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Daug labiau nustėrstu aptikusi milžinišką krūvą įprastų, kiekvienuose namuose sutinkamų, daiktų. Dirbdama visuomet pasižymiu klientų turimų daiktų kiekius ir šį sąrašą visą laiką laikau po ranka, nes nuolat reikia papildyti naujais įrašais. Kartą vieno kliento namuose aptikau didelę dantų šepetėlių kolekciją. Iki šio atradimo rekordinis skaičius buvo trisdešimt penki dantų šepetėliai. Net ir tai atrodė gana daug. „Galbūt turite keliais šepetėliais per daug“, – mestelėjau ir smagiai kartu iš to pasijuokėme.

Bet naujoji rekordininkė pranoko savo pirmtaką. Ši klientė turėjo šešiasdešimt dantų šepetėlių! Išrikiuotos dantų šepetėlių dėžutės spintelėje po kriaukle priminė meno kūrinį. Įdomu, kad žmogaus protas net ir chaose bando įžvelgti tvarką ir prasmę. Nejučia ėmiau spėlioti, ar įnirtingai valydama dantis ji galėtų sunaudoti po vieną šepetėlį per dieną, o galbūt ji naudoja skirtingus šepetėlius kiekvienam dančiui?

Kituose namuose teko aptikti trisdešimties maisto pakavimo plėvelės dėžučių atsargas. Atidariusi spintelę virš virtuvės kriauklės išvydau išrikiuotas dėžutes, kurios panėšėjo į dideles geltonas LEGO kaladėles. „Kasdien naudoju plėvelę, todėl ji labai greit išsieikvoja“, – paaiškino klientė. Bet net jei ji sunaudotų kiekvieną savaitę po dėžutę, šių atsargų pakaktų daugiau nei pusę metų. Įprastiniame plėvelės ritinyje yra 20 metrų plėvelės.

Norint per savaitę sunaudoti vieną ritinį, tektų 20 centimetrų skersmens lėkštę apvynioti 66 kartus ir dar liktų. Vien nuo minties, kad galima tiek kartų ištraukti ir nuplėšti plėvelę, mane ištiktų riešo kanalo sindromas. Tualetinio popieriaus atsargų rekordas siekia 80 ritinėlių. „Mano viduriai laisvoki... Labai greit sunaudoju“, – pasiteisino klientė. Bet net sunaudodama po ritinėlį per dieną, ištuštinti atsargoms jai prireiktų trijų mėnesių. Nesu tikra, ar sugebėtų sunaudoti ritinėlį per dieną, net jei visą dieną praleistų šluostydama sėdynę, be to, taip įnirtingai braukant sudiržtų oda.

Sudvejojau, ar užuot mokiusi ją tvarkytis, neturėčiau verčiau jai pasiūlyti drėkinamojo kremo? Vis dėlto didžiausias atradimas buvo 20 000 ausų krapštukų atsargos: iš viso 100 dėžučių, o kiekvienoje jų – po 200 ausų krapštukų. Jei mano klientė sunaudotų po vieną krapštuką per dieną, jai prireiktų 55 metų turimoms atsargoms ištuštinti. Pagaliau pabaigusi ji turėtų būti stebėtinai išlavinusi ausų valymo įgūdžius. Taigi paskutinis iš jos atsargų sunaudotas ausų krapštukas būtų beveik aukso vertės.

Daiktų kaupimas

Gali būti sunku patikėti šiais pasakojimais, bet aš nejuokauju. Įdomu, kad kol nepradėjo tvarkyti namų, nė viena iš šių klienčių net nenutuokė, kiek daug daiktų buvo prikaupusi. Ir nors turėjo milžiniškus kiekius, visą laiką manė, kad neturi pakankamai, ir baiminosi, jog vieną dieną pritrūks. Nėra tokio kiekio, kuris mėgstantiems kaupti atsargas žmonėms leistų pasijausti saugiai. Kuo daugiau daiktų jie turi, tuo labiau bijo jų pritrūkti ir dar labiau nerimauja. Net jei jiems liko du kokio nors daikto vienetai, jie nedelsdami nusipirks dar penkis.

Kitaip nei parduotuvėje, nenutiks nieko baisaus, jei namuose ko nors pritrūksite. Galbūt kiek susinervinsite, bet neatitaisomos žalos nepatirsite. Bet ką daryti su sukauptomis atsargomis? Nors būtų geriausia visas jas sunaudoti, dažnai šių daiktų galiojimo laikas jau būna pasibaigęs ir tenka juos išmesti. Primygtinai patariu atsikratyti visomis perteklinėmis atsargomis vienu ypu. Atiduokite tuos daiktus draugams, kuriems jų reikia, paaukokite arba nuneškite į naudotų daiktų parduotuvę.

Galbūt atrodo, kad tai pinigų švaistymas, bet atsargų sumažinimas ir atsikratymas pertekliaus našta yra greičiausias ir veiksmingiausias būdas įvesti tvarką. Kartą patyrę laisvę nuo perteklinių atsargų, nenorėsite kitokio gyvenimo ir savaime nustosite kaupti atsargas. Mano klientai pasakoja, kad taip gyventi kur kas smagiau, nes kai ko nors pritrūksta, įdomu pastebėti, kiek laiko galite išbūti be to daikto ir ar įmanoma jį pakeisti kuo nors kitu. Labai svarbu įvertinti, ką šiuo metu turite, ir atsikratyti pertekliaus.

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)