DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Mano patarimas pradėti tvarkyti ne kambarį po kambario, bet pagal daiktų rūšis, surenkant panašius daiktus į vieną vietą, nereiškia, kad turėtumėte pradėti nuo mėgstamiausių daiktų.

Atrankos, ką pasilaikyti, o ką išmesti, sudėtingumas priklauso nuo daiktų rūšies. Paprastai žmonės pusiaukelėje įstringa todėl, kad pradeda nuo daiktų, dėl kurių sunkiausia nuspręsti. Daiktai, kurie pažadina prisiminimus, tokie kaip nuotraukos, nėra tinkama pradžia neįgudusiems.

Tokių daiktų ne tik kur kas didesnė apimtis nei visų kitų, bet ir sunkiau priimti sprendimą, ar verta išsaugoti, ar išmesti. Daiktų vertė priklauso ne tik nuo medžiagų, iš kurių jie pagaminti, bet ir dar nuo trijų veiksnių: atliekamos funkcijos, turimos informacijos ir emocinio prisirišimo. Jei dar pridėsime daikto išskirtinumą, apsispręsti, ką išmesti, tampa dar keliskart sudėtingiau.

Žmonėms nelengva išmesti tuos daiktus, kuriuos jie dar galėtų naudoti (atliekamos funkcijos vertė), kuriuose saugoma vertinga informacija (informacinė vertė) ir su kuriais juos sieja jausmai (emocinė vertė). Jei daiktą sunku įsigyti arba pakeisti kitu (išskirtinumas), atsisveikinti su juo gali būti dar sunkiau. Atranka, ką pasilikti ir ką išmesti, vyks kur kas sklandžiau, jei pradėsite nuo daiktų, dėl kurių lengviau priimti sprendimus. Imdamiesi vis sudėtingesnių daiktų, ugdysite sprendimo priėmimo įgūdžius. Tvarkyti drabužius lengviausia, nes jie retai būna nepakeičiami. Bet štai nuotraukos ir laiškai ne tik pasižymi emocine verte, bet ir yra vienetiniai. Taigi juos vertėtų pasilikti pabaigai.

Nuotraukų galima aptikti pačiose netikėčiausiose vietose, tvarkant kitus daiktus, pavyzdžiui, tarp knygų ar popierių. Geriausia laikytis tokio eiliškumo: pirmiausia drabužiai, paskui knygos, popieriai, įvairios smulkmenos (komono) ir galiausiai jausmus keliantys ir prisiminimus žadinantys daiktai. Tokia eilės tvarka vėliau pasiteisina ir planuojant, ką kur išdėlioti. Laikydamiesi šios tvarkos pamažu pažadinsite nuojautą, kas jums kelia vidinį džiaugsmą. Jei pakeisdami išmetamų daiktų tvarką galite smarkiai paspartinti sprendimo priėmimo procesą, juk verta pamėginti, ar ne?

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)