Į interjero specialistų rankas šįkart pateko Bauskėje esančio privataus namo terasa, priklausanti jaunai porai Olgai ir Edgarui. Jie pasakoja, kad įsikėlus į namą, labiausiai rūpinosi jo remontu – tą vaikinas atliko savarankiškai, tačiau kol kas nebuvo galimybių skirti dėmesio terasai.

Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pastebi, kad įrengiant namus, terasos ir balkonai dažnai lieka antrame plane: „Atlikti namų tyrimai rodo, kad lietuvių ir latvių terasose verda gyvenimas – dažnai žmonės privačius namus renkasi dėl galimybės leisti laiką lauke. Vis dėlto, terasų įrengimas dažnai nusileidžia kitoms namų erdvėms, o jų įrengimas atidedamas neribotam laikui. Taip nutiko ir šiuo atveju – atnaujinus namą, jaunai porai pritrūko laiko ir jėgų imtis darbų terasoje“, – sako interjero dizainerė.

Namų šeimininkė Olga pasakoja, visada svajojusi apie terasą, kurioje galėtų leisti jaukius vakarus su vaikinu ar pasikviesti draugus – be poilsio, jokių kitų funkcijų šiai erdvei ji nenumatė.

Tilps daugiau nei dešimt žmonių

Terasos interjero sprendimus diktuoja jos forma, komunikacijų įvadai ir jai numatytos funkcijos. E. Nemanė pastebi, kad nors šiuo atveju dizainerių darbą apsunkino penkiakampė terasos forma, kuriai netinka įprasti statiems kampams pritaikyti baldai, tai atvėrė galimybę ieškoti kūrybinių sprendimų ir geriau atspindėti namo gyventojų asmenybes.

„Olga ir Edgaras terasoje nori sutalpinti daug draugų, tad reikėjo numatyti nemažai sėdimų vietų. Kita vertus, ilsintis paprastą dieną, pakanka mažiau baldų ir norisi daugiau erdvės. Šį paradoksą išsprendė modulinės sofos, sulankstomas stalas ir suolai, kurie reikalui esant gali padidėti, pavyzdžiui, atlenkus stalo dalis prie jo tilps keliais svečiais daugiau“, – pasakoja interjero dizainerė.

Ji pataria terasoje rinktis daugiafunkcinius ar mobilius baldus – suoluose galima laikyti pagalvėles ar kitą tekstilę, o ant ratukų esančias spinteles galima nesunkiai patraukti. Olgos ir Edgaro terasoje atsirado iki dešimties žmonių talpinantis stalas, o indai ar maisto ruošai reikalingi įrankiai patogiai tilps vežimėlyje.

Sprendimai terasai

Gyvybingumo suteikia spalvingi akcentai

Olgos ir Edgaro namų terasą riboja medinė tvorelė – jos medžiaga bei spalva padiktavo interjero koloritą. Dizaineriai rinkosi modernaus stiliaus, tamsius medinius baldus, o terasos erdvę papuošė afrikietiško stiliaus oranžinės ir mėlynos spalvos akcentais. Lengvumo jai suteikia egzotiški augalai.

Viename atnaujintos terasos kampe įrengtas židinys, tačiau pora nusprendė jo nenaudoti pagal paskirtį, tad interjero specialistai pavertė jį dekoro elementu – čia įkurdino jaukumo suteikiančius žibintus ir žvakes: „Apšvietimas kuria kiekvienos, net lauko erdvės nuotaiką, todėl tikrai nereikėtų apsiriboti vienu šviestuvu. Verčiau rinktis kuo įvairesnius šviesos šaltinius – dabar ypač populiarios girliandos, jaukumo suteikia dirbtinės žvakės ar žibintai. Kai kurie jų veikia ir be elektros šaltinio, tad ypač tinka atokiau nuo elektros įvado esančioms terasoms“, – pataria E. Nemanė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją