Užsikimšę vamzdžiai

Išvalykite riebalais ir kitokiais nešvarumais užsikimšusią virtuvės bei vonios kriauklę, pačią vonią, dušo nuotekų vamzdžius įpildami puodelį sodos į ertmę. Tuomet nuplaukite viską karštu vandeniu.

Skalbimo mašinos dvokas

Skalbimas žemoje temperatūroje naudojant skystą skalbiklį, leidžia augti bakterijoms ir grybeliui, taip atsiranda ir nemalonus kvapas skalbyklėje. Kad nuo to apsisaugotumėte, kartą per mėnesį įjunkite skalbimo mašiną nustatę pačią didžiausią temperatūrą prieš tai vietoje skalbiklio supylę 500-750 gramų sodos.

Kietas vanduo

Jeigu gyvenate vietoje, kur vanduo yra kietas, du trečdaliai pilamo skalbiklio tiesiog minkština vandenį vietoje to, kad plautų drabužius. Pataisykite šią situaciją pridėdami du arbatinius šaukštelius sodos į stalčiuką skalbikliui. Tuomet galite naudoti ekonomiškesnę skalbiklio dozę.

Riebalais aptekusios keptuvės

Keptuves su pridegusiu maistu ir riebalais pamirkykite karšto vandens ir sodos tirpale – kuo ilgiau galite jas taip palikti, tuo geriau. Jeigu kepimo skarda yra apskretusi riebalais po kepsnio gaminimo, pabarstykite ant jos sodos, kol dar karšta. Palikite kelioms minutėms, kad sodos kristalai sugertų riebalus, tuomet nugrandykite likučius į šiukšlių dėžę.

Aptaškyti viryklės degikliai ir gartraukis

Nuvalykite degiklius, gartraukį ir kitus riebalais aplipusius virtuvės paviršius stipriu sodos tirpalu. Kad jį pagamintumėte, reikia sumaišyti 200 gramų sodos su 500 mililitrų karšto vandens. Užsispyrusias ir sunkiai nusivalančias vietas palikite minutei ar dviem užpiltas tirpalu, o tuomet nuvalykite su švaria šluoste. Tik nenaudokite sodos aliuminio paviršiams valyti – tai pakeis jų spalvą!

Pajuodęs sidabras

Sugrąžinkite savo sidabro dirbiniams buvusį spindesį. Išklokite dubenį folija ir pripilkite karšto vandens. Į pusę litro vandens įpilkite 200 gramų sodos ir luktelkite, kol tirpalas susimaišys. Panardinkite sidabrinius gaminius (tik tuos, kurie yra be vertingų akmenų). Išvysite šnypščiančią reakciją, kurios metu juoduliai dings nuo sidabro. Išskalaukite kiekvieną dirbinį ir padėkite išdžiūti.

Papuošalų valymas

Sąmanomis apaugę takeliai ir lauko baldai

Pašalinti sąmanas nuo grindinio bus labai paprasta, jei ant jų užbarstysite sodos ir palaistysite tas vietas vandeniu. Palaukite 24 valandas, kol sodos ir vandens tirpalas įsigers, tuomet sąmanos paruduos ir jas bus labai lengva pašalinti.

Purvini kūdikio drabužiai

Kūdikiai ir maži vaikai turi labai jautrią odą, kurią gali suerzinti daugelyje skalbiklių esantys fermentai ir kvapai. Purvą ir dėmes galite pašalinti jautriai odai nekenksmingu būdu. Panardinkite drabužius į sodos tirpalą, kurį reikėtų padaryti iš 100 gramų sodos ir pusės litro karšto vandens. Palikite juos užmerktus bent valandai, o dar geriau – per naktį. Tuomet išskalbkite rankomis arba skalbimo mašinoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)