Nešvarūs indai

Jeigu skalaujate indus prieš dėdami juos į indaplovę, jus visiškai švaistote laiką ir vandenį. Gali būti netgi taip, kad indai, ištraukti iš indaplovės, netgi nebus švarūs apskritai.

Indaplovei naudojami detergentai – milteliai, skysčiai ir tabletės – turi fermentų, kurie kabinasi prie maisto likučių ir juos ardo, o paskui jie nuskalaujami vandeniu. Jeigu prieš tai jūs indus praskalaujate kriauklėje, detergentai neturi prie ko prisikabinti. Pagalvokite ir apie vandenį, kurį iššvaistote šiam darbui.

Nesupraskite klaidingai – nugrandyti likusį maistą (didesnį jo kiekį) tikrai reikia. Taip pat nešvarių indų kriauklėje arba indaplovėje neturėtumėte palikti kelioms dienoms. Jeigu užpildėte tik pusę indaplovės ir norite palaukti kito valgymo, kad pradėtumėte plovimą, pasinaudokite „skalavimo“ funkcija – tokiu būdu sutaupysite ir laiko, ir vandens.

Ventiliatoriai ir šviestuvai

Ant lubų įmontuoti šviestuvai ir ventiliatoriai turėtų būti valomi tik kartą per mėnesį. Galite šį darbą įsitraukti į kalendorių. Nepamirškite tvarkydami kambarį pirmiausia išvalyti daiktus, kurie yra virš galvos, kad visos dulkės, patekusios ant grindų, būtų kruopščiai išsiurbtos dulkių siurbliu.

Patalynė, antklodė ir lovatiesė

Patalynę išplauti yra sudėtinga dėl jos dydžio. Todėl, jei su jumis lovoje nemiega dar ir augintiniai, nėra būtinybės ją skalbti kiekvieną savaitę. O lovatieses galima išplauti kiekvieno sezono pabaigoje.

Taip pat užmeskite akį į etiketę ant patalynės – kai kurių skalbti apskritai negalima.

Užuolaidos

Užuolaidoms nereikia dažno plovimo – jas užtenka išskalbti vieną kartą per metus. Jeigu nerimaujate dėl dulkių, nuėmę užuolaidas galite jas tiesiog išvėdinti ir išpurtyti.

Tačiau užuolaidos virtuvėje turi būti skalbiamos dažniau – bent kartą per sezoną, nes jos pritraukia daug riebalų ir kitų nešvarumų.

Kilimai ir medžiaga apmušti baldai

Idealiu atveju, kilimai ir medžiaga apmušti baldai turėtų būti profesionaliai išvalomi tik kartą per metus, naudojant garus ir atitinkamus valymo produktus. Tačiau tai nėra priežastis nesiurbti kilimų ir baldų bent kartą per savaitę! Reguliarus siurbimas apsaugo baldus ir kilimus nuo nutriušimo.

Tik nepersistenkite. Naudodami per daug valiklio arba netgi per daug vandens, baldams galite padaryti daug žalos. Valiklio perteklius gali pritraukti purvą, o per didelis kiekis drėgmės susilpnina kilimo pagrindą ir gali sukelti pelėsio atsiradimą.

Baldų užvalkalai

Užvalkalai gali baldams suteikti naują išvaizdą, be to, juos daug paprasčiau valyti nei apmušalus. Tačiau jeigu neturite labai netvarkingos šeimos ir gausybės gyvūnų, užvalkalų tikrai nereikia skalbti kas savaitę. Užtenka tai padaryti kartą per sezoną.

Pagalvės

Antklodės užvalkalą, paklodę ir pagalvių užvalkalus tikrai reikia skalbti kartą per savaitę, nes jie tiesiogiai liečiasi su mūsų oda ir sugeria išskiriamą prakaitą bei riebalus. Bet pačios pagalvės turėtų būti skalbiamos kartą per 3-6 mėnesius. Jei plausite dažniau, jos greitai susidėvės.

Beveik visas pagalves galima skalbti namuose, tačiau prieš miegodami ant jų, įsitikinkite, kad jos visiškai išdžiuvo.

Orkaitė

Orkaitės valymas neturi būti savaitės darbų sąraše. Jeigu įvairius išsipylimus nuvalote jiems nespėjus pridžiūti, tuomet orkaitę nuodugniau galima valyti 1-3 kartus per metus. Geriausia tai daryti po švenčių.

Orkaitė

Virtuvės spintelės

Šaldytuvas yra vieta, kur laikomas termiškai apdorotas ir žalias maistas, gendantis pakankamai greitai, dėl to šis buitinis prietaisas turi būti valomas kartą per savaitę. Tačiau spintelėms tiek daug dėmesio nereikia. Išvalykite jas kartą ar du per metus.

Patikrinkite, ar neužsiveisė vabzdžių ir pasižiūrėkite į galiojimo laikus – galbūt kai kuriuos produktus jau reikia išmesti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)