Spalvų ratas

Dar XIX a. pradžioje J.V. Gėtė sudarė spalvų ratą, kuris labai aiškiai sudėlioja spalvas į jų spektrą ir parodo, kaip viena spalva pereina į kitą. Šis ratas ne tik aiškiai parodo spalvų ir atspalvių gausą, bet ir padeda išsirinkti kartu derančias spalvas.

„Viskas paprasta – priešpriešinės spalvos kartu atrodo geriausiai. Vadovaujantis šia teorija, geltoną reikėtų derinti su violetine, o mėlyna puikiai atrodys su oranžine. Taip pat, raudonos atsvara pasirinkę žalią, tikrai neprašausite. Yra begalės tokių spalvų derinių pavyzdžių ir jie atrodo tikrai gerai, bet nepamirškite, kad sienos – ne drabužiai. Spalvų derinimas sienų dažymui turėtų turėti tik vieną akcentinę spalvą ją derinant su neutralia pagrindo spalva.“, – pataria specialistas.

Spalvų temperatūra

Spalvų ir atspalvių galybė, profesionalių koloristų pasaulyje, skirstoma į šiltas, šaltas ir neutralias. Prie šiltųjų spalvų priskiriamos geltonos ir raudonos spalvos bei visi jų atspalviai, o štai šaltais laikomi mėlynos bei žalios atspalviai. Jeigu namuose kuriate tvarią harmoniją, o ne madingą stilistinį chaosą, tai labai rekomenduojama nenukrypti nuo kuriamos spalvinės temperatūros, nes šaltos detalės šiltame interjere gali sugriauti kruopščiai kurtą jaukumą ir vientisumą.

„Neutralios – juoda, balta, pilka – spalvos jau seniai laikomos klasika. Jos dera tarpusavyje, bet puikiai atrodo ir su kitomis spalvomis. Spalvų derinimas ir turėtų prasidėti nuo neutralios spalvos pasirinkimo, o vėliau jau galima pritaikyti ir kitas spalvų teorijas.“, – pastebi Vidas Leščinskas bei primena, kad dažant sienas nederėtų vadovautis mados tendencijomis. Verčiau pasikliauti vidine nuojauta, o dar geriau – profesionalų patarimais atsižvelgiant į gyvenimo būdą ir jūsų charakterį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)