1. Sutvarkykite daiktus

Nors tai atrodo akivaizdu, kartais mes praleidžiame šią tvarkymosi dalį idant sutaupytume daugiau laiko. Tačiau iš tiesų, nesutvarkydami savo daiktų švarinimosi procesą tik dar labiau apsunkinate.

Paeiliui eikite per visus kambarius ir padėkite ne savo vietose esančius daiktus ten, kur jie turėtų būti. Tvarkingai sudėliokite knygas, elektronikos prietaisus, o tada imkitės kitų darbų.

2. Naudokite šiukšlių maišą

Šiukšlių maišas tvarkant daiktus yra jūsų geriausias draugas. Visada su savimi jį nešiokitės, kai tvarkote namus, kad išmestumėte daiktus, kurie jums nereikalingi.

Tai sutaupys ir laiko, nes jums nereikės vaikščioti per namus ir tuštinti atskiras šiukšliadėžes. Taip pat atsikratykite tų daiktų, kurių pastaruosiu 10-12 mėnesių nenaudojote. Tokiu būdu apsaugosite savo namus nuo krūvos sukaupto šlamšto.

Šiukšlių maišai

3. Nešiokitės krepšelį su valikliais

Prieš pradėdami valymo ir plovimo darbus, pirmiausia turite išsirinkti buitinės chemijos produktus, kurie geriausiai veikia. Jie tikrai neturi būti brangūs. Turėkite omenyje, kad jums reikės dezinfekcinės priemonės higienai palaikyti, baliklio, nukalkinančios priemonės vonios kambariui, langų valiklio, guminių pirštinių ir valymo šepečio. Sudėkite visas priemones į krepšį ir neškitės jį su savimi į kiekvieną kambarį.

4. Nuvalykite dulkes, tada siurbkite

Kartais žmonės pradeda valyti namus nuo dulkių siurbimo ir grindų plovimo, nes tai yra daug triukšmo keliantis ir varginantis darbas, o tada lengvesnius darbus, pavyzdžiui, dulkių šluostymą nuo likusių paviršių, palieka pabaigai. Jei ir jūs taip darote ir pastebite, kad grindys ir kilimai visą laiką nešvarūs ir purvini, čia slypi priežastis, kodėl.

Kai jūs pirmiausia išsiurbiate grindis, o tada valote paviršius, visos dulkės ir nešvarumai krenta ant grindų. Prieš tai išsiurbiate senesnius, pirminius nešvarumus, o paskui paskleidžiate naujų. Rezultatas – grindys lieka nešvarios. Todėl yra svarbu, kad dulkių siurbimas ir grindų plovimas būtų paskutinis darbas.

Dulkių valymas

5. Susikurkite tvarkymosi modelį

Iš pažiūros, šis metodas neatrodo logiškas, tačiau jis tikrai veikia, jeigu jo laikotės. Nesiimkite valyti nešvariausiai atrodančių vietų namuose, įsivaizduokite, kad jos visos vienodai nešvarios.

Atsiminkite, kad žmonės negali matyti bakterijų, todėl jos gali būti ir tokiose vietose, kurios atrodo švarios. Eidami į kiekvieną kambarį pradėkite tvarkytis nuo kairės kambario pusės į dešinę. Taip jūs sutvarkysite visus namus būdami tikri, kad nieko nepalikote.

6. Nešveiskite, tik papurškite

Jūs galėtumėte sutaupyti daugybę laiko, jeigu valikliu tik išpurkštumėte paviršius, tačiau jų nešveistumėte. Tiesiog eikite į kambarį, išpurkškite visus paviršius iš kairės į dešinę ir tą patį pakartokite kitame kambaryje, tačiau nieko nešluostykite.

Kai pereisite per visus kambarius, valiklis jau bus pakankamai ilgai pabuvęs ant valomų paviršių ir išskaidęs nereikalingus nešvarumus, todėl eikite į kambarį, nuo kurio pradėjote, ir imkite šluostyti. Tai sutaupo jums laiko ir energijos, nes nereikia šveisti ir grandyti sunkiai atsivalančius nešvarumus.

Valymas

7. Nepamirškite grindjuosčių

Grindjuostės, liaudiškai vadinamos plintusais, kaupia daug dulkių ir tai daro pakankamai greitai. Tai yra vienas iš dalykų namuose, kuriuos daugelis valydami praleidžia – ne todėl, kad jų nepastebi, o todėl, kad mano, jog grindjuostes išvalyti nėra taip svarbu. Jeigu jūsų namai yra švarūs, o grindjuostės ne, tuomet atrodo, kad visi namai yra purvini.

Valydami paviršius nuo dulkių visuose namuose nepatingėkite drėgna šluoste perbraukti ir grindjuosčių. Tai užtruks minutę ar dvi, tačiau turės įtakos visam namų vaizdui.

8. Išsiurbkite apmušalus

Minkšti baldai turėtų būti taip pat išsiurbti kiekvieną savaitę higienos sumetimais. Sofos ir čiužiniai gali savyje sukaupti daugiau nei 10 tūkst. dulkių erkučių. Šios erkutės maitinasi negyvos odos ląstelėmis ir nuolatos dauginasi.

Net jeigu jūs nesate alergiški dulkėms ar erkutėms, jos gali sukelti alergijas ateityje. Todėl svarbu kas savaitę išsiurbti baldų apmušalus, kad juose nesikauptų erkutės bei bakterijos.

9. Naudokite indų ploviklį stiklui valyti

Vietoje to, kad pirktumėte stiklų valiklį, naudokite indų ploviklį. Indų ploviklis nepaliks ant lango lipnių dėmių bei garantuos, kad jis bus 100 proc. švarus ir skaidrus kaip krištolas. Vonioje ir tualete lengviau išvalysite veidrodžius nuo muilo ir kosmetikos likučių pasitelkdami indų ploviklį, nes jis buvo sukurtas išplauti indus taip, kad šie blizgėtų kaip nauji.

Indų ploviklis sudėtyje turi detergento molekulių, kurios susimaišiusios su vandeniu nesunkiai įveikia bet kokį purvą, riebalų dėmes.

10. Valykite prietaisus iš karto

Labai svarbu viską, kuo pasinaudojote, išplauti iš karto, nelaukiant 2 valandų ir tikrai ne prieš pat naudojant antrą kartą, nes tokiu atveju neišvengsite chemikalų patekimo į maistą. Tokiuose buitiniuose prietaisuose kaip skrudintuvai, orkaitės, viryklės ir mikrobangų krosnelės, veikiančiuose karščio pagrindu, kiekvienas maisto išsiliejimas prikepa ir virsta sunkiai įveikiama dėme. Priskretusią viryklę išvalyti gali būti tikras košmaras.

Kai tik išsipylęs maistas bus dar kartą pakaitintas, bus neįmanoma jo išvalyti nepažeidžiant prietaiso metalinio paviršiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją