Kad mintis apie didįjį namų tvarkymą keltų kuo mažiau panikos, perskaitykite portale „The Spruce“ pateiktus patarimus.

Kambarius tvarkykite vieną po kito

Kambarių tvarkymo paeiliui taktika ypač pasiteisina, kai švarinamasi iš pagrindų. Tokios strategijos patartina laikytis bet kada, tačiau pavasarį – ypač. Pasistenkite nepraleisti tų namų vietų, kurioms reikėtų skirti kiek daugiau dėmesio. Tikrai geriau apeiti nuolatos tvarkomas sritis, daugiausia pastangų skiriant tam, prie ko ištisą žiemą nė neprisilietėte.

Atsikratykite nebereikalingų daiktų

Vienas iš svarbiausių pavasarinio tvarkymo tikslų – atsikratyti šlamšto, kurio tikrai nebeprireiks. Pavasarį bene lengviausiai atsisveikiname su jau įgrisusiais, pabodusiais daiktais, kuriuos labai patartina pakeisti naujais. Iš pagrindų tvarkantis namus, verta prisiminti sisteminį keturių žingsnių, t. y. problemos įvardijimo, priežasčių analizavimo, sprendimo priėmimo ir priemonių taikymo, metodą. Galėtų praversti ir daiktų grupavimo į keturias kategorijas (skirtų išmesti, atiduoti, laikyti ir atidėti) strategija.

Dabar pats metas suskubti parduoti garažą arba skirti daiktus labdarai. Atsikračius šlamšto ir to, ko ateity nebeprireiks, bus daug paprasčiau tvarkytis.

Valymas

Pasistenkite, kad įsitrauktų visi šeimos nariai

Juk puikiai žinote, kad didysis tvarkymas – ne vieno asmens jėgomis tenkanti našta (bent neturėtų taip būti), todėl darbus pasistenkite paskirstyti. Atminkite, kad net labiausiai besispyriojantis pagalbininkas gali duoti naudos. Nepamirškite ir darnaus šeimos darbo teikiamų pranašumų. Kad visų nuotaika pagerėtų, užleiskite smagią muziką, o kad nestigtų entuziazmo, praneškite apie laukiančius apdovanojimus.

Imkitės sezoninių darbų

Tam tikri darbai priskiriami sezoniniams, todėl apie tai, ką būtina padaryti pavasarį, rudenį ir žiemą galima tiesiog pamiršti. Pavasariniams darbams paprastai priskiriamas kiemo tvarkymas, kepsninės grotelių plovimas, langų blizginimas ir kt. Pasitelkus išmonę ir prisiminus keletą veiksmingų triukų, net šie iš pažiūros varginantys darbai nebeatrodys pernelyg atgrasūs.

Valymas

Pamėginkite apsieiti su minimaliu kiekiu valiklių

Parduotuvių lentynose išrikiuota begalė įvairiausių valymo priemonių, tačiau atminkite, kad tiek jums toli gražu nereikia. Masiškai įsigyjami valikliai galop tik užima vietą buto spintelėse. Todėl užuot rinkęsi juos glėbiais, verčiau apsiribokite tik būtiniausiais dalykais – universaliu valikliu ir mikropluošto šluostėmis. Tikrai neverta pamiršti ir to, ką galima pasigaminti patiems. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir galėsite būti ramūs, kad neprisidedate prie aplinkai daromos žalos.

Pasiryžkite įgyti naujų tvarkymosi įpročių

Pavasarį atliekamas nuodugnus ir kruopštus visų namų tvarkymas gali padėti apsispręsti dėl naujų tvarkos palaikymo įpročių. Kasdieniam apsitvarkymo ritualui, susidedančiam iš vos porą minučių trunkančių darbų, sugaišite vos ketvirtį valandos, užtat ištisus metus galėsite džiaugtis švara spinduliuojančia aplinka, o kitąmet nusimatantis didysis namų tvarkymas nebeatrodys toks varginantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)