Šiame kambaryje atsiskleidžia tipiniai mažų erdvių iššūkiai – nedideliame kambaryje nėra tinkamų daiktų laikymo sprendimų (daiktai laikomi dėžėse, maišeliuose ant grindų, spintos viršaus, kas apkrauna erdvę, trukdo patogiai judėti), taip pat lietuviai dar nepakankamai išnaudoja sienas pakabinamoms lentynoms, spintelėms, kurios taip pat leidžia patogiai pasidėti daiktus.

„Ikea“ interjero dizainerė Eimantė Nemanė pasidalino patarimais, kaip tokią erdvę reikėtų pakeisti.

Funkciniai sprendimai

Visiems nusprendusiems atsinaujinti namus pirmiausia rekomenduoju aiškiai įvardinti pagrindinę problemą ir norimus pokyčius – jeigu ieškote sprendimų pasidėti daiktams, tada reikėtų pradėti nuo spintų, lentynų, o ne nuo sienų ar sofos spalvos. Pirmenybę siūlyčiau teikti praktiniams poreikiams ir funkcionalumui, o tik tada svarstyti apie spalvas, aksesuarus ir baldų pasirinkimą.

15 kv. m kambarys – prieš ir po

Vienas svarbiausias šio buto ir apskritai mažų kambarių poreikis – funkcionalios daiktų laikymo sistemos – spintos, lentynos, komodos ir pan. Kuriant nedidelio kambario interjerą svarbiausia nepamiršti jo funkcijos – priešingu atveju erdvė netrukus taps „perkrauta“.

Kuo mažesni namai, tuo protingesnės turi būti daiktų laikymo sistemos. Šiame kambaryje buvo pastatyta talpi šviesios spalvos spinta rūbams. Joje sumontuotas spintos šviestuvas leidžia patogiai matyti spintos turinį net tamsiu paros metu ir nejungiant šviesos visame kambaryje. Taip pat tam, kad spinta būtų maksimaliai funkcionali, pritaikyti stalčių, lentynų organizavimo sprendimai – dėžutės, skyreliai leidžiantys itin talpiai sudėti rūbus, kitus daiktus. Investavus vos kelis eurus į priedus, spinta taps gerokai talpesnė.

Kambaryje pastatėme itin madingą ir sparčiai populiarėjantį interjero sprendimą - atvirą knygų lentyną. Joje tilpo ne tik knygos, šeimos aksesuarai, tačiau ir atlenkiamas darbo stalas, kurį nenaudojant galima užlenkti ir taip sutaupyti erdvės. Tokie atlenkiami, sustumiami sprendimai yra itin patogūs, nes esant poreikiui, sofa lova tampa miegamojo lova, arba sofa, ant kurios laiką gali leisti šeima, atėję draugai.

Sprendimai kambariams gyvenimui su vaikais

Kambaryje, kuriame auga maži vaikai, reikėtų vengti aštrių kampų, stiklinių paviršių, atvirų elektros lempučių. Visa tekstilė, baldai, šviestuvai turėtų būti pritaikyti vaikams. Įsigyjant tokius sprendimus reikėtų papildomai pasiteirauti apie saugumą vaikams ar jie papildomai testuoti, kokie dažai, medžiagos naudojamos juos gaminant. Pavyzdžiui, vaikams skirti baldai, tekstilė IKEA yra gaminami pagal gerokai griežtesnius reikalavimus.

Kambaryje, kuriame auga mažas vaikas, būtina pritaikyti tam tikrus saugumo sprendimus, pavyzdžiui, ant darbo stalo kampų iš karto pritvirtinome ir apsaugas, kurios mažajam pradėjus vaikščioti saugos jį nuo susižeidimų. Vaikui pradėjus šliaužioti, vaikščioti pravers ir stalčių bei spintelių užraktai, elektros kištukų apsaugos.

Baldus saugiausia pritvirtinti prie sienų, atsisakyti augalų. Grėsmę mažyliams kelia ir nepritvirtinti baldai, taip pat ir tie, kurie stovi per arti langų. Taip pat patartina kambariuose su kūdikiais vengti ilgaplaukių kilimų, o dėl alergijos – ir natūralaus pluošto audinių.

Itin svarbūs mažuose miegamuosiuose tampa daiktų laikymo sprendimai. Mūsų tyrimai rodo, kad vienas didžiausių iššūkių miegamuosiuose, kuriuose auga kūdikiai, yra daiktų sutalpinimas. Sprendimais - daiktus ir žaislus laikyti po lova telpančiose dėžėse, mažose knygų lentynėlėse ar papildomose pakabinamose spintelėse. Jau už 5 Eur galima įsigyti prie lovelės tvirtinamų medžiaginių kišenių, kuriose galima sudėti sauskelnes, dažniausiai naudojamus priežiūros reikmenis. Jei miegamajame yra balkonas, dalį rečiau naudojamų daiktų galima perkelti ten. Žaidimo kilimėlius, smulkius žaislus, priežiūros reikmenis ir kitus daiktus nesunku greitai sutvarkyti, jei jie turi nuolatinę vietą. Šiame bute mažylio daiktai surado savo vietą žaismingoje dėžėje po lovele.

15 kv. m kambarys – prieš ir po

Optinis erdvės išplėtimas

Siekiant optiškai padidinti erdvę, sienos buvo perdažytos šviesiai pilka spalva, parinkti šviesūs baldai. Tam, kad visas kambarys neatrodytų pilkas ir nuobodus, projektuojant uždarą spintą derinau trijų spalvų spintos dureles. Ant sienos virš sofos buvo pakabintas paveikslas, prie kurio derinti melsvi bei geltoni tekstilės ir interjero akcentai.

Buto planas

Visiems atnaujinantiems namus patarčiau įvertinti, ar kambaryje netrūksta šviesos. Šiame kambaryje jos trūko, kadangi šalia lango stovinti spinta užstojo natūralią dienos šviesą, visoje patalpoje buvo tik vienas pakabinamas šviestuvas.

Siekiant kambariui suteikti daugiau šviesos iš esmės keitėme apšvietimo sprendimus. Pakabinamas šviestuvas buvo pakeistas atskiru šviesos šaltiniu kiekvienai kambario erdvei – net spintai. Nors atvesti į ją apšvietimo nebuvo galimybės, čia įmontavome patogų apšvietimą su baterijomis, kuris pravėrus spintą įsijungia, o uždarius vėl išsijungia. Be to, kambaryje sumontuoti atskiri šviesos šaltiniai prie sofos, darbo vietos, o vaiko zonoje, virš lovytės, suplanavau jaukų ir žaismingą debesėlio formos šviestuvą.

15 kv. m kambarys – prieš ir po

Sofą perstatėme prie lango, kur anksčiau stovėjo spinta, trukdanti šviesai patekti į kambarį. Tokiu būdu buvo patobulintas ir pirmasis vaizdas, pasitinkantis tik užėjus į kambarį. Visiems planuojantiems kambario pakeitimą patarčiau langus palikti „atvirus“ – neužstatyti jų dideliais baldais, nes tai erdvė, kurioje žmogui natūraliai norisi būti daugiau.

Nors vieno tinkamo patarimo kaip suderinti estetiką ir praktinius poreikius nėra, svarbiausia pirmenybę teikti funkcionalumui ir tik vėliau spręsti, kokias spalvas, tekstūras ir interjero detales rinktis. Pokyčiai nekainuoja daug finansiškai, žymiai dažniau žmonėms reikia idėjos ir patarimo, kad seniai subrendę pokyčiai prasidėtų. Pavasaris tam tinkamiausias metas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)