Pats laikas pradėti naikinti šiuos įpročius, jei norite turėti švaresnius namus. Paprastas būdas pradėti: išsirinkite vieną arba du blogus įpročius kiekvieną savaitę, kuriuos turite pakeisti. Neilgai trukus turėsite švaresnius namus ir daugiau laisvo laiko tai veiklai, kuri teikia jums malonumą.

Kaupiate šūsnis popierių

Net ir apmokant sąskaitas internetu, namuose vis tiek susikaupia begalinės krūvos įvairių popierių. Žurnalai, laikraščiai, mokykliniai sąsiuviniai ir projektai turi savybę nuolat kauptis. Neleiskite, kad taip nutiktų.

Paskirkite vietą šalia įėjimo paštui, periodiniams leidiniams ir kitokiems popieriams ir laikykite šalia jų šiukšlių dėžę perdirbimui. Bent kartą per savaitę peržiūrėkite viską, išrūšiuokite ir, ko nereikia, išmeskite.

Susekite svarbius popierius, tokius kaip mokesčių kvitai. Nufotografuokite savo vaikų ypatingus meno kūrinius arba įrėminkite pačius geriausius. Pasidalinkite žurnalais su senelių namais, mokyklomis arba paprasčiausiai skaitykite virtualius laikraščius.

Valymo priemonės

Naudojate per daug valymo priemonių

Jeigu truputis valiklio veikia, vadinasi daugybė valiklio turi veikti dar geriau ir greičiau? Teisingai? Iš tiesų, viskas veikia ne taip.

Naudodami per daug valiklio ar skalbiklio galite padaryti daugiau žalos negu naudos. Jeigu valiklio perteklius nėra gerai išskalaujamas, jo likučiai tampa purvo magnetu, nešvarumų spastais. Todėl turėtumėte skaityti instrukcijas ir naudoti tik rekomenduojamą kiekį arba netgi šiek tiek mažiau. Jūs veltui eikvojate laiką ir pinigus papildomam produktų kiekiui ir vandeniui, kuris turi juos išskalauti.

Valote nešvariais įrankiais

Kaip galite tikėtis švaros, jei naudojate nešvarius įrankius? Jei jūsų skalbyklė turi keistą kvapą nuo bakterijų skalbiklio likučiuose, jūsų drabužiai smirdės. Jei jūsų dulkių siurblio maišelis ar filtras pilni dulkių, jūs tikrai nieko neišsiurbsite. Purvina šluostė ir kempinė paprasčiausiai išsklaido purvą ir bakterijas aplink.

Skirkite laiko kruopščiam visų įrankių išvalymui po kiekvieno panaudojimo juos ištuštindami arba išplaudami karštu vandeniu ir dezinfekuodami. Reguliariai juos reikėtų pakeisti.

Valymas

Naudojate vieną dezinfekuojančią šluostę visam vonios kambariui

Vienkartinės dezinfekcinės šluostės yra puikus pasirinkimas, jei norite greitai išvalyti kriauklę vonioje. Bet tas mažas kvadratėlis neturi pakankamai valiklio, jog būtų įmanoma išvalyti visą vonios kambarį. Kol imsitės tualeto sėdynės ir rankenų, dezinfekuojančios medžiagos jau nebebus ir jūs paprasčiausiai skleisite bakterijas nuo vieno paviršiaus ant kito.

Kad būtų efektyvi, šluostė turėtų turėti pakankamai dezinfekuojančio skysčio, kad paviršiai išliktų drėgni bent 4 minutes. Kruopščiam valymui rekomenduojama naudoti keletą šluosčių arba švarų audinį su dezinfekuojančiu skysčiu.

Paliekate nešvarius indus kriauklėje

Kiek ilgiau laiko užtruktų padėti nešvarias stiklines į indaplovę vietoje kriauklės? Palikdami nešvarius indus sudarote idealią terpę daugintis bakterijoms ir tikrą aukso puodą išbadėjusiems vabzdžiams.

Išmokykite visus namuose iškart sudėti indus į indaplovę arba juos išsiplauti.

Kaupiate maistą šaldytuve

Jei žinote, kad jūsų šeima nekenčia maisto likučių, tuomet kodėl varginatės juos dėliodami šaldytuve ir bandydami šiaip ne taip viską sutalpinti? Jeigu neketinate jo suvartoti greitu metu, tuomet imkite ir išmeskite jį.

Netinkamai laikomas maistas pradeda pelyti ir jame ima daugintis bakterijos, o tai šaldytuvo valymą paverčia daug sunkesne užduotimi nei ji galėtų būti.

Paliekate nepaklotą lovą

Net jeigu likusi miegamojo dalis yra tvarkinga ir švari, nepaklota lova paverčia jį netvarkingu. Įprotis kiekvieną rytą pasikloti lovą apsaugos miegamąjį nuo chaoso.

Pasilengvinsite sau šią užduotį, jeigu pasirinksite patalynę, kurią lengva gražiai ir dailiai patiesti ant lovos.

Tvarkymas

Naudojate stiprius valiklius

Naudojimas per daug valiklio gali būti blogas įprotis, naudoti per stiprius, agresyvius valiklius taip pat yra negerai. Padarysite daugiau žalos, nei bus naudos, jei valiklis pažeis paviršius ir paliks ruožus ant jų, ir jeigu tai sukels pavojų augintiniams arba šeimai.

Pavyzdys – chloro baliklis. Nors jis yra geras dezinfekatorius, jis nėra geras purvo ir kitokių nešvarumų valiklis, nes jo garai gali būti nuodingi. Visuomet naudokite švelnesnes valymo priemones, kad išgautumėte norimą rezultatą.

Dulkių valymas – paskutinė užduotis

Pataupykite savo jėgas ir išvalykite dulkes prieš siurbdami grindis. Kambarys turėtų būti valomas iš apačios į viršų, todėl dulkės nusėda ant grindų ir turėtų būti nuvalytos arba išsiurbtos.

Nepamirškite, kad vienkartine šluoste dulkėms valyti tikrai nepavyks išvalyti viso kambario, todėl, kai tik ji apsineša storu pilku dulkių sluoksnių, turite griebti naują. Su sena šluoste jūs nenušluostote dulkių, jūs paprasčiausiai jas išstumdote į šalis.

Neužbaigiate užduočių

Mus visus kas nors kartais nutraukia pačiame darbo įkarštyje, tačiau pasistenkite užbaigti užduotis, kurias pradėjote. Jeigu išsitraukėte lyginimo lentą, nenutraukite savo darbo norėdami patikrinti socialinius tinklus.

Jeigu turite tik 15 minučių valymo darbams atlikti, pradėkite nuo daiktų – padėkite juos į jiems skirtą vietą. Jeigu nukrypote nuo darbų, vėliau galėsite nuodugniau susitvarkyti.

Laukiate, kol tvarkymasis taps per didele užduotimi

Tvarkymosi darbų atidėliojimas ir laukimas, kol užduotis taps beveik neįveikiama yra sunkiausiai pakeičiamas įprotis. Dauguma mūsų negali stoti į akistatą su katastrofa, todėl paprasčiausiai vengia to, kiek tik įmanoma.

Tačiau jeigu jūs kartu su šeima kasdien šiek tiek pasitvarkysite, pavyzdžiui, pakrausite ir ištuštinsite indaplovę, užbaigsite skalbimą ar išsiurbsite vieną-du kambarius, tuomet visų namų tvarkymas nebus toks sunkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)