Svarbiausia planuoti darbus ir biudžetą

Mindaugas Pūras, bendrovės „Iki raktų“ ekspertas, teigė, jog visų pirma reikia pradėti nuo pačio būsto pasirinkimo. Anot jo, NT vystytojai parduoda būstus su skirtingais išbaigimais, skiriasi dalinės apdailos lygiai.

„Jei tai namai ar kotedžai tai galima nusipirkti būstą jau su išvedžiota santechnikos, elektros instaliacija, tinkuotom sienom, betonuotom grindimis, betonuotais laiptais. Arba galima nusipirkti „pliką“, kur šiuos išvardintus darbus reikės darytis patiems. Lygiai tas pats ir su butais. Vienur būna pilnai viskas padaryta, kitur trūksta santechnikos, elektros instaliacijos, tinkavimo, palangių ir panašiai. Žinoma, šių darbų atlikimas patiems palieka vietos interjero sprendimams, t.y. užsakovas pats gali pasirinkti kur bus rozetės, ar bus vonia, ar dušas ir t.t. Bet, visuomet šiuos darbus galima persidaryti, kai gauni pilnai išbaigtą būstą. Tai turi įtakos įrengimo kainai“, – aiškino specialistas.

Jis patikino, kad kitas svarbus žingsnis yra būsto įrengimo specialistų pasirinkimas. Pasirinkus būsto įrengimo darbus atliksiančią įmonę ir, jei yra poreikis, interjero dizainerį, galima mąstyti apie būsto dizaino sprendimus bei medžiagas, kurios bus naudojamos būsto įrengimui.

M. Pūras pabrėžė, jog svarbiausia yra darbų ir biudžeto planavimas. Jei yra samdoma įmonė, šiuos darbus turėtų padėti atlikti įmonės darbuotojai. Jei prieš darbų pradžią tiksliai parenkami dizaino elementai, išsirenkamos medžiagos, suplanuojamas darbų eiliškumas, galima biudžetą suplanuoti itin tiksliai, taip išvengiant nenumatytų išlaidų eigoje. Tai padeda tiksliau nusimatyti pinigų sumas, kurios lieka baldams, užuolaidoms, kilimams ir t.t.

Būsto įrengimas

Daug sutaupyti nepavyks

Ekspertas įvardijo ir dažniausiai naujakurių daromas klaidas, kurios gali papildomai kirsti per kišenę.

„Pavienių meistrų samdymas, kurie darbus atlieka be garantijų. Taip pat tai nereiškia, kad vėliau einantis meistras nepareikalaus papildomų pinigų už buvusio meistro broko taisymą. Nėra aiški riba, iki kurios darbus daro vienas meistras, o nuo kurios kitas meistras. Samdant įmonę šito išvengiama“, – tikino pašnekovas.

Daugumos naujakurių nusivylimui, daug sutaupyti įsirengiant būstą, deja, nepavyks. Pasak M. Pūro, vienintelis būdas yra rinktis pigesnes medžiagas, pvz., laminatą, pigesnius elektros lizdus ir šviestuvus, pigias plyteles, taip sumažinant bendrą kainą.

Taip pat galima ir atsisakyti kai kurių medžiagų, pavyzdžiui, dažomas gipso lubas galima keisti įtempiamomis lubomis, mažinti santechnikos ar elektros instaliacijos pakeitimų skaičių.

„Galbūt labiau yra galimybė ne sutaupyti kažkiek pinigų, o už tą pačią kainą gauti geresnį produktą. Pvz., įmonė perka daug statybinių medžiagų iš tiekėjų, turi ten geresnes kainas. Žmogus, samdydamas įmonę permoka, lyginant su pavieniais darbininkais, bet medžiagas perka geresnėmis kainomis. Rezultatas – naudojamos tos pačios medžiagos, bet darbus atlieka įmonė. Lygiai taip pat ir su dizaineriais – už jo darbą reikia mokėti, bet dizaineriai turi nuolaidas parduotuvėse, kurias suteikia užsakovams. Taip už panašią kainą užsakovas gauna ir dizaino paslaugas ir geras medžiagas.

Kitas momentas, šiais laikais medžiagų pasirinkimas labai didelis, ir tai nereiškia, kad pigesnės medžiagos prastesnės. Pasitaiko, kad dirbame su pigiai pirktomis medžiagomis, kurios būna geresnės kokybės, nei tokios pat brangesnės medžiagos“, – patarė M. Pūras.

Remontas

Pasak jo, jeigu žmogus gabus ir nagingas, būstą jis gali įsirengti ir pats, savo jėgomis. Tačiau reikia nepamiršti, kad būsto įrengimas – ilgai trunkantis procesas, todėl tam tenka aukoti atostogas, savaitgalius, laisvą laiką po darbo, laisvalaikį su šeima. Ekspertas visgi rekomenduoja kreiptis į specialistus, išmanančius savo darbą, nesvarbu, ar tai yra būsto įrengimas, automobilio remontas ar kiti panašūs darbai.

M. Pūras pastebėjo, jog būsto įrengimo kaina priklauso nuo kelių veiksnių: perkamo buto dalinės apdailos išbaigtumo, pakeitimų įrengimo metu, naudojamų medžiagų ir sprendinių. Bet Vilniuje ekonominės klasės 50 kv. metrų ploto būsto įrengimas gali svyruoti tarp 13 ir 17 tūkst. eurų.

Svarbu, kam perkamas būstas

Martyna Gedvilienė, įmonės „Capital apdaila“ pardavimų vadybininkė atkreipė dėmesį į dar vieną svarbų dalyką: prieš įsirengiant būstą reikia žinoti, kam jis bus skirtas – sau, ar bus nuomojamas. Tai reikalinga todėl, kad žinojimas, kas bus būsimieji naujakuriai leidžia pirkėjui sukurti aiškią viziją ir paruošti tokį apdailos projektą, kurio jam reikia.

M. Gedvilienė taip pat rekomenduoja numatyti biudžetą, kuris bus skirtas apdailai.

„Žmogus turėtų kreiptis į įmonę, kurios kompetentingi specialistai, išsiaiškinę kliento poreikius, paruoš reikalingų darbų bei medžiagų sąmatą, kuri leis įsivertinti kiek kainuos apdaila vienam kvadratiniam metrui grindinio plotui. Su šia sąmata, kaip oficialiu dokumentu, klientas taip pat galės kreiptis į banką dėl būsto apdailos finansavimo“, – aiškino specialistė.

Anot pašnekovės, klientai turi skirtingų poreikių, todėl jie ir yra svarbiausi ruošiantis būsto apdailai. Su tuo dirbantys specialistai turi patarti ir paruošti tokį apdailos projektą, kokio reikia konkrečiam žmogui.

M. Gedvilienė paaiškino, jog ruošiantis būsto apdailai labai svarbu yra numatyti baldų išdėstymo zonas. Rekomenduojama turėti virtuvės projektą, su kuriuo susipažinę rangovai galės tiksliai numatyti naujų elektros taškų bei vandentiekio, ventiliacijos vietas.

Ekspertės manymu, ne mažiau svarbu yra žinoti patalpų paskirtį. Vienos patalpos gali būti skirtos miegui – jose apšvietimas galėtų būti mažiau intensyvus negu tarkime virtuvės zonoje, kurioje mes gaminame maistą, susėdame su šeima prie pietų stalo. Virtuvės zonoje klientai visada pageidauja daugiau apšvietimo. Būtent tokių dalykų žinojimas leidžia padėti žmogui sukurti jo naujus namus.

Garantijos yra itin svarbios

Pasak M. Gedvilienės, dažniausiai pasitaikanti naujakurių klaida – taupymas kokybiškos būsto apdailos sąskaita. Tai nereiškia, kad reikia pirkti brangiausias medžiagas, tačiau norint susikurti patogią ir funkcionalią erdvę, reikia nusiteikti, kad tam prireiks investicijų.

„Aš visada sakau, kad apdaila, lygiai kaip ir nekilnojamojo turto pirkimas, yra tokia pat investicija. Todėl labai svarbu savo naujojo būsto apdailą patikėti į profesionalų rankas. Dažnai lietuviai įsirengdami savo būstą, kreipiasi patarimų ne pas savo srities žinovus, o pas pažįstamus, pas draugus, pas giminaičius. Savo būsto apdailą jie patiki į skirtingų rangovų rankas. Tokiais atvejais žmogus netenka garantijų, yra neužtikrinama apdailos darbų kokybė. Dažnu atveju skirtingi rangovai, o ne įmonės, pamiršta savo įsipareigojimus įvykdyti paslaugą laiku ir tenka ne tik jų ieškoti, bet ilgainiui rasti jiems pamainą. Todėl rekomenduojame kreiptis ten, kur žmogus gaus visas paslaugas kompleksiškai bei bus užtikrinama kokybė ir suteikiamos garantijos“, – kalbėjo specialistė.

Pašnekovės manymu, geriausias būdas sutaupyti yra tikslingas projekto sudarymas bei išankstinis pasiruošimas apdailos darbams. Techninių planų sudarymas konsultuojantis su šios srities žinovu leis išvengti klaidų apdailos darbų procese ir palengvins darbą už objektą atsakingam darbų vadovui. Žinojimas visų išmatavimų, kurie būna pateikiami techniniuose brėžiniuose, leidžia išvengti galimų klaidų, nes pakeitimus padaryti brėžinyje yra kur kas pigiau, negu perdaryti objekte.

Nereikia taupyti medžiagoms, geriau susilaikyti nuo brangių daiktų

Maija Nikitina, NT bendrovės „Eika“ apdailų skyriaus vadovė taip pat patikino, jog kad įsirengiant būstą svarbiausia yra investuoti pinigus į tikrai kokybiškas medžiagas, o ne į grožio detales, nepamiršti, jog būstas turi būti praktiškas ir funkcionalus. Ji, kaip ir kiti pašnekovai, pabrėžė, kad svarbu susirasti tinkamą rangovą, kuris atliks visus darbus.

„Tikrai galima samdyti daugiau įvairių darbininkų, kuriuos ganyti reikės darbo metu pačiam. Dar tikėtina sąmata didės kiekvieną dieną, nes neturėsite galutinių brėžinių, patvirtintų ir suskaičiuotų galutinių sąmatų. Rangovas, su kuriuo pasirašysite sutartį nustatytais terminais ir galutine kaina, kuris pasirūpins visais darbininkais, tikrai sutaupys daug nervų ir laiko, galiausiai ir pinigų. Ir jei sutartis bus oficiali, tai turėsite ir garantijas“, – patarė M. Nikitina.

Pasak jos, mažiausiai racionalus lietuvių įprotis yra rinktis brangius daiktus, kurie dažnai yra ne tik nekokybiški, bet ir savo funkciją atlieka netinkamai. Taip pat daug žmonių pirkdami medžiagas mano, kad sutaupo, tačiau neįvertina, kiek kainuoja darbai su medžiagomis. Pvz., perka mažo formato plyteles, kurios yra pigesnės, tačiau jų išklijavimas kainuoja kur kas brangiau.

Specialistės teigimu, sutaupyti galima, tačiau reikia rinktis protingai. Nusprendusiems įsirengti būstą savarankiškai ji siūlo pasieškoti rekomendacijų, patarimų, kur kokios medžiagos yra parduodamos pigiau. Arba kokie žinomi tiekėjai gamina medžiagas, tačiau jas priskiria kitam prekiniam ženklui, kurių kokybė analogiška, bet kaina kur kas palankesnė.

M. Nikitina taip pat rekomenduoja nežiūrėti į draugų pavyzdžius: jeigu draugas pirko prabangiausioje parduotuvėje maišytuvą, tai verta turėti omeny, kad tokį patį galima nusipirkti ir kitur bei pigiau.

„Dažniausiai klientai pervertina tam tikrus daiktus, pavyzdžiui, dušo kabinas, palanges, šviestuvus. Jų kainos svyruoja nuo 50 iki 5000 EUR. Kam tiek investuoti, juk su dušo kabina nemiegosite. Šiuos daiktus klientai dažniausiai išsirenka itin brangius, nes, pavyzdžiui, būtinai dušo kabina turi būti juodos spalvos arba dušas su radijo funkcija. Pagalvokite kiek jūs duše klausysite radijo? Medinės palangės – kiek žmonių atkreips dėmesį į jas?“, – DELFI sakė M. Nikitina.

Kada įrenginėti pačiam, o kada kreiptis į specialistą?

Svarbiausi kriterijai įrengiant būstą – laikas ir garantijos. Jie yra svarbiausi nusprendžiant, ar reikia specialistų, ar viską pasidaryti savo jėgomis. M. Nikitinos nuomone, specialistus geriau samdyti, kai įrengiamas didelis būstas skirtas 4-5 asmenų šeimai. Tokiu atveju, svarbu išplanuoti kiekvieną kvadratą, kuris yra labai brangus. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad specialistą verta samdyti dėl jo kontaktų – laiko sutaupysite dvigubai, ypač, jei įrengiate pirmą savo butą.

„Be to, pasirinkus specialistus, pasirašius sutartį, išvengsite labai daug „o kas jeigu“, šiuo atveju, jus apsaugo sutartis, kurioje yra numatomi visi nenumatyti darbai ar medžiagos. Pritrūkus smulkmenos nereikės skubėti iš darbo ir vežti į objektą, pavyzdžiui, vienos tūtelės klijų“, – argumentus bėrė specialistė.

Ji teigė pastebinti, jog nors didėja parduodamų būstų su pilna apdaila kiekis, mūsų visuomenėje vis dar vyrauja nuomonė, jog patiems galima įsirengti pigiau, todėl dažnas tam ir aukoja savp laiką. Pašnekovė patikino, kad visai tikėtina, jog ir pavyks įsirengti pigiau, nes dažnai jų surasti meistrai ima mažesnius atlygius, kadangi neaišku, kaip jie elgiasi su mokesčiais, kuriuos būtų privalu sumokėti. O gal kartais dar atranda ir „pusbrolį Joną“, kuris medžiagas parduoda be PVM.

„Didžiausia paskata pirkti butą su apdailos įrengimu – tai nuosavų lėšų stoka. Bankai teikia paskolą ir būsto įrengimui, todėl klientui labai patogu. Tačiau klientai jau pradeda vertinti įrengto buto pirkimą, kai gauna viską, belieka atsinešti lovą. O kartais ir ji jau būna pastatyta“, – kalbėjo M. Nikitina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)