Išskirtinio ąžuolo rėmų langai yra ypatingos konstrukcijos ir iš Lietuvos gabenami išardyti atskirais elementais, o antrajame pagal dydį Rusijos mieste surenkami tarsi lego kaladėlės. Lango konstrukcijos plotis 6 m, o aukštis – net 12 m. Jiems naudojami senove dvelkiantys unikalūs varstymo mechanizmai, sendinto ąžuolo konstrukcijos.

Šie įspūdingi langai montuojami XVIII a. statytuose raudonų plytų ankstyvojo klasicizmo stiliaus pastatuose, kurie tuomet buvo skirti sandėliuoti medienai laivams statyti. Po rekonstrukcijos šiose stilinguose patalpose įsikurs prabangių prekių ženklų parduotuvės.

Europinė atranka

„Mūsų gaminiai padarė įspūdį užsakovams – iš pradžių jie užsakė 6 tokius langus, o kai tik sumontavome pirmuosius 3 sulaukėme užsakymo pagaminti dar 15 – iš viso tokių langų numatyta sumontuoti 80. Vienam langui sukurti reikia 4 mėnesių, – pasakoja Vytautas Silevičius medinių langų gamyklos „Doleta“ valdybos pirmininkas. – Nors lango konstrukcija milžiniška, jis visiškai pagaminamas Lietuvoje, todėl atvežus į statybų aikštelę jį telieka surinkti, jokie papildomi darbai nereikalingi. Taip mes galime garantuoti ir gaminių kokybę, ir tenkinti pristatymo terminus.“

Lietuvos langų gamintojai „Naujosios Olandijos“ projekto vystytojų buvo pasirinkti po nuodugnios atrankos. Projekto kūrėjai, tarp kurių Niujorko architektų kompanija „WORKac“, Nyderlandų architektų biuras „West 8“ ir tarptautinė inžinerijos kompanija AECOM, aplankė dešimtis gamyklų Vokietijoje, Austrijoje, o taip pat Lietuvoje, kad pamatytų, kaip mediniai langai gaminami, kokios naudojamos technologijos, išsiaiškintų įmonių galimybes ir specialistų kompetencijas.

Rusijos caro paveldas

Sala „Naujoji Olandija“ yra sukurta žmogaus. Reformomis garsėjęs Rusijos caras Petras I Didysis XVIII a. pradžioje sostinę nusprendė perkelti iš Maskvos į prie Baltijos jūros statomą Sankt Peterburgą.

Kai čia buvo kasami kanalai, susidarė trikampė sala, kurioje caras nusprendė įkurti karinių laivų uostą bei statyklą ir pasistatyti sau rūmus. Dviejų kanalų ir upės apsupta sala jam priminė Nyderlandus, kuriais jis žavėjosi ir kur mokėsi laivų statybos amato, todėl salą imta vadinti „Naująja Olandija“.

Iš pradžių saloje buvo suręsti mediniai pastatai, o vėliau juos pakeitė 26 tiems laikams ypač dideli plytiniai pastatai, nes mediena laivų statybai buvo sandėliuojama vertikaliai, t. y. rąstai buvo sustatomi. Dalis pastatų tenkino kitus sparčiai statomo Rusijos laivyno poreikius. Pastatų sienų ilgis yra 260 m, jie išliko tokie, kokie buvo pastatyti prieš beveik pora šimtų metų – raudonų plytų, netinkuoti, didelėmis arkomis, primenančiomis tvirtovės sienas. Teigiama, kad šie pastatai geriausiai reprezentuoja Rusijos klasicizmo architektūros stiliaus paveldą.

Tarybiniais metais sala buvo naudojama kariškių ir uždara. Gyventojams ji atsivėrė tik 2011 m. „Naujojoje Olandijoje“ dalis pastatų, tarp kurių ir garsusis „Butelis“ – originalus apvalus pastatas, kuriame veikė laivyno kalėjimas, jau rekonstruota. Sala ir jos parkas su dviem žaidimo petankė aikštelėmis tapo mėgstama antrojo pagal dydį Rusijos miesto gyventojų poilsio ir laisvalaikio vieta. Čia restauruotose pastatuose jau veikia restoranai ir rodomas kinas, vyksta įvairios parodos, renginiai, koncertai, o žiemą liejama čiuožykla. Per keletą metų baigus restauruoti pastatus čia įsikurs ir prabangių prekių ženklų parduotuvės boutique.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)