1. Naudokite tinkamą šluostę

Plunksninė šluotelė – vienas žaismingesnių namų apyvokos instrumentų. Pagalvojus apie tokią šluotelę, prieš akis iškyla nuotaikingas vaizdelis, kuriame juodomis uniformomis su baltomis prijuostėmis pasipuošusios merginos uoliai pluša, kad ant pietų stalo ginkdie neliktų kokio trupinėlio.

Vis dėlto reikia pasakyti, kad efektyvumu plunksninės šluotelės nepasižymi: jos veikiau perstumia dulkes iš vienos vietos į kitą negu jas surenka.

Mikropluošto šluostės šiuo požiūriu kur kas veiksmingesnes. Audinys, kuriame yra mikropluošto, dulkes pritraukia ir jų nebepaleidžia. Svarbu ir tai, kad mikropluošto šluostes galima skalbti skalbimo mašinoje ir naudoti daug kartų.

2. Įsigykite geresnį dulkių siurblį

Dulkių siurbliai būna skirtingi. Kuo siurblys galingesnis, tuo daugiau įvairiausių dalelių susiurbs. O kuo daugiau dalelių susiurbs, tuo mažiau darbo turėsite paskui valydami dulkes. Į dulkių siurblius dedami HEPA (angl. high efficiency particulate air) – didelio veiksmingumo kietųjų dalelių – filtrai ypač gerai sugaudo net ir kambario ore esančias dulkes.

Įprasti dulkių siurbliai susiurbia 30–50 mikronų dydžio daleles, o HEPA filtruose įkalinamos dalelės, kurių dydis prasideda vos nuo 0,3 mikrono. HEPA filtrų efektyvumo lygis – 99,97 proc.

3. Pasikeiskite šildymo sistemos filtrą

Švarus šildymo sistemos filtras ne tik sumažina gaisro tikimybę, bet ir užtikrina, kad pro šilumos tiekimo sistemos angas į namus patektų kuo mažiau dulkių. Šildymo sistemos filtrus reikėtų tikrinti maždaug kas porą mėnesių, ypač šaltuoju laikotarpiu.

4. Atsikratykite „dulkių kaupikų“

Kažin ar kas ginčytųsi dėl to, ar ši radikali priemonė veiksminga. Jei norite, kad ant lentynų ir visų kitų namuose esančių paviršių dulkių kauptųsi mažiau, atsisveikinkite su visais (pageidautina) ant jų išdėliotais „eksponatais“, nes jie – tikrieji dulkių kaupikai.

Lentynos

Nuotraukų rėmeliai, įvairios figūrėlės, suvenyrai, knygos ir t. t. – dulkes reikia valyti nuo kiekvieno iš šių objektų atskirai, o tai užima marias laiko. Išbandykite naują taktiką: sumažinkite savo eksponatų kolekciją bent perpus. Tai padarę, galėsite mažiau laiko praleisti valydami nuo jų dulkes ir daugiau – gėrėdamiesi tais, kurie jums tiek brangūs, kad nusprendėte juos pasilikti.

5. Išbandykite oro grynintuvą

Kokybiški oro grynintuvai padeda veiksmingai sumažinti kambario oro užterštumą – nešvarumai tiesiog užrakinami filtre. Šiuos prietaisus dažniausiai naudoja žmonės, kenčiantys nuo įvairių alergijų, taip pat tie, kurie laiko naminius gyvūnus.

Esate įpratę langus palikti pravirus? Oro grynintuvai gali iš oro pašalinti net žiedadulkes ir kitus lauko elementus, patenkančius į vidų pro atvirą langą.

Oro grynintuvams taip pat gali būti naudojami HEPA filtrai. Kuo daugiau dulkių pateks į filtrą, tuo mažiau jų nuguls kambaryje.

Dulkių valymas

6. Svarbu – tinkama eilės tvarka

Šiuo atveju prireiks tik blaivaus proto.

Viskas ir visada valoma pradedant nuo viršaus. Kalbant apie dulkių valymą, šios tvarkos laikytis tiesiog privaloma. Pirmiausia dulkes nuvalykite nuo viršutinių lentynų ir baldų paviršių, tada dulkių siurbliu nuo grindų surinkite viską, kas iš viršaus atsidūrė apačioje.

7. Dažniau keiskite patalynę

Nagi, prisipažinkite, kada paskutinį kartą keitėte patalynės užvalkalus?

Tai daryti reikėtų bent kartą per savaitę. O kartą per mėnesį reikėtų išsivalyti ir pačią antklodę. Miegant paklodėje ir užvalkaluose nusėda daugybė žmogaus odos dalelių. Be to, patalynė ir pati dulka, tad kuo daugiau patalynės vienetų naudojama, tuo daugiau miegamajame įvairiausių pūkelių, siūlelių ir kitų audinio dalelių.

Todėl nepatingėkite reguliariai visų šių dalykų išskalbti ir, suprantama, stenkitės neapsikrauti: kuo mažiau daiktų, tuo mažiau dulkių.