Taigi laiko susidėti daiktus ar kažką pavalyti nebelieka.
Patarimas – šiais metais užsibrėžkite palaikyti namuose tvarką, kad nereikėtų bijoti netikėtai užsukusių svečių. Jums padės 10 tvarkingų žmonių įpročių.

1. Reikalingus daiktus laikykite po ranka

Kam patiktų užtėškus dantų pastos vonios kambaryje antrame aukšte dumti į pirmą aukštą valiklio? Būtent todėl valymo paslaugų įmonės „All Star Cleaning Services“ įkūrėja Laura Smith pataria laikyti valiklio buteliuką ir šluosčių vonios kambaryje ir virtuvėje po kriauklėmis.

2. Maudydamiesi pavalykite dušą

Stovite po dušu, plaunatės galvą, tad kodėl tuo pačiu nepavalius dušo sienelių? L. Smith sako, kad vienas veiksmingiausių valiklių – indų ploviklis, nes jis skirtas tirpinti riebalus (būtent muilo, prausiklių riebalai padengia dušo sieneles).

3. Tvarkykitės iš karto, gamindami valgį

Tada nereikės dūsauti pavalgius, kai tiesiog norisi atsistoti ir nueiti, sako knygos „Castle Keepers House Cleaning“ autorė Janice Sewart. Net jei kepate kažką keptuvėje ir vartote, galite pripilti į kriauklę vandens, įlašinti indų ploviklio ir sumerkti puodus ir kt. indus, kad pamirktų, kol valgysite.

Tvarkymas

4. Nakčiai įjunkite indaplovę

Taip, net jei nebus pilna. O ryte išimsite indus. „Įpratinkite šeimos narius dėti indus tiesiai į indaplovę, tada jie nesikaups kriauklėje ir ant spintelių“, – pataria L. Smith.

5. Pamatę dėmelę, iš karto ją nuvalykite

Jei vis paliksite dėmelių, kažkada teks skirti mažiausiai pusdienį. Kitas variantas – nuvalyti dėmę, vos pamačius. „Viena dėmelė ant šaldytuvo durelių – ne priežastis valyti visą šaldytuvą“, – sako J. Stewart.

6. Neprikraukite daiktų ant baldų

„Plokšti baldų paviršiai traukia visokius daiktus lyg magnetas“, – teigia valymo paslaugų biuro „The Maids“ atstovė Jessica Samson.

Pirmiausia sukrautus daiktus pamatome, kai peržvelgiame kambarius – atrodo, kad tos krūvos krūvelės amžinos.

Kuo tuštesni bus stalai, lovos, spintelės, tuo švariau ir erdviau atrodys kambariuose, pataria J. Samson.

Didžiausi netvarkos kaltininkai – žurnalai, laiškai ir pan., taigi nekaupkite jų. Nereikalingus iš karto išmeskite, o likusiems laikyti skirkite vietą.

7. Kas savaitę išvalykite šaldytuvą

Čiupkite tuos salierus stiebus, kuriuos ketinote troškinti, ir likusį parsineštą patiekalą iš restorano, kurio taip ir nenusinešėte į darbą, ir meskite lauk, kol nesugedo ir nepasklido nemalonus kvapas, pataria dar viena valymo įmonės savininkė Dawna Boone.

Geriausia išvalyti šaldytuvą ir išmesti pasenusius produktus šiukšlių vežimo dieną, o idealu – prieš einant pirkti maisto. Tada parsineštiems produktams bus daugiau vietos, jie bus matomi, taigi didesnė tikimybė suvalgyti juos laiku.

Tvarkymas

8. Neišeikite iš kambario tuščiomis rankomis

Jei einate į viršų, ką nors nuneškite – ar tai būtų švarūs skalbiniai, ar tualetinio popieriaus ritinėlis. Jei einate iš svetainės į virtuvę, paimkite žurnalą, kurį reikia išmesti, vandens stiklinę ir pan.

9. Tegu kiekvienas daiktas turi savo vietą ir joje būna

Profesionali patarėja namų tvarkymo klausimais Paloma Baillie primygtinai pataria dėti visus daiktus į jiems skirtas vietas. „Nešvarūs drabužiai keliauja į skalbinių dėžę, o ne ant grindų, švarūs drabužiai – į spintą, o ne lieka skalbimo patalpoje ar sukrauti ant lovos.“

Tas pats pasakytina apie žirkles, pieštukus, batus, skėčius, paltus ir t. t.

10. Kiekvieną vakarą skirkite 10 minučių tvarkymuisi

Galiausiai laidelių „The Modern Lady“ vedėja Devoreaux Walton pataria skirti kas vakarą 10–15 min., įjungti mėgstamą muziką ir sudėlioti daiktus į savas vietas – pradedant vaikų žaislais, baigiant žurnalais. Jei lieka kelios laisvos minutės, pavalykite dulkes – kas vakarą kitoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)