„Iš pirmo žvilgsnio situacija neatrodo bloga – net 60 proc. žmonių, gyvenančių būstuose su centralizuotu šildymu, mano, kad pas juos pakankamai šilta. Tačiau beveik pusė jų skundžiasi gryno oro trūkumu – tai reiškia, kad jų namuose prastas vėdinimas ir gali susidaryti palankios sąlygos plisti pelėsiui, kuris sukelia įvairias kvėpavimo ligas ar alergijas“, – pranešime spaudai sako apklausą inicijavusios akmens vatos gamintojos „Rockwool“ techninis vadovas dr. Andrius Buska.

Apklausos metu 25 proc. šalies gyventojų įvardijo, kad prasidėjus šildymo sezonui jų būste šilumos pakanka, bet trūksta gryno oro. 6 proc. teigė kenčiantys ir dėl šilumos, ir dėl gryno oro trūkumo, tiek pat gyventojų skundėsi dėl žemos temperatūros namuose. Komfortabiliomis gyvenimo sąlygomis galėjo pasigirti kiek daugiau nei trečdalis respondentų. Dar 28 proc. nurodė gyvenantys namuose be centrinio šildymo, tad jų komforto sąlygos nebuvo vertinamos.

„Situacija verčia susimąstyti – daugiau nei pusė gyventojų, kurie gyvena namuose su centralizuotu šildymu yra nepatenkinti gyvenimo sąlygomis – jiems arba per šalta, arba trūksta gryno oro, arba kamuoja abi problemos. Didžiausias pavojus yra būtent tam ketvirtadaliui gyventojų, kurie namuose nuolat kenčia dėl gryno oro trūkumo. Kai nėra vėdinimo, ir dar yra drėgna – pelėsio išvengti labai sudėtinga“, – sako A. Buska.

Augant pelėsiui išsiskiria toksinai, kurie gali tapti keliolikos ligų priežastimi – pradedant alergijomis, baigiant migrena, kvėpavimo takų bei virškinamojo trakto ligomis.

„Tai labai opi problema, kuri itin jaučiama seniau modernizuotuose namuose, kai buvo galvojama tik apie tai, kaip patirti kuo mažesnius šilumos nuostolius, nevertinant gryno oro poreikio. Ir čia kalbu ne tik apie pilnai modernizuotus namus. Senų medinių langų pakeitimas naujais – taip pat modernizacija, galinti lemti prastą ventiliaciją, nes nauji langai dažnai būna ypač sandarūs. Tokiais atvejais norint užtikrinti komfortišką aplinką būtina reguliariai vėdinti patalpas“, – sako ekspertas.

Pasak A. Buskos, modernizuojant namą reikia labai gerai apgalvoti daug aspektų. Pavyzdžiui, daugiabučių, kurie modernizuojami įrengiant fasadus su garams laidžia termoizoliacine medžiaga, sienos „kvėpuoja“ – tokiu būdu užtikrinama optimali šiluminė-drėgminė atitvarų būklė ir komfortiškas klimatas patalpų viduje. Pasirinkus nelaidžias medžiagas, tenka daugiau investuoti į ventiliacijos sistemas.

„Nielsen“ atlikto tyrimo duomenimis, gryno oro trūkumo problema šildymo sezono metu iš šalies didmiesčių aktualiausia Vilniuje – ją įvardijo net 37 proc. sostinės gyventojų. Mažiausiai susiduriančių su šia bėda yra Panevėžyje – 27 procentai.

Didmiesčiuose namų klimato sąlygomis labiausiai patenkinti šiauliečiai – 50 proc. jų šildymo sezono metu jaučiasi visiškai komfortabiliai, kadangi būstuose pakanka ir šilumos, ir gaivaus oro. Labiausiai gyvenimo sąlygomis skundžiamasi Kaune – čia visapusišką komfortą jaučia tik 35 proc. gyventojų.

Reprezentatyvų tyrimą bendrovė „Nielsen“ atliko 2018 m. spalį, apklausoje dalyvavo 1607 Lietuvos gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)