„Daugelis žmonių tvarkydamiesi namuose daro begalę klaidų, apie kurias nė neįtaria“, – sako Kolambuso miesto (Ohajas) sveikatos priežiūros inspekcijoje dirbantis specialistas.

Taip turbūt yra todėl, kad restoranų virtuvėms vadovaujantys asmenys turi išeiti specialius mokymus ir, atsižvelgdami į maisto administracijų pateiktas nuostatas, užtikrinti, kad tose zonose, kuriose ruošiamas maistas, nebūtų sukuriamos kryžminei taršai palankios sąlygos, o mes, eiliniai mirtingieji, tiesiog elgiamės taip, kaip esame pratę.

Vis dėlto atkreipkite dėmesį į keletą virtuvės vietų, kuriose paprastai susikaupia daugiausia nešvarumų, ir pasistenkite palaikyti jose švarą, vadovaudamiesi patarimais iš svetainės thekitchn.com.

1. Šaldytuvo durelės

„Jei jūsų šaldytuve nėra termometro, būtinai jį įsigykite!“ – pataria sveikatos priežiūros inspektorius.

Kadangi yra dažnai atidarinėjamos, durelės yra šilčiausia vieta šaldytuve. Temperatūra jų lentynose dažnai yra aukštesnė nei 5 laipsniai, nors būtent tiek rekomenduojama saugiam produktų laikymui užtikrinti. Tai reiškia, kad durelių lentynose sudėtuose produktuose gali imti daugintis bakterijos.
Taigi, pasistenkite palaikyti šaldytuve maždaug 3 laipsnių temperatūrą, o kad žinotumėte, jog jos neviršijate, termometrą pritvirtinkite prie durelių.

2. Šaldytuvo lentynos ir stalčiai

„Šiose zonose kyla didžiausias kryžminės taršos pavojus. Argi nepasitaiko, kad mėsą krauname ant salotų ir visur paskleidžiame iš jos varvantį skystį?“ – klausia specialistas.

Svarbiausia taisyklė, kuria būtina vadovautis palaikant tvarką šaldytuvo lentynose ir stalčiuose, yra ta, kad produktai turi būti atskirti vienas nuo kito. Jei pastebite, kad iš kurios nors pakuotės sunkiasi skystis, pasistenkite jį tuojau pat nuvalyti.

3. Pjaustymo lentelė

Pjaustymo lentelė – tai dar viena karštoji kryžminės taršos zona. Daugelis ant pjaustymo lentelių smulkina žalią mėsą, o vėliau, jos nesterilizavę, raiko duoną, pjausto vaisius arba daržoves.
Pats paprasčiausias būdas išvengti šios klaidos – naudoti keletą pjaustymo lentelių, ant kurių būtų galima pjaustyti skirtingus produktus.

4. Kempinės

Vargu ar verta įrodinėti, kad kempinėse prisikaupia galybė nešvarumų. Dėl šios priežasties kempine išplautas lėkštes arba iššveistus puodus dar būtina perlieti karštu vandeniu. Kitaip sakant, šveitimas kempine neturi būti galutinis indų plovimo etapas.

5. Rankšluosčiai indams šluostyti

Ką tik išskalbti rankšluosčiai, žinoma, yra švarūs ir puikiai tinka indams šluostyti. Deja, po kurio laiko to paties apie juos pasakyti nebegalima. Ypač jei ruošdami maistą kartkartėmis nusišluostote į kurį nors rankas. Taip darydami neišvengiamai pernešame bakterijas ant rankšluosčio, o tada jos automatiškai atsiduria ant šluostomų lėkščių. Kad jaustumėtės saugūs, užuot šluostę indus rankšluosčiu, geriau juos išdžiovinkite.

Netvarkinga virtuvė

6. Kriauklė

Kriauklė – taip pat ne švaros zona, todėl gaminant valgį joje negalima atlikti jokių paruošiamųjų darbų, pavyzdžiui, užmerkti salotų, kad nuo jų pasišalintų purvas.

Kriauklė, kaip nesterili vieta, kelia riziką ne tik dėl prie jos sienelių prikimbančių maisto likučių, bet ir todėl, kad yra tiesiogiai sujungta su kanalizacijos sistema, o tai jau savaime šį tą sako.

7. Visos rankenėlės

Įvairių buitinės technikos prietaisų, čiaupo ir spintelių rankenėlės užteršiamos dėl tos pačios pirmiau minėtos priežasties – jos yra liečiamos gaminant maistą. Jei norite maksimaliai sumažinti bakterijų pernešimo tikimybę, tiesiog dažnai plaukitės rankas. Tai darykite prieš gamindami maistą, tada, kai jį gaminate, ir jau baigę darbą.

8. Grindys

Mes patys nuo grindų, žinoma, nevalgome, tačiau jos vis tiek turi būti švarios, jei nenorime prisivilioti įvairių parazitų, tokių kaip skruzdėlės, pelės arba tarakonai.

9. Buitinės technikos prietaisų vidus

Buitinės technikos prietaisų viduje yra linkę kauptis nešvarumai. Nors maisto jais užteršti neįmanoma (dėl sąlyčio nebuvimo), tai tikrai potencialus masalas įvairiems parazitams. Taigi, būtina įprasti reguliariai švarinti vidines įvairių prietaisų dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)