Ar žinojote, kad mažiau nei procentas gėlo vandens žemėje yra tinkamas žmonių vartojimui? Arba tai, kad didžioji dalis vandens planetoje šiuo metu yra tas pats vanduo, kuris buvo čia jau milijonus metų? Ar tai nepriverčia jūsų šiek tiek kitaip pažvelgti į vandens stiklinę? Yra keletas būdų, kurie gali užtikrinti, jog ateinančios kartos vandenį gers atsakingiau.

Užsukite čiaupą

Didžiausias vandens suvartojamas kiekis yra jūsų vonioje. Tam, kad taupytumėte vandenį, užsukite čiaupą, kol valotės dantis ir plaunate rankas. Be to, įsitikinkite, jog įdėjote vonios kamštį maudydamiesi vonioje. Pasvarstykite ir apie vonios užpildymą vandeniu tik iki pusės – liks daugiau vietos burbulams ir putoms.

Sutrumpinkite laiką, praleidžamą duše

Ilgos maudynės duše gali būti puikiu priešnuodžiu sunkiai dienai, bet 10 minučių kasdienio stovėjimo po dušu gali kainuoti šimtus litrų vandens. Kad sumažintumėte vandens sunaudojamą kiekį, nusistatykite tikslą duše praleisti tik kelias minutes ir naudokite tam laikmatį. Jeigu įsirengsite vandenį taupančią dušo galvutę, tai taip pat stipriai prisidės prie mažesnio vandens suvartojimo.

Vanduo

Nenaudokite klozeto kaip šiukšliadežės

Išsipūsti nosį, įmesti nosinę į klozetą ir nuleisti vandenį: ką tik iššvaistėte beveik 10 litrų vandens. Naudokite šiukšliadėžę absoliučiai viskam, kas specifiškai netinka būti nuleidžiamas tualete.

Plaukite mašiną kitaip

Dažniausiai mašiną plauname su vandens žarna, dėl to išvaistome labai daug vandens. Vietoje to, pasistatykite kibirą su muiluotu vandeniu ir išplovę mašiną nuskalaukite ją vandeniu iš žarnos.

Sutaisykite vandens nutekėjimą

Pastebėję tekantį čiaupą arba tualeto bakelį, nedelsdami imkitės veiksmų. Vien nesutvarkytos santechnikos problemos per metus iššvaisto milijonus litrų vandens Amerikoje. Jeigu pats nesate iš tų, kurie viską moka atlikti savo rankomis, griebkite telefoną ir skambinkite santechnikui.

Vanduo

Apribokite skalbimą

Vietoje to, kad kelis kartus per savaitę skalbiate po keletą drabužių, palaukite, kol susirinks pilna skalbyklė nešvarių skalbinių. Jeigu yra galimybė skalbimo mašinoje nustatyti sunaudojamo vandens kiekį, nepamirškite sumažinti ir jį.

Panaudokite vandenį, likusį nuo išvirtų makaronų

Vietoje to, kad išvirę makaronus, vandenį išpiltumėte į kriauklę, nupilkite jį į atskirą indą. Kai jis atvės, galite panaudoti tą vandenį gėlių laistymui.

Plaukite indus ne po tekančiu vandeniu

Jeigu indus plaunate rankomis, geriausia pripildyti kriauklę vandens ir neleisti jam bėgti nuolatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)