„Pagrindinės priežastys, dėl kurių spalio–balandžio mėnesiais įvyksta nelaimių, tai vandens žalos, gaisrai, įvairios gamtos stichijos ir vagystės. Vidutiniai nuostoliai, kompensuojami tokio tipo būstuose, sudaro apie 1150 eurų ir dažniausiai susiję su vandens žalomis“, – pranešime spaudai teigia Tomas Sinkevičius, draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovas.

Vandens žalos

Apie pusę vandens žalų įvyksta būtent šaltuoju sezonu, kai sodų nameliai negyvenami. Neretai žala pastebima jau praėjus nemažai laiko po įvykio, ir tai išaugina nuostolius. Dažniausiai tokio tipo žalų būna dėl nuo šalčio sprogusių vamzdžių, kai išsiliejęs vanduo sugadina baldus, grindis. Todėl svarbu prieš žiemos sezoną išleisti visą vandenį iš vamzdžių ir palikti atsuktus čiaupus.

Ugnies sukelti nuostoliai patys didžiausi

Daugiausia nuostolių gyventojų turtui padaro gaisras, neretai kylantis dėl elektros gedimų. Svarbu išvykstant ilgesniam laikui visus elektrinius prietaisus ne tik išjungti, bet ir ištraukti iš kištukinių lizdų, išjungti elektros maitinimą skydinėje. Sena elektros instaliacija reikalauja ypatingos priežiūros, ir jei manote, kad instaliacija gali neatitikti reikalavimų, nedelsdami kvieskite specialistą.

Gamtos jėgų sukeliami padariniai

Nors didžiausių nuostolių įvairios gamtos stichijos atneša vasarą, žiemą jos taip pat neišvengiamos ir gali būti pavojingos turtui bei gyvybei. Itin žema temperatūra, vėtros ar gausus sniegas – šių kataklizmų dažniausiai neatlaiko stogai ir sugadina visą namo konstrukciją. Tinkamai įvertinus gresiančią riziką, patartina atvykti ir nukasti nuo stogų sniegą, nudaužyti varveklius.

Vagystės soduose vis dar dažnos

Anokia paslaptis, kad šaltuoju periodu ištuštėjusios sodų bendrijos tampa jauku ilgapirščiams. Nepalikite vertingų daiktų terasose, stenkitės užtraukti užuolaidas, kad nebūtų matyti viduje esančio turto. Geras durų užraktas, sandariai uždaryti langai ir signalizacijos sistema leis ramiau miegoti žiemą.

Pasak T. Sinkevičiaus, nuostolių išvengti padeda elementari prevencija. „Nuo pelėsio apsaugos palikta atvira ventiliacijos anga, žiurkių spąstai – nuo graužikų sukeliamų žalų, tvarkingai uždarytas kaminas neleis vandeniui prasiskverbti į namelį, o šiltas santykis su kaimynais leis jaustis ramiau, kad jūsų sodas saugiai sulauks vasaros“, – patarimais dalijasi ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)