Mūsų projektuotas Šiaurės namas – jau dešimtieji poros namai, o prieš akis – ir dar vienas naujas konceptas. Apie tai, kas įkvepia tokį gyvenimo būdą, ir kalbamės.

– Ar visą gyvenimą ir užsiėmėte interjero dizainu ir namų statyba?

– Pašnekovė: Taip gyvename penkiolika metų. Aš prieš tai apie dešimt metų dirbau reklamos agentūroje. O vyras turėjo daug užsiėmimų – pardavinėjo automobilius, net slidinėjimo instruktoriumi kalnuose porą metų dirbo. Taip pat vienu metu, dešimtajame dešimtmetyje organizavome stiliaus keliones į Vokietiją, Olandiją, kur tuo metu buvo kur kas didesnis rūbų, interjero detalių pasirinkimas.

– Kaip tuomet perėjote prie dabartinės veiklos – gyvenamųjų namų statybos, interjero dizaino?

– Pašnekovas: Paprastai, statėmės sau pirmą namą. Kai pamatėme rezultatą, šalia to namo verkėm abu sustoję, tikrąja to žodžio prasme. Buvo tragedija. Svajonės ir viltys – didelės, pinigai – sumokėti. Teko viską mesti ir eiti pačiam prižiūrėti statybos darbų, kad jie atitiktų mano kokybės suvokimą. Tuomet atlikau skaičiavimus, pamačiau antkainius, kuriuos sumokėjau, ir supratau, kad verta pačiam užsiimti statybos darbų priežiūra ir organizavimu – nuolat. Tuomet dar baigiau VGTU Statybos inžineriją.

– Pašnekovė: Man namai visuomet buvo labai svarbūs. Manau, kad tai paveldėjau iš savo močiutės. Ji Kaune buvo žymi ponia, kadangi senelis buvo Švietimo ministras Tarpukario laikais. Močiutė buvo baigusi namų ekonomės specialybę Ciuriche, Šveicarijoje. Tai ne architektūra ar interjero dizainas, o namų ūkio priežiūra, namų puošyba, jaukaus namų židinio kūryba. Aš mokiausi grafikos Čiurlionio menų mokykloje ir Dailės akademijoje, iš pradžių pasukau į grafinį dizainą ir reklamą, o vėliau – į interjero dizainą.

Šiaurės namas/ Projektavo: Kubinis metras

– Žinau, kad ne tik kuriate interjero dizainą ir statote namus privatiems užsakovams, bet dažniausiai pasistatę ir įsirengę namą sau, kurį laiką ten pagyvenę, sugalvojate naują idėją, ją įgyvendinate, kraustotės, o tada – vėl iš naujo. Kas Jus įkvepia tokiam gyvenimo būdui?

– Pašnekovė: Kiekvieną kartą atrodo, kad nauji namai jau tobuli, jau tikrai paskutinis kartas, kai kraustomės, nurimsime, ilsėsimės, nebebus jokio bastūniško gyvenimo. Su vyru esame suskaičiavę, kad čia – jau dešimtas mūsų pasistatytas namas sau, o iš viso esame pakeitę apie dvidešimt gyvenamųjų vietų, kadangi tarpe tarp namo pardavimo ir naujo įgyvendinimo namus nuomojamės.

– Pašnekovas: Mane įkvepia rezultatas.

– Pašnekovė: O mane – naujienos. Visuomet yra šimtas penkiasdešimt naujienų. Viską noriu išbandyti pati: derinius, medžiagas. Kai stataisi, įsirenginėji namus sau, gali daryti bet ką, o tuomet – džiaugiesi rezultatu ir gali ramiai siūlyti šiuos sprendimus užsakovams. Be to mums statybos – įdomu apskritai. Kai jos vyksta, mūsų ar ne, jas sekame kiekvieną dieną, ar viskas gerai, teisingai vyksta. Tai didelė patirtis tolesniems darbams.

– Jums namai, suprantu, yra kaip menininkui skulptūra.

– Pašnekovė: Taip! Aš būtent taip pasakoju apie mūsų gyvenimo būdą. Įsivaizduok, kad esi dailininkas ar skulptorius. Sukūrei skulptūrą, ji puikiai pavyko, tačiau jau turi mintį naujai skulptūrai. O jai pradėti reikia molio, naujų įrankių, kitaip tariant, finansų. Taigi skulptūrą parduoti tam, kad galėtum judėti toliau. Yra žmonių, kuriems statytis namą, kraustytis yra dieve koks skausmas. Man tai yra žavesys, adrenalinas: veiksmas nuo nulio, o tuomet stebėjimas, kaip viskas vystosi. Labai gerai, kad ir mano vyrui toks gyvenimas tinka ir patinka. Būna, kad ilgai tyliu kol galų gale sakau: „Žinai, aš turiu naują idėją.“


Kai statėmės šį namą, žinoma, irgi galvojome, kad jame ilgai gyvensime, tačiau praėjo du mėnesiai ir jau turiu naują idėją. Noriu statyti visiškai futuristinį, minimalistinį namą, kuriame beveik nebūtų baldų išskyrus kelis būtiniausius.

Daug kas to nesupranta ir klausia, kaip mes galime taip dažnai keisti vietas, namus, kaip tai paveikia mūsų vaikus. Tačiau vaikams naujuose namuose visuomet sukurdavome vis naujų privalumų, jie tą suprato ir reagavo ramiai. Taip ramiai, kad iš tiesų sūnus, kurio naujas namas – greta, dabar irgi gyvena taip pat, gyvenimo būdo žavesys persidavė į kitą kartą.

– Pašnekovas: Malonumas, tai yra malonumas. O kai tavo darbas sutampa su hobiu ir malonumu, tai jau nebe darbas, tiesiog gyvenimo būdas. Svarbu ne tai, ką mokeisi, o tai, kas tau patinka.

– Koks yra vieno iš Jūsų namų atsiradimo procesas?

– Pašnekovas: Mūsų procesas visuomet labai paprastas. Randame vietą. Ji mums arba patinka, arba nepatinka. Jeigu patinka, joje pradedame planuoti namą. Namas visuomet būna įkvėptas būtent tos vietos. Taigi svarbiausia namui, mūsų manymu, yra vieta.

– Kuo ypatinga šio, naujausio, Jūsų namo vieta? Kodėl čia atsirado būtent toks namas?

– Pašnekovė: Šioje vietoje graži panorama į miškus, į upę. Tačiau konkrečiai šiame sklype – slėnis, tad iš pirmo aukšto nieko nesimato. Dėl to visos pagrindinės namo erdvės – svetainė, virtuvė, valgomasis, miegamasis kambarys – antrame aukšte, kuriame į visas puses suprojektuoti langai, tad dabar čia jaučiamės lyg stebėjimo bokšte.

– Pašnekovas: Du paprasti sprendimai – gyvenimas antrame aukšte ir langai, o tuomet matome visą panoramą, viską aplinkui. Yra, kam atrodo, kad čia per arti kelias. O iš tikrųjų čia vaizdelis gražus! Vakare, kai tamsu, matyti keliu važiuojančių automobilių žibintų judėjimas, išskirtinis vaizdas.

Taip pat kartais namui reikia vietos fiziškai, kad namas turėtų erdvės aplink ir nebūtų užspaustas kitais namais. Kad ir kokį gražuolį pastatytum tarp bakūžių, jis ištirpsta, praranda dalį savo grožio. Todėl labai svarbu, kad aplinkui būtų bent kažkas išskirtinio.

– Pašnekovė: Dar svarbu matyti namo vietos ir kainos santykį. Reikia žinoti, koks namas toje vietoje bus maksimaliai brangus, vieta daro įtaką namo biudžetui. Yra daugybė vietų, kur išskirtinio namo statyti tiesiog negali, tai būtų neracionali investicija.

Šiaurės namas/ Projektavo: Kubinis metras

– Jau kurį laiką čia pagyvenę tikriausiai galite pasakyti, koks naujas sprendimas – geras, o koks – nelabai.

– Pašnekovas: Įsirengėme stiklo sieną tarp garažo ir mažosios svetainės pirmame aukšte. Taip abi šios erdvės įgavo naujos vertės ir prasmės, garažas tapo interjero detale, galime matyti savo žaislus. Motociklai, automobiliai, žinoma, mūsų asmeninis pomėgis, jis ir atsispindi namuose. Tačiau sprendimas taip patiko, kad naujuose namuose irgi planuojame turėti panašų sprendimą tarp garažo ir virtuvės.

– Pašnekovė: Taip pat šiuose namuose labai pasiteisinęs funkcinis interjero sprendimas – gyvenimas ratu. Nėra koridoriaus, visi ryšiai, judėjimas pagrindiniame namo aukšte suformuoti ratais aplink keletą funkcinių erdvių, todėl gali bet kuriuo metu patekti tiesiai į bet kurią patalpą, o tai mums pasirodė labai patogu.

– Ar daug yra žmonių, kurie ieško geros architektūros, dizaino, statybų kokybės ir gali sau tai leisti?

– Pašnekovas: Yra nedaug žmonių, kurie supranta ir žino, ko nori, ir dar mažiau tokių, kurie gali sau tai leisti. Kokybiški namai nėra pigūs, juose tuomet yra vietos polėkiui ir komfortui. Ne visi tai nori suprasti.

– Kuo būtent geri namai skiriasi nuo ne tokių gerų?

– Pašnekovas: Kaip diena ir naktis. Architektūriniais, inžineriniais sprendimais. Medžiagų, darbo kokybe. Labai paprasta, – namą statai arba sau, arba pardavimui. Kai statai pardavimui, esi ypatingai apribotas biudžeto, esi priverstas visą laiką taupyti, kadangi sąmatos suskaičiuoti visiškai tiksliai neįmanoma. Kai matai, kad pradedi išeiti iš sąmatos ribų, turi imtis priemonių, tuomet kenčia medžiagų kokybė, kiekis.

– Ar, Jūsų nuomone, įmanoma tiksliai apsibrėžti statybų kainą iki pradedant statyti namą?

– Pašnekovas: Nuo architektūros priklauso. Kuo labiau išskirtinis namas, tuo sunkiau įvertinti netipinius sprendimus. Yra namų, kurie yra, tarkim, įkasti į šlaitą ar panašiai, tokiomis sąlygomis gali atsirasti daug netikėtumų, kurie vėliau gali netikėtai brangiai kainuoti. O jeigu architektūra yra gana paprasta, pavyzdžiui, kaip jūsų Neries namo, tuomet, turint patirties, vien akį užmetus galima gana aiškiai apibrėžti, kiek kainuos namą pastatyti. Keletas sudėtingesnių sprendimų, didelės paklaidos nesudaro.

Atidžiai statant namą galima panaudoti daug gerų sprendimų. Pavyzdžiui, šiame name, ko gero pirmieji Lietuvoje įsirengėme šilumos siurblį oras-vanduo su fazės inverteriu, kuris niekuomet nedirba maksimaliu galingumu. Rezultatas – puikus. Per metus ir du mėnesius, kuriuos čia veikė elektra, tame tarpe statybų metu ir apie šešis mėnesius šildymo sezono, už elektrą sumokėjome 900 eurų. Be to šis šilumos siurblys turi ir vėsinimo funkciją.

Namas, manau, visų pirma turi būti funkcionalus ir patogus. Jeigu jis nebus patogus, tik gražus ir brangus, tuomet jis ir bus – tik gražus ir brangus. Esu buvęs keliuose itin brangiuose namuose, kur susidaro įspūdis, kad kai lėšos yra begalinės, išlaidos – taip pat. Nemanau, kad tai reikalinga.

Šiaurės namas/ Projektavo: Kubinis metras

– Koks yra santykis tarp Jūsų kaip interjero dizainerės ir architekto? Mes – sutariame gerai, kur yra ta paslaptis?

– Pašnekovė: Mane dažnai žmonės susiranda dėl interjero, tuomet prašo rekomenduoti architektus, turiu keletą komandų, pavyzdžiui, jus, kuriuos rekomenduoju. Visuomet iš anksto žinau, ko žmogus norės viduje – funkciškai ir estetiškai, turiu savo idėjų eskizą interjerui. Man svarbu, kad namų vidus ir išorė turėtų vientisą konceptą, tačiau giliau į šią sritį nesikišu. Jūsų architektūra, pasiūlymai man patinka, todėl patinka ir bendradarbiauti.

– Turite daug patirties gyvenimo savo statytuose namuose, savo kurtuose interjeruose, savo nuomonę. Ar dėl to tampate mažiau lankstūs? Koks yra Jūsų santykis su užsakovais?

– Pašnekovė: Nesame aklai užsispyrę, įsiklausome į užsakovą. Tačiau dažniausiai į šį klausimą atsakymas yra patirtis. Kai tikrai žinau atsakymą, matau, kad žmogus daro klaidą, tuomet nenusileidžiu. Žinoma, tuo metu tempiamas laikas, reikalingos papildomos pastangos: diskusijos, pavyzdžių rodymai, argumentų ieškojimas. Tačiau rezultatas galų gale džiugina abi puses.

– Pašnekovas: Žmonėms, kurie nedirba šioje srityje, dažnai yra sudėtinga įsivaizduoti, suprasti nestandartinius pasiūlymus. Todėl visada geriausia dirbti vizualiai rodant tikrus pavyzdžius. Taip žmonės mus ir suranda. Pamato pavyzdžius, t.y. mūsų statytus, įrengtus namus pas draugus, žurnaluose ar skelbimuose, ten jiems patinka viskas, todėl nori dirbti būtent su mumis. Juokauju, kad dabar galėčiau surengti dviejų dienų ekskursiją po savo objektus.

– Pašnekovė: Manau, taip geriausia. Tuomet užsakovai iškart atsisijoja, iškart žinome, kad sutarsime dėl dizaino, kokybės, biudžeto, nereikia nieko papildomai įrodinėti. Yra daug žmonių, kurie labai pasitiki, su kuriais randame bendrą kalbą, paskui ir vakarėlius švenčiam, tampame draugais, kartu džiaugiamės rezultatu. Kai žmonėms patinka rezultatas, man yra dvigubai smagu. Rezultatas lengvai pasiekiamas, kai visos šalys – architektai, interjero dizaineriai, statybininkai ir užsakovai lengvai susikalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)