Butus su pilna, o ne daline apdaila pirminėje butų rinkoje – kai butus parduoda juos pastatę nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai – buvo įprasta pardavinėti poilsio būsto segmente. Patys patyrėme, kad bandymai parduoti tokius butus su daline apdaila nepasiteisina – pirkdami poilsio būstą žmonės kategoriškai nenori turėti jo įrengimo rūpesčių.

Tačiau gyvenamąjį būstą perkantys didmiesčių gyventojai seniau net nesvarstydavo varianto, kad buto vidaus apdaila gali pasirūpinti daugiabučio statytojas. Taupydami ribotas lėšas ekonominės klasės butų pirkėjai tuo visada rūpinosi patys. Bet porą pastarųjų metų stebime vis ryškėjančią tendenciją, kuomet ekonominės klasės butų pirkėjai ieško butų su pilna apdaila arba prašo NT plėtotojo tarpininkauti surandant patikimus rangovus, kurie kokybiškai per adekvatų laiką atliktų vidaus apdailos darbus. Drįsčiau teigti, kad pagal pirkėjų išsakomus pageidavimus, pilna buto apdaila tampa antru svarbiausiu kriterijumi ekonominės klasės butų pirkėjams po buto kainos.

Būsto įrengimas

Šios tendencijos priežastis nustatyti nesudėtinga – visų pirma galima išskirti finansinį aspektą. Perkant būstą su pilna apdaila, bankas suteikia paskolą visai sumai, todėl naujakuriams nereikia galvoti iš kur surasti papildomų lėšų būsto įrengimui. Kitas svarbus aspektas, yra tas, jog tapo gana sudėtinga rasti ir pasisamdyti patikimus darbininkus, kurie kokybiškai atliktų vidaus apdailos darbus. O perkant iš statytojo būstą su pilna apdaila, garantija suteikiama ir įrengimui. Taip pat į būsto rinką įsilieję jaunesnės kartos pirkėjai labiau vertina savo laisvą laiką ir yra mažiau tolerantiški tokiems buitiniams rūpesčiams kaip statybos darbai.

Pasiūloje – retas reiškinys

Kalbant apie pasiūlą – gyvenamojo būsto segmente butai su pilna apdaila yra palyginti retas ir neįprastas reiškinys. Vilniuje šiuo metu vos vienas plėtotojas siūlo butus tik su pilna apdaila. Tačiau dauguma didžiųjų statytojų, statančių butus su daline apdaila, siūlo ir kelių lygių įrengimo paslaugas, o kai kuriais atvejais ir visiškai individualų buto įrengimą. Manau, jog individualių derybų metu dėl buto įrengimo galima susitarti net su tais plėtotojais, kurie oficialiai įrengimo paslaugos ir nesiūlo.

Pilna buto apdaila 1 kv. m kainą išaugina maždaug 400 eurų – tokia dabar yra vidutinė ekonominės klasės buto įrengimo kaina rinkoje, samdant skaidriai dirbančius rangovus. Statytojai nuogąstauja, kad ši kaina gali prasilenkti su žmonių lūkesčiais, todėl pilnos apdailos būstų naujuose projektuose kol kas yra mažuma. Vis dėlto, manau, greitėjant gyvenimo tempui, pilnai įrengtų butų populiarumas netolimoje ateityje vis labiau augs ir tuo pačiu daugės NT plėtotojų, kurie stengsis patenkinti šį pirkėjų poreikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)