Įmonės „Architektas LT“ specialistas Mindaugas Leliūga teigia, kad fasado spalva yra tokia pat svarbi kaip ir žmogui drabužiai: gali pagerinti arba pabloginti namo vaizdą. Vis dėlto, jis pabrėžia, kad prieš renkantis spalvą, svarbu atsižvelgti, kad skirtingiems fasado tipams tinka ir skirtingos spalvos.

„Vienos spalvos tinkamos mediniams fasadams, kitokios yra skirtos dekoratyviniam tinkui. Anksčiau mediniams fasadams buvo naudojamos geltona ir žalia, o dabar lietuviai renkasi pilką ir tamsiai raudoną. Dekoratyviniam tinkui anksčiau buvo mėgiamos persikinė, dramblio kaulo spalvos, o dabar dažniau renkasi pilką ir baltą spalvas“, – aiškina architektas.

M. Leliūga taip pat tvirtina, jog prieš renkantis spalvą, reikia pagalvoti, kaip ji atrodys fone. Pavyzdžiui, balta arba pilka spalva natūraliai įsilies į aplinką, o kiti spalvų pasirinkimai yra gerokai keblesni, todėl dėl ryškesnių spalvų reikėtų pasikonsultuoti su architektu. Pašnekovas taip pat nerekomenduoja fasado apdailai naudoti daug spalvų – geriausia pasitenkinti tik viena.

Architektas mano, kad tokio dalyko, kaip fasado spalvų mados arba tendencijos, nėra – anksčiau spalvų pasirinkimas tiesiog buvo mažesnis.

„Tikriausiai nėra mados, bet Lietuvoje anksčiau buvo iškreipta spalvų paletė, nes sovietmečiu turbūt tik kelios rūšys dažų buvo. O kai atsirado didesnis pasirinkimas, žmonės puolė dažyt visaip. Dabar jau artėjama prie vakarietiško stiliaus, tradicinių spalvų. Pavyzdžiui, Neringoje yra savitos spalvos, kurias reglamentuoja regioninis parkas“, – komentuoja M. Leliūga.

Tamsus fasadas kelia keblumų

Įmonės „Aketuri architektai“ architektė Milda Rekevičienė bendrovės „Baumit“ siųstoje publikacijoje patikino, kad jei architektūrinei idėjai atskleisti reikia šviesaus fasado, ji projektuoja ir siūlo šviesų, jei margo – tuomet ieško margo. Taip pat elgiasi ir su tamsiu fasadu.

„Visų pirma ateina idėja ir sumanymas, o vėliau sprendžiami techniniai dalykai – kaip tai įgyvendinti. Laikomės nuomonės, kad nėra standartų ir kad geriau pasidomėjus daugelį dalykų galima kuo puikiausiai įgyvendinti. Kelias gal ir sunkesnis, bet pavykęs rezultatas visada džiugina“, – komentavo architektė.

Vieno recepto, kokiems pastatams ir kokioje aplinkoje derėtų rinktis tamsią statinio spalvą, patikino architektė, taip pat nėra – architektūros sprendimą padiktuoja kontekstas ir kitos aplinkybės. Pagrindinė priežastis, dėl kurios sprendimas rinktis sodrios spalvos fasadą dažnai lieka neįgyvendintas – saulės veikiami tamsūs atspalviai smarkiai įkaista.

Fasadas

Tamsus fasadas yra jautrus saulei bei karščiui, greitai blunkantis. Dažnas užsakovas bei architektas galėtų įvardyti ne vieną tamsaus fasado trūkumą. Ne veltui medžiagų gamintojams tenka imtis šviečiamojo darbo ir įrodinėti, kad rinkoje šiuo metu netrūksta sprendimų norimoms idėjoms įgyvendinti. Taigi net ir pasirinkus „pavojingą“ tamsią statinio spalvą galima apsisaugoti nuo dažnų remontų, fasadų įtrūkimų, šiltinimo medžiagos deformacijų ir kitų bėdų.

Norintiems madingų tamsių fasado tonų, yra galimybė rinktis specialius fasado dažus ir tinką su organiniu „vėsiuoju pigmentu“, kuris atspindi didelę dalį infraraudonųjų spindulių. To pakanka, kad paviršiaus temperatūra sumažėtų keliolika laipsnių.

Edvardas Labakojis, „Baumit“ Techninio palaikymo vadovas pabrėžia, kad net ir naudojant dažus ar tinką su „vėsiaisiais“ pigmentais būtina laikytis technologinių reikalavimų. Pavyzdžiui, jei įrengiamas sodrios spalvos fasadas, naudojant dažus ar tinką su neblunkančiais pigmentais, bet per plonas armavimo sluoksnis, šiltinamoji medžiaga vis tiek kais. Tiesa, paviršiaus temperatūra bus kiek žemesnė, negu naudojant produktus be „vėsiųjų“ pigmentų.

Sodrios spalvos fasadams gali būti siūlomas dar vienas produktas – armavimo mišinys. Mišinyje yra perlito, kuris armavimo ir šiltinimo sluoksnį apsaugo nuo temperatūros pažeidimų. Naudojant tokį mišinį, armavimo sluoksnis geriau apsaugo polistireninį putplastį nuo karščio. Apsaugai nuo neigiamo saulės poveikio specialistai rekomenduoja specialias vandens garams laidžias šilumos izoliacijos plokštes. Šių plokščių išorinė plokštuma padengta specialia šviesia danga, todėl klijuojamos polistireninio putplasčio plokštės neįkaista ir nesideformuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)